Mer spår....

Dagen började med lite miljöträning i körhuset, han var så duktig och collade ner sig snabbt och lade sig och kollade, sen flög han ju upp när vi applåderade...iaf dom första 3 gångerna! Sen fattade han att det inte var åt honom. Det var ju hundar, ungar och folk överallt, men inga problem, lite väl social kanske!

Dagens spår, i lika hård vind som igår, lite längre och med drygt 1 timmes liggtid....

Det blir en trist start då jag precis innan spåret skäller på han då han snor lite hästskit på vägen fram...*morr* Var på vippen att strunta i spåret och åka därifrån....

Menmen, vi körde på, han samlar sig fint, både ben och hjärna på samma ställe. Spårar fint och vid apporten påminner jag med ett ligg och han vet exakt vad som gäller! Skönt!

Hade vinklat upp mot vinden på ett ställe, han kunde fuskat gått upp i vinden och genat, men icke! Han kollade av båda vinklarna jättefint. På ett ställe betedde han sig märkligt..ringade runt mig och flamsade, jag undrade vad som stod på, när han plötsligt slänger sig ner och markerar mina fötter....apporten vad en liten gräsfärgad plastbuffel som jag inte såg utan råkade stå precis på den! Så han gjorde ju heeeelt rätt den lilla plutthunden!

Han blir ju sååååå glad när han hittar en apport, han kan leka i evigheter...idag hade vi plast, trä och tyg som apporter, han gör ingen skillnad utan tar allt :)

Dizni fick ett hårt spår, gick väl sådär, men i hennes värld helt okej! Började på grus, gick över till asfalt, vidare till gräs och sen tillbaka till asfalt och avslutades på grus. 

Sen var det lite lydnad, fortsatte på vårt fot-gående och svängar! Sen lite "tå"-övningar med stadga att stå stilla trots att jag rör mig, det går framåt, förr satte han sig när belöningen uteblev, men nu står han fint! Vi var på asfalt och tränade, så jag ville inte öva förmycket, fick för mig att han inte gillade att tokstanna snabbt på gruset?!?? Men efter dagen så verkar dom iaf vara nöjd! 

 I morgon är det bevakning med stora gänget, d.v.s avstämning för hela kursen, så vi får se hur mycket träning Spajken o Dizni får...

på återseende!

Premiärspår!!!

Ja, herregud, vilken UNDERBAR hund jag har, eller jag har ju två underbara hundar! Fast en utmärkte sig idag lite extra! Fast på sätt och vis så imponerade båda idag...så jag får väl ändra mig och säga att jag har TVÅ underbara hundar!

Börjar med Dizni....jag hade tränat Spajk ute p parkeringen, när jag kommer hem ligger Dizni tryckt mot dörren och när jag öppnar så far hon ut och hugger dutten i farten! Sen for hon runt och lekte för sig själv en stund?! Jag tog tillfället i akt och "jagade" henne ut till parkeringen där vi jamsade lite innan jag sa "loss" och hon spottar ut, som hon alltid gjort, sen säger jag "fot" och hon galopperar?!? in och sätter sig fot?!? Tror banne mig aldrig jag sett henne så alert!

Iaf så körde jag lite positionsträning, sen sa jag varsågod, och hon kom såååå väl ihåg var dutten låg och galopperade och hämtade den! Sen jamsa hon runt lite själv innan hon sedan kom och ville kampa!

Vi tränade lite till, men sen gjorde jag misstaget och visa att jag hade godis i fickan...då var ju liksom kampen som bortblåst :( Tänkte inte riktigt....så då var det ju liksom slut på träningen med fart och fläkt! Men vi fortsatte ändå med lite godisbelöning! Hon var taggad som tusan! Kul att se! Konkurens är BRA för Dizni!

Nu är ju kastrering bokad....känns skönt!

Å så lilla Spajken då...han var den som fick dagens premiärspår! Hittade en plätt barmark på typ 100 X 25 meter...så det blev ett rätt smalt spår! Med spetsvinkel längst bort...för där tog liksom barmarken slut :)

iaf så blåste det SATAN så snitslarna stod rakt ut åt sidan! Liggetid på 45 minuter.... Lite blandade apporter, en boll, en pipis och en dutt på slutet.

Började med en liten ruta för att han skulle komma ihåg vad han skulle göra...är ju liksom van vad fröken som måste påminnas om hur man spårar...för Spajk räckte det att ta på selen...

Rutan inga problem och sen drog han mig till spåret och flamsade iväg, med betoning på flamsade....! Hittade första apporten sen bestämde jag mig för att styra upp situationen, flams är INTE okej i spåret! Satte ner han, visade lugnt och fint att nu är det spår som gäller, visade lugnt och fint på spåret och då minsann spårade han som JAG vill, lugnt och fint men med bra intensitet, UTAN flams! Stay in the box...liksom!

Iaf så spårade han finfint och rätt som det är flyger det upp en hare typ 5 meter till vänster...SKIT OCKSÅ tänker jag och drar snabbt linan ett varv runt handen....jag har ju ett inte så angenämt minne av när Dizni stötte harar i spåret...men iaf, Spajk ser har störta iväg i zick-zack, han springer ut i linans längd, överväger en sekund vad han ska göra, och vänder sedan tillbaka till spåret?!?!?!?!?!?!?!?!? Själv stod jag mest där som ett fån.....

Alltså, för mig är detta så stort, en hund som SER en hare jaga iväg, men ändå väljer att fortsätta jobba!! När vi sen kommer till stället där haren drog över spåret bryr han sig inte ett dugg utan fortsätter spåra som om inget hänt! Helt otroligt! Dizni gjorde inte riktigt så när vi råkade ha harar i vårt spår förra våren...

Jag kunde t.o.m. släppa han och belöna med dutten utan att han gjorde minsta tendens till att ens kolla spåret!

Innan spåret gick vi en sväng på samhället, inga problem..bilar, ungar, hundar, barnvagnar han tuffade på som om inget hänt, cool kille!

Så jag trodde att han iaf skulle vara lite trött efter en promenad i "city" och spår....jo tjena! Han vägrade gå in när vi kom hem :)

I solsken och lite barmark är jag inte så svårövertalad, så vi körde lite lydnad också!

Började med fot och klicker, finfint! Jag gillar klicker, men efter några klick så ser jag liksom hur han får kolsyra i hela kroppen...så då brukar han få rusa runt lite med en dutt... Så bir det varje gång, och jag vill inte pressa han med mer koncentration så då brukar jag lösa upp det med lite spring! Idag hade jag lagt dutten bredvid apporten uppe på en liten timmarhög...jag säger "varsågod" och han far iväg...och kommer tillbaka med apporten?! Alltså ser han apporten som en belöning....tror inte det är så bra??? Ska fundera lite....

Han älskar ju apporten och blir alldelles prillig när jag tar fram den, inte överslagspirrig, men vääääldigt förväntansfull! Idag gick det trots allt bra att apportera, han släppte inte en enda gång utan lämnade den fint till mig i handen, dock utan ingång, men det är ett stort steg i rätt riktning.

Han har väldigt svårt att skilja på ligg och stå...jag har funderat och kommit på att jag säger båda med samma röstläge, då är det inte helt lätt för han att fatta vad jag menar...jag får helt enkelt försöka byta på något sätt....testade idag att hoppa över S i stå så det blev tå, och det fattade han...det kanske är vår melodi?? Fortfarande kör jag stå med handtecken OCH ljud, så det borde vara lätt att byta...körde en regelrätt inkallning med ställande idag...inga problem! Funderar på att använda "stilla" istället...men jag vet inte, tips mottages tacksamt!

Jag kan inte nog säga det, jag gillar alla kommentarer som kommer, med tips och goda råd!

I helgen är det lydnadstävling, jag och Spajk ska gå och kika och på söndag är det lydnadsprov för bevakningskursen, så där ska vi hålla en tumme!

På återseende!


Bevakning!

Trodde aldrig jag skulle skriva detta....

men JAG HATAR SNÖ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Iaf just nu....

Det är ju liksom skitsvårt att köra bevakning nu, svårt för figg att röra sig, och svårt för hundarna att ta sig ut till figg och få belöning!

I går körde vi fast bevakning, som nån sorts kompromiss! Vi gjorde en budgetvariant och satte alla tre hundarna på en och samma figg. Nicklas figgade och stövlade iväg ut i skogen, typ 200 meter bort och vi hade radiokontakt och jag startade honom och direkt tog både Spajk och Lennart ljudet! Skitduktiga!!

Sen höll dom ljudet mer eller mindre bra, hade koll hela tiden, Spajk gjorde några försök att släpa ut mig i skogen, tur han inte väger 40 kilo!! Han hade en bra intresse, men lugn och fin hela tiden!

Sen körde vi också hundarna en och en och då fick dom komma ut till figg och belönas! Spajken skötte sig jättebra, lugn och fin men ändå kunde jag lätt följa var figg gick! Vi förare visste inte riktigt var figg skulle komma ut, så det blev en "riktig" visa-övning! Kulkul!

Det Spajk visat hittills är väldigt lovande, hoppas nu bara allt går lika bra framöver, det ska ju röntgas också...men tror inte det blir några problem, förhoppningsvis!

Till helgen blir det spårpremiär!!! Jag har hittat lite barmark :) Det blir ett kort spår, men några hundra meter borde jag få ut iaf!

Tjlingeling!


länge sen......

Ja, herregud vad jag är glad att vi skaffade Spajk i somras och inte väntade till denna sommar, för huvvaligen vad jag kommer vara trött om jag får ett heltidsjobb! Det räcker ju liksom nu....fast å andra sidan så är jag 3 hela dagar på praktiken, plus att jag lägger ca 1 timme varje kväll på att planera de lektioner jag ska ha.... Detta plus de ca 600 sidor litteratur vi ska läsa under varje vecka, plus förbereda redovisningar! 3 timmar seminarium varje måndag....! Ska bli skönt att plugga klart och bara fokusera på en sak och inte skola OCH praktik!

Sen är det ju bevakningskurs och lite annat "grönt" som ska hinnas med....

Iaf så är det skönt att Spajk har vuxit till sig lite och faktiskt överlever utan massor med aktivering varje dag!

Vi har tränat en hel del, inte varje dag, men varannan iaf! Vill för övrigt ha barmark nu så jag kan spåra! Längtar! Jag ska lägga hårda spår på fredag, upptäckte idag att skolgården är hyffsad snöfritt och belagd med grus, så det ska bli kul att testa!

Vi har inte testat någon mer apportering, men vår "lämna"-träning verkar ha gett resultat, han lämnar nu av saker i handen och inte släpper dom på backen.

Vi har ju haft ett annat projekt...vårt fotgående!! Herregud, jag har verkligen slitit och funderat på hur i h-vete jag ska få det bra....han sitter jättefint och med bra position, men att gå har varit totalt hopplöst, han har farit iväg både framåt och i sida och tillslut gått på tvären framför mig...typ...INTE okej! Testat "anslutningar" från sida under gång och klickat när han är rätt. Hållit godis i handen för att få han på rätt plats, vilket inte känns bra då jag varit rädd för den dag då jag tar bort handen....det hittills bästa tipset har varit att belöna utåt, d.v.s han måste vända kroppen utåt för att få godisen, då har han plogat lite mindre iaf!

Men så häromdagen så kom han på att det är vid sidan man ska vara, bara liksom sådär?! Eller så är det bara det att jag har varit envis och inte belönat "fel" sak?? Hellre ett steg med bra position än 10 med fel...så har jag tänkt och därför har vi inte kommit så långt med det. Men nu har vi kommit ut på banan och det går framåt!

Jag har ju testat att köra med extern belöning, men då hamnar han i nån sorts vallningspose vilket jag inte vill ha! Jag kan köra "hitta position" med ex.belöning men absolut inte gå...så det har jag gett upp på. Så nu kör jag klicker och mjukt godis, å så går jag sakta för att ha kontroll på läget :) Tänkte att om han kan rätt position i sakta så borde han ju rimligtvis kunna det även i "vanlig" takt?!

En kompis som har kelpie, Midimys Mysko har sagt något i stil med att: Tänk på att du ska göra rätt från början, för gör du fel är det ett h-vete att lära om, så jag har som sagt varit lite rädd att lära in fel...

Har börjat köra ställande också, han stannar toksnabbt!!! Fortsätter nöta skillnaden på ligg och stå....men båda funkar på avstånd vilket är skönt.

Jag har tränat det med leksak, jag kastar leksaken, han springer iväg och får leka en stund, sen säger jag loss och han släpper, sen kan jag ropa in han, eller säga "ligg" alt "stå" och sen är det varsågod att ta leksaken! Prakiskt :) Kan också köra med två föremål och då får han komma in och byta med mig innan det kommer ett nytt kommando.

Jag har också gjort ett litet "mini-test" av vad som är hans favvobelöning...det var inte planerat, men i går hade jag både en pipis, en dutt och godis med mig ut....han har ju en fantastisk förmåga att komma ihåg var leksakerna ligger, så det är lätt att belöna! Men iaf så låg både pipisen och dutten ute på "planen" och jag hade godis i handen, jag sa fot, hjälpte han lite med handen och han satte sig perfekt, jag sa "bra- varsågod" och visade godisen...gissa om han tog den?? Nopp...han for iväg och tog dutten och kom farande för lite kamp :) Gullekillen :)

Han skulle verkligen kunna träna varje dag...men det är skönt att se att han faktiskt kan koppla av när det inte händer något och bara coola ner!

Vi har börjat med hopp också...problemet är att han vill komma så fort fram till belöningen så han liksom slår i på framsida av bakbenen, hur lågt hinder jag än har?! Han måste lära sig att hoppa lite högt och mindre långt :) Men han är ju lättlärd som få...vi har kanske kört 5 gånger och han hoppar glatt över, utan kommando för han kommer ihåg att förra gången han hoppade så kom det minsann en boll flygande över huvudet, gullkillen!

KÄnns som vi kommit en bra bit på väg mot tävlingsstart..."ska bara" få till en säker platsliggning också, han ligger tryggt och fint, så det är bara att öka tiden på den så sitter den också!

Vi har ju bestämt att kastrera Dizni, så den 11 april är det dax, känns rätt skönt, men samtidigt är det ju ett ingrepp och sövning...men det kommer gå jättebra, känner mig helt trygg med djursjukhuset i Falun!

I morgon är det bevakning igen, kul!!

Sista dagen praktik också, så sen kanske det bli uppdatering lite oftare :)

Det är så kul med kommentarer och glada tillrop i denna blogg, det vore ju coolt om jag kunde ge ut lösenord å så, så kunde folk skriva tips o så direkt i bloggen och slippa kommentera?! Å så kan vi gå in och svara direkt, snacka om utbyte!!! 

Nej, nu vankas det middag här i Fromhem, iaf dom fyrbenta, vi två benta ska ta en liten kvällsfika!

På återseende!  


Allmänt småtränande?!

Ja, å så har vi tränat lite smågrejer inne....

Bl.a. inkallning med ställande...inte för att jag är på väg ut på tävlingsbanan eller för att jag har nått storhetsvansinne utan för att dämpa tempot på han....nu har jag testat en hel del grejer för att få ner tempot på han.... kastat grejer framåt, bromsat han mot snöhögar, bromsat han med kroppen osv. men tänkte att ställande ju liksom minskar sträckan lite! Och kanske att han inte bara fäller öronen helt besinningslöst och bara tokrusar om han liksom vet att han ska stanna??

Han har jättefina ställande, "låser" benen och står helt stilla! Gillas!

Känns märkligt att ha en inkallning med ställande när vi inte har ställande under gång?!??? Alltså har vi ställande framifrån men inte från fotposition...men han KAN ju, så vi ska bara få in det till fotposition!

Kört vidare på apporteringen.... Med blandad framgång?! Tror helt enkelt jag ska låta hela momentet vila ett tag...

Det är ju såååå kul att träna honom, jag vill göra ALLT! Kom på att det är dax att börja med framförgående också?! Appellen är ju trots allt första steget mot ett brukschampionat :) Likså är en start i klass 1 början på ett SeLCH :) Herregud, siktar man mot stjärnorna som kommer man väl iaf till trädtopparna, eller??

Jag följer ju syskonbloggarna också, och jag ser vissa likheter i deras utveckling, spökerier lite här och där...Spajk har mest glappkontakt öron/hjärna/ben.... o nerverna typ 1 meter utanför kroppen...lite spattigare än vanligt, men inte så det stör! Lite gnetigare på Dizni....hon är ju så snäll så hon säger ju inte ifrån?!

Idag har vi gått en sväng på isen, och han har ett roligt fenomen för sig, han liksom trycker sig ner under snön och ålar sig fram, typ en meter, sen kastar han sig upp så hela han är ett enda stort snömonster?? Inte bara en gång, utan typ 20 gånger per promenad??? Normalt???

Det var allt för nu, på återseende!

Uppletande!

Hade lovat hundarna en skogspromenad och uppletande...sen att det föll massa blötsnö ute, det bekom varken mig eller dom!

När jag berättade på praktiken att jag hade lovat hundarna en promenad, men att jag inte var så sugen på det när det typ regnade, då sa en av dom ljuvliga sex-åringarna: Men hur vet dom att du lovat dom det då?? Haha, så klockrent!!

Iaf så gick vi en vända, jätteskönt att se dom fara runt på vägen, Dizni måttligt road av Spajk´s rusher och studs....men iaf härligt!

Uppletande hade jag ju också lovat ;) Liiiite mycket snö i skogen, så jag körde uppletande längs en bred väg, Spajk har ju precis börjat så jag ville ändå ha en smal korridor! Vallade efter alla konstens regler och passade på att lägga ut ett föremål till Dizni, en liten cerise plastbörs som jag stoppade godisar i.

Dizni var laddad som få och galopperade ut i rutan, eller korridoren, slog av till trav, kollade av lite men hittade snabbt grejen och kom in till mig, utan tugg :) Lade ut samma grej igen längst ner i rutan fast motsatt hörn  och en typ necesär mitt i korridoren. Lite sämre tempo, men letade hela tiden och kom in med båda grejerna! Toppen!
Spajken har vi bara kört två gånger med....så han fick synretning när jag gick ut i korridoren, låtsaades lägga på några ställen och lade grejen längst ner i ena hörnet. När jag sen kopplade loss han så hade jag honom "här" på väg fram, satte ner han fot och pekade ut en riktigt och sade "leta" varpå han bara for iväg....som en avlöning! Låååååååångt utanför rutan i vägens förlängning....jag väntade och lika snabbt som han försvunnit kom han tillbaka :) Han hade mer ben än nos men letade heeeeela tiden och hittade grejen och kom in med den, vi öppnade tillsammans och han fick godisarna.

Uppbunden igen och jag lade ut samma grej i motsatt hörn, samma visa med "här", "fot" och "leta"....samma blixtspringning, dock lite kortare....letade lika fint och hittade snabbt och kom in med!

Under uppbindningen satt han så lugnt....hade tänkt mig en rabiat liten studs...men icke?!? Lade ut grejen en sista gång, och tog han direkt i halsbandet och höll han i det hela vägen fram, inga kommandon utan bara visa ut till rutan och släppa! Nu höll han sig i rutan och hittade snabbt och kom in med grejen, ingen tendens till att släppa?!

Jag har ju en bild av hur jag vill att det ska se ut..... jag vill ha en hund som springer rakt ut i rutan, finns det inget ska han komma tillbaka till mig och bli skickad igen och så jobbar vi succesivt från hörn till hörn i rutan... hittar han föremål ska han såklart ta dom, men han ska inte springa zickzack i rutan utan raka skick! Det är iaf den bild jag har nu...men den kan kanske ändras?!??? Nån som har erfarenheter????

Jag är förövrigt sååååå tacksam för alla kommentarer och tips!! Hoppas det är okej att jag lägger ut alla kommentarer? Annars får ni skriva det i kommentaren typ "inte för allmänheten" fast det är typ bara 10 som har loggin till bloggen, ett gäng meringamänniskor, å så några fm-hundförare och några klubbkompisar!


Helgen/söndagsträning!

Ja, helgen var inte särskilt hundig!

Mamma o pappa var på besök, och det blev mest promenader. Jag gjorde ett försök att ta mig till körhuset, vilket jag iof gjorde...jag hade mamma med mig, så det blev inte ett dugg vettigt gjort! Mamma i all ära, men någon hundtränare blir hon inte :)

Dock fick Spajk nått skräp i ögat, Pernilla kollade men vi hittade inget konstigt, och på måndag syntes det inget, så det var bra! Positivt i sammanhanget är att det inte var några problem när Pernilla skulle kolla! Skööööönt :)


Mer apportering!

Tack för alla tips!! Det blir ju fler kommentarer till denna blogg än till den andra ju :)

Angelica, hur har du lärt han att hålla fast?? Jag började med klicker och klickade så fort han öppnade munnen, men sen kom vi liksom inte längre...till slut tog mitt tålamod slut och jag bara öppnade munnen och stoppade in apporten på han, punkt slut. Det funkade jättebra och tog inte udden av hans intresse för apporten.

Jag har börjat med separata ingångar med apporten och låtit han bära den och lämna till mig, utan att släppa den på golvet.

Igår testade jag inne, och då minsann höll han fast jättefint, släppte inte på golvet en enda gång av typ 15 försök! Dizni har kommando "håll fast" fram till det kommer ett "loss" ska nog göra detsamma på Spajk....Igår tog han apporten på kommande och höll fast den fint, testade att inte titta på han vilket funkade bra!! Så det kör vi på.

Så det var ett stort steg framåt!!! Helt klart är ju ett vinnande koncept att hjälpa han så mycket som möjligt och inte tillåta han att misslyckas, han är ju så oerhört lyhörd och känner så väl när jag blir lite irriterad, vilket jag blir när apporten hamnar på golvet. Så vi kämpar på ett tag till!! Tempot finns, han tuggar inte och har en otroligt härlig attityd, så det är "bara" det lilla problemet att han ska hålla fast som ska lösas :)

Både Dizni och Arrac har och har haft jättefina "hålla fast" Arrac finfin fart och en jättehärlig apportering, Dizni har också fina gripanden, inge tugg men heller inge tempo :(

Vi kör en kort stund varje dag, och satsar på att lyckas varje gång!

Nu åter till vasaloppstittande, får se om det blir en tur till Mora i eftermiddag och då givetvis miljöträning för Spajk :)


Apporteringsproblem??

ja som sagt......egentligen inget problem....jag TROR jag vet hur jag ska träna bort det...men tips mottages tacksamt!

Han visar ett jättestort intresse för apporten, hoppar efter den om jag har den i handen, så han gillar själva apporten. Han springer gärna och hämtar den, han vet vad kommandot apport betyder så tillvida att han ska hämta något åt mig, han griper snyggt efter att vi separat tränat det. Han har såklart full fart ut till apporten och full fart in till mig. Han har samma fart oavsett om jag kastar ut apporten eller om jag lagt ut den, dock är det lite tendens till "dödande" så det gör jag inte så ofta.

Gripandet har vi tränat så att jag satt honom, lagt apporten någon meter framför han, sen har jag fortsatt ca 5-6 meter, vänt mig om och kommenderat apport, vilket han då uppenbarligen vet vad han ska göra. Han griper då jättesnyggt, hivar in den i munnen utan tugg och kommer med den.

Vid en vanlig apportering uppstår själva problemet, för när han är på väg tillbaka till mig släpper han gärna apporten i farten.... Då vet jag inte riktigt vad jag ska göra? Jag står oftast helt tyst, för säger jag "bra" då släpper han direkt... Jag prövade idag att möta upp honom och böja mig ner och då blev det lite bättre. Separat har jag också testat att hålla apporten i båda händerna och backa bakåt, då griper han gärna och drar liksom emot, om jag då släpper drar han ett litet ärevarv med den men kommer glatt när jag ropar på han... Jag försöker också att leka in han på vänster sida och ta apporten innan han hinner släppa den. Överhuvudtaget försöker jag på alla sätt att han inte får släppa den på marken. När han lämnat apporten i handen så belönar jag, ibland med boll eller dutt eller godis.

Grejer som han belönas med typ bollar kommer han med och lämnar i handen, men sådant vi ber honom att bära, typ tidningen kan han också släppa på marken/golvet.

Vad jag tror kan vara orsaken är att jag typ 4 gånger har belönat med att kasta en boll bakom mig när han är på väg in mot mig...han har fått byta apporten mot bollen utan kommando...Men jag vet inte??

Att sitta stilla och håll den i munnen gör han, men det är lite si och så med att ta den på kommando, öppnar jag munnen och placerar apporten håller han den, lugnt och fint utan tugg.

Vi kämpar på, men tips mottages tacksamt!

Annars tränade vi att höra skillnad på stå och på ligg...det är svååårt! Det jag gillar är att han faktiskt tänker och inte bara testar! Jag belönar det med godis, har ett gäng godisar i handen, startar med att kasta en bit godis och när han tagit den och vänder tillbaka mot mig säger jag ligg och belönar med ett nytt godiskast, när han tagit den och vänder upp säger jag nästa o.s.v.! En jättebra övning, i alla fall tycker jag det! Kan med fördel användas när det övas ställande under inkallning!

Det är så halt så något fritt följ gick inte att köra, vi bara for runt så vi körde som sagt lite annat....

Ingångar från inkallning körde vi också, han siktar gärna mitt på mig....INTE okej, men med den farten förstår jag att han vill ha något stadigt att bromsa mot ;) Jag körde helt enkelt med belöningen framåt, höll den vid sidan och precis när han passerat kastade jag framåt, nästa gång blev stoppsladden lite mindre iaf, så vi testar så!

På skoj ställde jag mig framför en stoooor snöhög...men det tänkte inte han på, så han får rakt in i snödrivan och blev rätt paff, och vääääääääääääldigt snöig :) Gullestudsen!

Det jag gillar mest är hans attityd! När jag tar på mig västen så går svansen i 140 och han trippar före mig och att kunna köra ett moment mer än typ 3 gånger är en intressant utmaning! Jag är ju inte heller van vid att själv bestämma när jag ska sluta, Dizni bestämde ju själv när det var dax att sluta :( Jag slutar när vi är på topp och avslutar med att kampa lite eller jaga boll.

Men som sagt, kom gärna med tips, och eller frågor :)

Miljöträning.. och ståträning

Ja, skolan tar all energi just nu.... så för att kamoflera mitt dåliga samvete så säger jag att vi har träning i att ta det lugnt?! typ.....

Men i fredags åkte vi iaf till Sundsvall på utställning! Bodde på vandrarhem och hade det mysigt! Inga problem med nytt ställe, han stövlade rakt in! T.o.m före Dizni?!

Själva utställningen hade en idiotisk entré med massa smala korridorer och massa folk, men Spajk löste det jättefint, inga betänksamheter varken med underlaget eller folket!

I ringen stod han jättefint och domaren fick titta fint i munnen, skönt men träningen ger resultat! Han sprang jättefint och stod fint stilla, helt fantastisk :)

Dizni skötte sig också jättejättefint, hon kan ju minst sagt bete sig förjävligt mot andra hundar vid hundmöten, men inte ett ljud inte ens tendens till utfall mot andra hundar fast det var jääääääääääääättetrångt!

Hon sprang så fint i ringen, pigg och allert, jag sprang och pratade med henne och berömde henne så hon sprang på som tusan! Fick ju "bara" VG....men vad tusan, rasstandarden har ju inte förändrats, så hon borde ju få sitt cert, även om bedömningssystemet numer är förändrat?! Eller???

Jaja, när vi kom hem så väntade Anna på oss, en av Dizni´s favvo..... Hon hade nog gärna delat säng med Anna om hon bara fått! GulleDizni!

På söndagen var det  miljöträning alá de lux! Öppet spår i Mora! Massa folk, skidåkare, ungar, kälkar, hundar speaker, ALLT som en unghund behöver träna på!

Inga problem! Jag hade med mig en boll i fickan, hade liksom på känn att han skulle ledsna på att bara stå och titta....och jag skulle nog ledsna också! Så vi passade på att träna lite vid målet, och jag skojjar inte när jag säger att jag lätt hade kunnat ha han lös där! Brydde sig inte ett dugg om att det gick folk runt oss när vi tränade, jag använde ändå extern belöning, men han visste exakt var bollen låg, även om jag försökte finta och snurra han flera varv?!

Vi övade mest snabba lägganden under gång och att sitta stilla i fot position och hålla kontakt utan att släppa blicken! Massa störning men inget större bekymmer, han vet VAD han ska göra och gör det bra, det är bara att själva ordet fot inte är befäst riktigt än....men det är ju bara jag som måste bli bättre på att använda "fot" när han gör som han ska!

Jag fick ju för första gången se han lite "störd" också, av de utklädda björnarna! Han blev helt klart påverkad och väldigt förvånad, jag skulle inte säga att han blev arg, bara mest rädd, han for runt lite och skällde, men flydde inte utan höll sig i närheten. Han gick fram och nosade på björnen och kröp upp i knät och nosade på den, men sen for han iväg igen och sprang runt igen....björnen sa ju inget så jag fick hjälpa han lite! Björnen var väldigt hundvan, och tillät verkligen Spajk att komma fram och hälsa, sträckte sig inte efter hen utan lät han komma själv! Duktig Björnen :)

Ja, på det stora hela tyckte jag han löste det bra! Lite imponerad blev jag! 

STÅTRÄNING
Började också köra lite stå, har ju kört lite inför utställningen och nu var det bara att fortsätta :) 

 

RSS 2.0