Spår o lite lydnad

Efter en dag på jobbet är jag oftast toktrött....dock inte Spajk....Dizni är också rätt trött efter föreställningarna så hon kräver inte så mycket just nu, det räcker gott med Spajk...

Jag tänkte KISS, keep it simple stupied, typ, ett uttryck från marma som är mycket användbart vid hundträning, vi har ju en förmåga att krångla till allting så förbannat hela tiden! Men iaf "gör det enkelt" "krångla inte" var ledorden för spåret, så jag lade spåret utanför dörren!! Mycket effektivt! 

Började utanför dörren, fortsatte ner mot stranden och upp på deras trädäck, nedför trappan, ut på gruset och gick på en cementkant, ner på gräs och upp på en gräsmatta, vidare ut på en boulplan och rakt över en stor samlingsyta, runt lekparken och tillslut in i ett cirkustält som står uppställt. 3 apporter, en liten liten boll, en napp och en tomhylsa. Det blev kanske typ 200 meter långt och på ett område som är toksmittat med vittring!!! 

Medans det låg gick vi iväg och körde lite lydnad, focus på apportering och ställandet i framförgåendet... Jag tog med stora bitstocken också, och tänkte köra lite enkla bit-övningar...

När vi kom upp kände jag hur all inspiration bara rann av mig?!?! Jag körde lite platsliggning, med störning i form av kastade bollar och duttar, och så lite konfirmander som stuffade runt han, man riktigt ser hur han koncentrerar sig på att INTE springa efter! Bra! Då har han fattat! Han ligger tryggt och fint vilket känns bra.

Vi körde lite apportering, han har fått finfina gripanden, springer liksom runt apporten och hämtar den på tillbakavägen, ser snyggt ut tycker jag! Jag lägger ut apporten varje gång, annars blir han lite väl laddad vid gripandet. Själva kastandet är nog inga problem. Ska jobba mer på avlämningarna också, men det blir bättre och bättre!

Köpte nya bollar och duttar från vipdog, tror dom är absolut billigast, dessutom snabba leveranser!Spåret då
Jodå, taggad som få när selen kom fram, tog upp det jättefint, det hade börjat blåsa lite, så han fick jobba för att fästa i spåret, första apporten låg efter typ 15 meter och där jobbade han en bra stund innan han hittade lilla bollen (typ 2 cm stor) men han gav sig inte och inte heller blindmarkerade han, bra!

Vidare upp på trädäcket, han var lite konfunderad, men löste det såååå fint, första gången på trä! Han gick ner och blev väldigt låst vid kärnan, bra! Övergången trä/sten var svår, kan bero på att jag vinklat mitt på ett promenadstråk...men han löste det också efter lite funderande.

Upp på gräsplanen och bouleplanen, där spårade han så fint så jag fick tårar i ögonen....nosen helt låst i backen och så bak-kroppen zick-zackande över spåret, gick rakt på apporten och lade sig!

Vid lekplatsen var det svårt, massa vittring och han var trött, han börjar flamsa när han blir trött, istället för att bli mer smal i spåret börjar han slå stora slag...inte bra! Han löste det fint fram till tältet, i tältet blev han jättefokuserad igen, syntes tydligt att där hade vittringen legat stilla, för där var han så noga! Intressant vad vinden gör med spåren igentligen...

Vi hittade iaf slutet och det var en nöjd Spajk som bar sin dutt hem igen!

Jag är så sugen att träna nu!!!! Hoppas det håller i sig :)

Vi bor ju rätt bra för träning, har lydnadsplan rakt utanför dörren, och stora gräsytor för spår, me like!


Förtydligande :)

Jag gillar att få frågor på mina inlägg :)

Jag fick en fråga från Ann om uppletandeträningen!

Övningen i att ta första bästa föremål genom att lägga föremål på en rad kör jag på planen, eller parkeringen, eller köksgolvet...typ! Vitsen är ju att hunden ska se föremålen och bara öva själva hämtandet, likaså ska den se att det finns fler, men ändå hämta det närmaste och inte byta till något annat. Avståndet från Spajk till föremålen är typ 5-6 meter, ibland längre, ibland kortare! Mellan föremålen har jag haft ca 1 meter, men kan tänka mig att läga tätare för att öka svårigheten!

När jag körde solfjädermodellen hade jag längre, typ 5 meter!

Kom gärna med fler frågor om jag skriver oklart, i min hjärna är det solklart, men inte alltid kopplingen hjärna/fingrar fungerar som det ska ;)   

Lydnad x2

Efter två veckors vila var det dax att köra igång igen!

Började med Spajk som fick pröva framförgående igen, han har tvärkoll på vad "före" betyder, trots att vi bara tränat typ 3 gånger...så ibland undrar jag hur otydlig jag är egentligen då vissa saker verkar vara toksvåra att lära in?!??

Nåväl....problemet vi stött på är att han gärna vänder sig om när jag ber han stå stilla, han har ett bra lagom drag ut, och jag vill inte dra på han mer, för då blir det stretande i kopplet...Jag lyfte ur själva ställande och tränade det för sig, och efter lite testande fick jag till det! Att gå nära och försiktigt hålla emot i kopplet och sen vid minsta tendens till att stanna kastade jag över huvudet på han, efter några gånger stod han fint i rätt riktning och jag kunde belöna med att kasta över huvudet på han, om han vände sig om belönade jag INTE utan det var fokus framåt och stilla som belönades.

Apportering med en gammal lyspatron, jag hade glömt min apport, men det gick bra det också, han har fått fina gripande, medans vi fortfarande jobbar på avlämnandet.

Övade lite vänstersvängar också, tvärt emot vad jag borde träna...jag borde verkligen träna högersvängar....

Dizni fick en rejäl omgång funktionslydnad, vi kröp bredvid varandra och tränade att snabbt lägga oss tillsammans, rulla runt är nått vi säkert kommer han nytta av ;) Men roligt hade vi iaf! tränade på "mellan" i både gång och språng, plus att vi tränade på att ligga ner under kommande "mellan" det märks att hon gillar träning som är lite friare och inte så petig!! Körde lite läggande under gång, inte snabbt med bra! Hon ligger stabilt och bra, så det känns tryggt!

Vi lekte med kongen i snöre också, kul att se henne! Hon har "vuxit" och gillar att få bollar kastade och att på låtsas få "försvara" kongen :) Hon har ju inge större försvar, men lite kul att leka är det!

Det blev en lättare lite uppstart efter vila, men det var taggade hundar så det känns gott!


RSS 2.0