Nu var det länge sen!!!

Har idag testat att spåra gamla spår med Spajk, närmare bestämt 23 timmar....jag lade spåret igår när jag ändå var ute och spårade "vanliga" spår.

Jag släppte ju inte bara på utan hade förberett genom att lägga HELA spåret igår, sen spårade vi en bit på spåret igår och skapade minnesbild av en plats i skogen dit vi alltså återvände idag för att släppa på.

Här kommer alltså starten, han vindar ju fint och gör några halvdana markeringar på snitseln, vilket är helt okej, den luktar ju också! Men annars kan man säga att det är mest spring....han tar ju upp det fint, men sen blir det spring.Sen kommer ett litet klipp där han jobbar fint, analyserar och nosar verkligen i varje litet fotspår!


Här kommer också en bit där han spårar fint, men sen kommer en avstickare över sandvägen, där vet jag att det gått både hästar och människor under dagen idag, så han tar en koll på det innan han kan fortsätta!

Här kommer slutet på spåret, det var inte så långt, typ 300 meter, men han blev rätt trött ändå!


Det känns som att han var lite förvirrad och inte riktigt visste vad som förväntades...nästa gång ska jag lägga fler apporter som "binder" han i spåret och som ger han bekräftelse på att han gör rätt.

Dizni då? Jo, hon kämpade också bra, gjorde en av sina "extra-snurrar" vid några av vinklarna....här kommer iaf starten!Här kommer en av hennes berömda extra-svängar, slår åt vänster för att sedan fortsätta åt höger?!


Som ni ser så har jag gått och filmat själv, en bedrift :) Iof ett rätt bra sätt för mig själv att lita på hunden, jag hinner inte fundera så mycket på var jag gick utan har fullt sjå med att film och se var jag sätter fötterna!

Vi har annars mest spårat, jag var ju ruskigt ambitiös när jag precis börjat jobba och lade spår på vägen hem och så...men det var tyvärr en övergående trend :( Nu är jag mest trött på kvällarna och orkar knappt ta mig till klubben! Kan det vara så enkelt att det är brist på "morot"?? Kanske ska anmäla till tävling så vi får lite fart :)

Vi var alltså ut i går också, och då var det Dizni som imponerade STORT! Hon har ju blivit så mycket bättre i sitt spårande, och igår var hon så jäkla duktig! Först ett finfint upptag från patrullstig, senbar det iväg, med mig släpande i linan! Hon har en intressant vinkel-teknik...när det kommer en vinkel, oavsett håll, så slår hon en stor lov, typ i linans längd, åt "fel" håll innan hon sen tar spåret igen? Alltså i en högervinkel slår hon ett varv åt vänster, och då går hon upp i tempo och springer för att sedan klockrent fortsätta spåret åt rätt håll?? Märkligt...men intressant! Hon t.o.m galopperade runt i sin lilla "extra-sväng" i gårdagens spår, härlig attityd!

Hon missade några pinnar, men vad tusan gör det om hundra år? Dom vi hittade hade vi iaf jätteroligt med, skällde på dom och kastade dom, så det fanns till slut inte mycket pinne för mig att bära hem igen!

Hon spårade så målmedvetet och fint, tog vinklarna efter sina extra-rundor och fixade både stigövergång, järnvägspårs-övergång och över en grusplan! Det var en mycket glad matte som belönade en kämpande Dizni! Spåret var typ 850 meter och hade legat i nästan 2 timmar, så det var ju faktiskt inte jättedåligt för att vara Dizni! Men det som är roligast är hennes attityd, hon verkar gilla att spåra nu och kämpar på, kul! Nästan så jag längtar efter funktionskontrollen och få kvitto på om vår träning fungerat!

Spajk då? Hans spår landade på 1,2 km med ett virrvarr på 50 x 50 meter, ett korsande av eget spår. Virr-varret löste han genom att direkt gå åt vänster, följa virr-varrskanten och sen fortsätta spåret på andra sidan, en klockren lösning! Vid korsandet av det egna spåret var det massssssssa spring, det är ju hans sätt att lösa saker, istället för att stanna och tänka efter så springer han! Ett beteende jag hoppas växer bort...

Han löste iaf problemet genom samma strategi som virr-varret, att ta ytterkant och helt enkelt hitta det, i hans värld, utgående spåret! Sen hade jag gått på en stig där det gått folk med hund, fast i motsatt riktning. Han fortsatte fint i mitt spår, men när jag sedan hade vinklat av hängde han inte med utan fortsatte framåt :( Jag valde att ropa tillbaka han och låta han göra ett litet upptag igen och då var det inga problem alls.

Det var ju nån vecka sen vi spårade, han kanske är en hund som mår bra av att spåra ofta för att orka hålla ihop??

Ja, det var ett osammanhängande inlägg....men beror på att jag sitter vid tv´n och beställer täcke samtidigt som jag laddar upp filmer!

På återseende!

PS. Ni som fortfarande orkar läsa, kan ni inte lägga en kommentar så jag ser vilka ni är???? DS.

Upp som en sol, ner som en pannkaka!

Ja, verkligen!

Igår hade vi en bra träning, Spajk var fokuserad och fin, vi tränade på att trava snyggt och fint och på att ställa upp, gick kanon. Körde också lite blandad träning, har inge riktigt fokus....men vi avslutade iaf med lite agility som gick bra, fina kontaktfält och en fokuserad slalom :)

Dizni körde jag också agility med, herregud vad hon sprang! Hoppade hinder på 65 cm och var så speedad så hon t.o.m galopperade på balanshindret?! Jättekul! Hoppade studs på 60cm-hinder! Hur kul som helst!

Så det var ett riktigt solskenspass!

Värre då idag, herregud vad hände??? Lade först spår, ett plockepinn till Spajk med mindre föremål, en påsklämma var det största. Sen ett spår med ett litet virrvarr på 7x5 meter o lite vägövergångar och spetsvinklar. Dizni fick ett rätt enkelt spår, men på smittad mark med massa trav/rid-stigar.

I väntan på att spåren skulle ligga till sig var det lydnad, och idag hade nån hällt sirap i Dizni...fyyyyy vad seg hon var! Körde ändå och fick tillslut lite fart på henne, men det var en låååång uppförsbacke :( Körde agility och idag var det iaf ett behagligt tempo...men inte gick det fort inte! Men hon hann ju med alla pinnar i slalom och det var ju bra :)

Spajk var såååå ofokuserad, sprang och sprang och ville inte alls som jag ville :( Han gick mig verkligen på nerverna med sitt springande! Men ju mer irriterad jag blev, ju mer sprang ju han...så vi avslutade raskt träningen och åkte ut i skogen.

Vad blondin-fru-from inte tänkt på var att kl åtta är det mörkt...så det blev nästan mörkerspår till båda...först plockepinnet till Spajk som kliver över första linsburkslocket men markerar nästa läderbit, kliver sen över en tomhylsa men plockar en liten cm-stor bit gummislang?! Det tog ett tag innan poletten trillade ner, att inte tokspringa utan att analysera. Han gjorde fina markeringar, han letade och letade innan han lokaliserat föremålet och lade sig med grejen mellan tassarna! Bra jobbat, iom att det var mörkt så kunde jag inte se om han markerade dom andra som han klev över, men jag vill ändå inte hjälpa han till markering, så hittar han inte själv så blir det inget!

Dizni var helt okej i motivation, tar upp spåret fint, vindar och springer lite men fäster sen fint och spårar i bra tempo, går över första vinkeln med går åt rätt håll och är snart tillbaka i spåret igen. Men DÅ börjar hon tokspringa och höjer huvudet och jag fattar att vi stött upp något vilt :( Gissa om jag blev förbannad??? Svar JA! Inte blev det bättre av att det lilla bruna eländet satt i bilen och högt och tydligt berättade för hela världen hur ORÄTTVIST det var att han satt i bilen (Jag hade ställt bilen så han såg oss ta upp spåret...inte bra!) Så ömsom gastade jag på Spajk att hålla käften, ömsom grälade jag på Dizni att hon vindade vilt....trevlig stämmning? Nej, inte nånstans.....

Men när jag grälat lite på Dizni inser hon att det är nog bästa att fortsätta rätt spår, så hon fortsätter helt lugnt att ta upp mitt spår igen och spårar fint över vägar och stigar fram till slutet?! Så egentligen var det ju positivit, men va f-n! Det var ju eeeevigheter sen hon gjorde nått såntdär?? Jaja, bara att bita ihop, men störigt är det!

Nåväl tillbaka till bilen och Spajk, som såg ut som sju svåra år, såklart! Hade god lust att skita i hans sista spår, men då skulle ju snitslar och allt bli kvar, så det var bara att släppa ut han, ja då börjar HAN också att vinda in vad det nu var som Dizni vindade! Hunnf-n! Nåväl, ett rejält "HÄR" och ett "SPÅR" fick han iaf att ta upp spåret, men vi slog nog rekord i springning....men vi kom fram till första spetsvinkeln innan han fäster men sen spårar hon fint, över en vältrafikerad väg, över ridstigar och tar spetsvinklarna fint, när vi kommer till virr-varret så såg jag honom inte i mörkret, men draget i linan försvinner en stund iaf och sen bär det iväg åt det håll jag gått, så han måste på ren tur gått vänster och hittat ut-spåret på en gång, ren tur! Men iaf så hittar han slutet och vi går mot bilen. Ett helt okej spår, men INTE en okej start, fy!

Nu är det verkligen dax att paketera ihop dendäringa lilla bruna studsbollen igen, han höll sig ju fint i sin box ett tag, men nu börjar boxen töjas lite i formerna och då blir det knas! kan månne agilityträning ha gjort sitt till??? Nåväl, det är ju bara att paketera ihop han igen så har vi snart en fin och fokuserad liten kaffebrun pralin igen :)

Jaja, bara att lägga dagens träning i facket för "dåliga träningar" och bita ihop och komma igen!

Tjingeling på er!

Massa träning sen sist!

Ja, vi tränar ju och står i, jag har ju lyx-schema och slutar som senast kl. 16! Slutar 15 mån, ons och torsdag och kl. 16 tisdag o fredag! Inte illa!

Så vi tränar en hel del, med Spajk ligger fokus på ingångar, och måndagen efter appellen gjorde han kanonfina ingångar?! Märkligt....men det måste bara sitta VARJE gång!

Det känns som nästa tävling blir en lydnadsetta...lägre måste vi ju vänta med tills han är 18 månader vilket blir i december...men det innebär ju massa tid att öva kryp :) kom ju på här om dagen att vi ju nu kan tävla lägre-bevakning, hur coolt är inte det?? Jag är banne mig beredd att åka bra långt för att tävla bevakning! Så vi får väl se :)

Vi övar ju också vårt bedrövliga fria följ....nu med högt tempo och peppar peppar så har det gått framåt med sjumilakliv!! Vi kör ju numer modellen riktigt riktigt hög förväntan och snabb takt, då hamnar han inte i vallnings-facket utan går rakt och snyggt :) Vi har ändå nytta av vår pet-träning då han ibland har gryyyyyymma vänstersvängar! 

Börjat på kryp också, belönar varje liten sträckning framåt, bakåt kryper han finfint, men det räknas ju inte :) 

Dizni´s lydnad består just nu mest av "håll-tempo-övningar" korta korta pass med kampbelöning, har en stor bit-stock i ett lååångt koppel som är belöning, så vi kör typ 5-10 minuter med superhögt tempo och tok-kampar som belöning, sen vilar vi igen. Hon har fått en härlig förväntan och ett bra tempo! Har kört en del agility och där galopperar hon finfint och hoppar som en kängru! Jättekul! 

Lite skyddsinslag med bita-släppa-bevaka också, hon gillar det och tillkämpar fint, släpper, backar ut och bevakar med fin koncentration, gullhönan! 

I torsdags tog jag fram sacco-vagnen igen, och satte mig själv i den, och tro på tusan så drog hon mig så fint, det gick absolut inte fort, men hon travade på iaf, vi drog säkert 1 kilometer på asfalt, så helt lat kan hon ju inte vara :) 

Idag stod det spår på schemat, Spajk skulle få långt spår och Dizni också, långt är ju ett relativt begrepp, långt för Spajk är dryga kilometern och för Dizni ungefär hälften....Spajk´s blev 1,3 km och Dizni´s 600 meter.

Jag hade kamera med, men det var så tråkigt ljus så det blev inte så många bilder som blev bra....


Laddad för start!


Eehh, Camilla fotar upptag....fort går det ;)


Fin liggmarkering av metall-apport


spår!

Ja, det var dom bilder som blev något att ha på mig o Spajk!

Spåret var som sagt 1,3 km (mätt med min telefon via gps) och efter typ 1 km slutade han galoppera med bakbenen.....hans sätt att ta sig fram är ju att galoppera med bakbenen och trava fram...men efter 1 km gick alla fyra benen i samma gångart! Det var varierad terräng, med lite väg/stigövergångar och blandade apporter, trä, metall, plats o gummi. Han liggmarkerade alla fint! Han har hittills inte klivit över någon apport, förutom en i Falun när puckade matte spårade utan handskar och inte kunde hålla linan, men annars har han plockat ALLT!

Dizni spårade också fint, hon hade en härlig attityd och BRA tempo, jag fick nästan småjogga lite efter henne och hon gjorde inte många missar alls, jag hade lagt spåret längs en väg där det gått folk, så hon var snabbt ute och "kollade av" vid vägen men fortsatte sedan självmant i rätt spår igen, spikade vinkeln och stigövergångarna kanonfint. Jag hetsade henne vid belöning av apporterna, vi skällde och lattjade en lång stund, hon verkade gilla det ;)

Det var en mycket mycket nöjd matte som selade av!

Sen körde vi en omgång uppletande, vallade ruta på 40X40 meter och tre föremål. Dizni överraskar med att galoppera ut och hitta första föremålet, fortsätter ut i trav på nästa men växlar över till galopp och hittar andra föremålet, där bryter jag och belönar!

Hämtar det lilla bruna eländet (obs! ironi!!!!) och övar på att gå "här" ut till rutan och övar på att gå dit matte pekar, först en omgång "spring som du vill så länge du hittar" och han plockade alla tre förmålen fint, utan tugg och med en jämn galopp! Andra vändan lade jag alla tre föremålen på en rad och övade på att "om du går dit matte pekar finns det grejer" och det funkade också fint! Skönt att kunna skicka dit man vill om han skulle missa nån del av rutan!

Det var väl allt som hänt sen sist? Dizni´s utställning kan ni läsa om i vanliga bloggen!

Veckan som kommer ska Spajk öva på att trava snyggt och samlat inför utställningen på lördag, fick ju lite kritik för det sist........så nu ligger vi i hårdträning!

På återseende!

us på längden utan på hur hon jobbar i spåret, attityd och tempo.


lite tävlingsreflektion!

Ja, nu har det gått några dagar sedan vi tävlade...tack för alla uppmuntrande ord och påhejjande kommentarer!

Själva spåret är inte ett dugg att säga om, han spårade jättefint! Markerade pinnarna precis som han skulle! Jag är glad att jag övat på pinnar som inte är hanterade så mycket...jag fick dom precis när jag skulle gå ut spåret?! Jag vet inte om det brukar vara så, men man hinner ju int ehålla i dom längre än typ 5 minuter! Samma sak sa den tävlande bredvid mig...men nu gick det bra för oss båda på spåret!

Platsliggningen var jag liiiite orolig för, men han låg sååå fint, efter typ 2 minuter sträckte han ut benen bakom sig, och en tanke for genom mitt huvud "om han nu vill "fälla tillbaka" benen så kommer han ställa sig upp" men han lade istället ned huvudet och låg så fint! Kändes skönt! Hunden bredvid var lite orolig och satt först upp men lade sig ner igen, så lite störning var det.

Budföringen då, jo där var det JAG som sabbade....jag skulle såklart riktat han tydligare, han hade full fokus på funktionärerna :( Men nu har jag fått lära mig att momentet börjar först när jag kopplat loss, tack Britt!

Vi tränade i måndags med funktionärer, så nu är det bara att hålla tummarna! Springa kan han ju.....

När det gäller fria följet så har jag bytt taktik, såhär en knapp vecka innan tävling ;) Jag har ju hittills kört på rätt position och belönat med godis vilket har gjort att han gått ner sig lite...nu har vi kört fullt ös medvetslös och har fått en högre intensitet?! Vet fortfarande inte om jag ska köra det på söndag....vi kör kanske en bit och sen bryter?!

Iaf så var programmet i Malung suuuuuperlångt! Har aldrig varit på en tävling med så lång linförighet! Vi hinner någrta korta pass till innan söndag, så vi får se hur vi gör!

De andra momenten är egentligen inte så mycket att säga om....läggande kan han och definitivt hoppet, vi hade ju tom, tränat på "sneda" hopp tillbaka?!???? Menmen, så kan det gå....Så om vi sätter alla moment som jag vet att vi kan så har vi en uppflyttning! Det var bara en liten test i söndags, och jag inser nu att det inte är så långt borta med en uppflyttning...en budföring och "bara" en nolla så är vi i hamn :)

Men ändå är jag grymt stolt över vår insats, han är "bara" 14 månader och håller ändå ihop ett helt program utan att hitta på nå tok, han går varken upp eller ner i prestation vilket är skönt!

Jag var så grymt jävla nervös!!!!! Visst har jag varit nervös med både Arrac o Dizni, men här var det nästa så jag inte ens ville gå in på planen, jag skojjar inte!!! Men när vi väl var inne så kommer den sköna "bubblan-känslan" där det bara är jag, hunden och tävlingsledarens röst, inget annat existerar, en rätt skön känsla!

Både med Arrac o Dizni har jag väntat mycket längre med att tävla, Arrac var nästan 2 år, o Dizni borde varit ungefär lika gammal. Alltså mycket mer träning innan debut på tävling, och visst skulle säkert jag o Spajk också behöva träna mycket mer, men vad tusan!? Så länge platsliggningen funkar och han inte stör någon annan så är det väl bara att köra???

Liiiiite coolt är det att det i hans hunddata står bruks som första tävlingsmerit?!?? Ja förutom utställning och MH förståss ;)

I måndags var det som vanligt träning på klubben, det duggade lite, så Dizni var inte sugen på nån lydnad, jag drog istället fram sacco-vagnen! Hon är ju ingen superdraghund, men jag fick iaf med camilla på en tur och Dizni drog riktigt fint! Ska försöka köra lite mer med henne, det är ju finfin konditionsträning och muskelträning inför hösten :) Härnäst är det inplanerat utställning med fröken, först den 17:e i Sandviken, det är en SKK-utställning så jag har inga som helst förhoppningar, men bara för att få ställa i championklass liksom :D Sen åker jag med båda till Lindesberg den 24:e, ev stannar vi den 25:e och tävlar appellen i Ludvika, OM vi inte blir uppflyttade på sönag förståss, vilket jag såklart hoppas på! Men vi har iaf en chans till innan det blir vinter!

Ja, det var allt för nu! På återseende!
RSS 2.0