Framförgående

Ja, nu äntligen har vi startat inlärningen av framförgående...kom på att det ju är ett moment i appellen ;)

Som Frida sa, momentet består till 30% av att få hunden att förstå att den ska gå rakt fram, till 70% handlar det om att få hunden att tycka det är "lagom" roligt att bara gå rakt fram....i snyggt slakt koppel utan att streta...jotack, jag håller helt med!

Nog fattade han blixtsnabbt att det var rakt fram han skulle gå, men att inte kasta sig framåt var svårt, att stanna stående i rätt riktning var svårt, trots att det under själva gåendet verkade vara en tokstor retning avtog den när han skulle stanna?! Vi får jobba på det...jag var iaf supernoga med att inte låta han gå och hämta belöningen på "hyllan" utan det var alltid jag som hämtade belöningen och belönade!

Jag körde alltså modellen "hyllan", sätt hunden, gå bort ca 20 meter och visa hunden en belöning, lägg sedan upp belöningen på "hyllan" ovanför huvudet, stoppa sedan osynligt ner belöningen i fickan och vänd tillbaka mot hunden och visa dina tomma händer, då tror liksom hunden att belöningen ligger kvar på "hyllan" :) Smart va?? Då får man inge nosande utan hunden strävar mot hyllan där belöningen ligger!

Spajk fattade ju att belöningen låg på hyllan och var bara ovan vid att han skulle stå framför mig, vi har ju tränat stående framför mig alt. vid sidan av mig, så det får vi träna på. Att fokusera på belöningen och gå rakt var inga problem, han drog lite väl mycket i kopplet, men inte så det störde. Vi körde kanske åtta gånger, fram och tillbaka, och efter 2 gånger hade han fattat själva gåendet. Ska bara befästa kommando och så lite fot innan själva skickandet, och så själva halten...och så alltihopa en gång till, fast åt andra hållet förståss :P

Körde halter också, och det börjar ge resultat!

Har fått lite kommentarer om att "du tränar ju jämt ju"... nej det gör vi inte, men lite mer har det ju varit nu när jag varit lite ledig! När jag jobbar blir det inte lika ofta!

Vi bor ju numer ett kort stenkast från vattnet, Dizni badar inte gärna...hon går ut i vattnet och bara står och njuter, men att simma och hämta grejer är inte hennes grej...däremot Spajk både simmar och dyker som en utter! Kul!

Han hade fått nå bett på träningen, mellan två tår, så han hade slickat och det hade blivit lite äckligt :( Men lite alsolsprit och alsolgel så är det borta nu, undra just vad det var för bett?!??? Sen hittade jag också ett skrapsår på insidan av bakbenen, ett par cm långt och bara några mm brett, men som han far runt som ett jehu så är det väl inte så konstigt, men det vore ju bra om han sa till när han gjorde illa sig?!???

Jaja, nu ska dom vara hemma hos Nicklas när jag är på Marma, jag tycker inte det är nå kul att ha dom med när det är så varmt, massa flygdjur och så smittorisken. Förra året åkte Dizni på nå magsjuka, och hunden bredvid hennes bur fick åka till Ulltuna och var inlagd några dagar! Sen vill jag inte ha Spajk i hundstallet, vet hundar som inte kan vara tysta, och jag vill INTE riskera att han får några dumheter för sig och börjar skälla i basen, han är ju inte ens van att sitta i bas, så ett helt hundstall med hundar vore nog lite för mycket för honom, även om han skulle vara jättekul att ha med på kursen så tänker jag inte riskera det!

Ja, det var allt för nu, på återseende om två veckor!


Spår och uppletande..å så lite lydnad!

I Söndags när jag äntligen slutade jobba lovade jag hundarna att vi skulle ut i skogen, trött som tusan släpade jag mig ut i skogen, för ett löfte är ett löfte ;)

Åkte och lade ut spår, ett lätt till Dizni och ett svårt till Spajk....

Dizni fick ett direktpåsläpp, två vinklar och ett slut, kanske typ 200 meter...jättetokenkelt! Men hon fick spåra mest för rättvisans skull....

Spajk fick ett upptag på traktorstig, en pinne direkt för jag ville kolla om han hade hjärnan på och inte bara benen...sen rätt snart en vinkel, en ny apport, över en travstig och en apport, en linsburk....sen vidare och upp på en hästhoppningsbank....en ny apport, ett halv skal till en mobil, ner från banken och ut på en öppen typ häst-fys-plats... lite vinklar och apporter och inte minst, lös sand! har hört att det är svårt för hundarna, så varför inte testa? Tänk decimeterdjup medelhavs-sand, fast i Rättvik och häst-fys-bana....inte direkt upplagt för något solbad :)

Dagens apporter!Den öppna ytanDen lilla bank vi gick uppförNär sedan spåren fick lite liggtid åkte jag till klubben och körde uppletande-övningar med Spajk

Dagens uppletandeföremål!


Vi körde en av Fridas modeller, att verkligen ta första bästa föremål och inte "välja" ett rolig, alla fyra föremål på en lodrätt rad, med synretning på alla och en liten extra påminnelse på den första. Sen skicka på ett "leta", trots synliga föremål, sen belöning när han tog rätt. d.v.s. det närmaste.

Jag fick jobba lite då han gärna ville liggmarkera dom, men han måste ju lära sig skillnad att vara lös och då är det okej att hämta, kontra i sele/koppel då det är ligg som gäller....

Vi körde också en dirigeringsövning med föremålen som en solfjäder med 2 meter mellan föremålen och tänket "det skall alltid finnas något dit matte skickar" och det gick också bra.

Sen ytterligare en övning i att behålla det föremål han plockat upp och inte byta, lade ut ett roligt föremål, d.v.s. mjukisdjuret rätt långt, 15 meter och sen när han stuckit iväg hiva iväg ett tråkigt, tandkrämstuben bakom ryggen på han, så han slipper passera på vägen ut, men springa förbi på vägen in! Inga problem!

Var rätt hård på att han verkligen ska ge mig föremålet i handen, ett släppt föremål gav ingen belöning...släppte han blev jag passiv och han fattade att det inte lönade sig! Jag körde mycket bra, bra, bra, bra, bra, bra, bra, när han höll bra, och sedan belöna med ett varsågod och det funkade jättebra, så vi hade en mycket lyckad uppletandeträning!

Lite lydnad hann vi med också, körde hopp, att sitta rakt framför mig på andra sidan hindret, han vill gärna gå ut åt höger....sen övade vi på att sitta ordentligt! Han kör nån halv-variant, med armbågarna typ 5 cm ovanför backen, ett tydligt sitt, men väääääldigt nära ett ligg och det är så lätt att slarva! Men det är ju själva sitt som är problemet och inte hoppet, men i övriga situationer funkar sitt på avstånd, så det är bara just vid hoppet det inte funkar?!

Lite fot hann vi med, både ingångar och halter, kändes som vi verkligen är på rätt väg! Han är ju helt underbar att jobba med :)

Dizni fick komma ut, men hon var så seg, men med lite Schmakos gick det bra, men det blev ett kortkort pass?! Hon är slö hemma också, kanske en biverkning på maskmedlet?? För hon var verkligen inte sig lik! Likaså i spåret?!

Spåren hann ligga i nästan två timmar, Dizni först, nja, det var ett rejält bakslag....hon tog spåret, men lullade mest runt, hittade runt, men ack så illa! Vi lägger detta spår i facket "bara-en-tillfällig-svacka" och testar igen en annan dag...

Här är sanden vi bl.a. spårade i!


Han tog upp det fint, hittade första pinnen men ville inte riktigt markera den...stampade på den och tittade på mig, stampade igen och tittade på mig, tog då upp den och kom med den till mig, ingen belöning blev det då utan jag tog bara pinnen och kommenderade spår igen.... tog vinkeln jättefint, över vägen och ringade i nästa vinkel, det gick en gångstig precis där som det gått folk på...men han vände tillbaka till rätt spår och markerade linsburken jättefint!

Upp över banken och mobilskalet, ner för banken för snabbt så han missade nästa vinkel...vindade in nästa vinkel så jag höll emot (jag måste lära mig att tänka INNAN jag lägger spåren så jag slipper styra han...) och då vände han tillbaka till rätt spår, plockade apporter och vinklar fint tills vi kom ut på den djupa sanden första gången, då blev han fokuserad och det riktigt hördes hur han jobbade med lilla nosen :)

Efter en stund fick han fäste och tuffade iväg fint, han blev verkligen noggrann i sanden, mina spår syntes inte bland alla hästtramp, så han gick inte på syn! Han rundade fint den lilla skogsdungen och in i skogen igen, där däremot blev det spring igen?! Hittade dock den lilla plastfiguren och markerade såååå fint! Hittade också slutet och markerade!

Spåret var väl egentligen inte så himla genomtänkt, mest för att trötta ut han lite...det funkade en stund! Men det var kul att se hur han funkade i så lös sand, måste testa fler gånger!

Snart blir det ju två veckors vila från träning då jag åker till Marma...så det gäller att passa på! I morgon får vi se, men nån form av spår blir det!

På återseende!!
Frida-bilder!

Jag fick lite bilder från kursen hos Frida, kul att få bilder på sig själv!

Katarina Thorén har fotat alla bilder!SötSpajken!!


Vi övar på att ha mina tår framför hans tassar!
En träning som redan nu gett resultat, såg jag på dagens träning!  


Syns tydligt hur lätt det går att "styra" med hjälp av godisen!

Delning av köttbullar.....


Lite förlösande lek, köttbullar går bra, men lek o kamp är bättre!


En bra position på "tassnivå" men usel då han sitter snett....
Sen lånade Frida Spajk lite och lekte....kul att se hur han engagerar sig i leken, även med en främmande!

Gillar sista bilden, han biter ju rejält, lillplutten!


Här sitter han på tok för långt fram....men kontakten är det ju inge fel på! Tyvärr är det ju just kontakten som får han att gå för långt fram....men vi jobbar på det!

Mer lek!!!


Ett "loss" är ett "loss" oavsett hur mycket man vill!


Ja, det var allt för nu!

Har tagit lite bilder på vårt spårande idag...men blogg.se vill inte ladda upp fler bilder, så vi spar dom till en annan dag!

på återseende!


kurs hos Frida!

Igår styrde vi kosan mot Enköping och en kursdag hos Frida och Sundbergs hundtjänst, hon bodde ju här förut, så vi har tränat ihop förut, men nu när hon flyttat så blir det så sällan vi ses :( Men det är så skönt att ses, för hon vet ju liksom hur jag funkar och tänker!

Vi var 7 stycken sammanlagt, en tjej med en malle, 5 schäfrar och så Spajken, jag körde honom hela dagen, med Dizni ligger fokus nu på att hålla tempot uppe och hålla henne i lagom stressnivå, hon kan ju hållas rätt "stressad" utan att det slår över, hon låter ju inte heller, som den rottis hon är ;) Så stressad är nog egentligen fel ord, men speedad kanske är ett bättre ord?! Jaja, jag vet iaf vad som funkar på henne så det var liksom Spajken som skulle stå i fokus.

Nåväl, det är ju alltid lite nervöst att bli skådad, så det känns skönt att Frida "vet" vem jag är!

Vi tränade fotgående, och fick såklart massa bra tips, men en del av kursen är ju jag och min hund, men det är ju minst lika nyttigt att höra andras tips, fick många bra grejer att använda!

Alla hundar var av samma "typ" d.v.s. arbetsvilliga, inte någon som behövde motiveras upp, däremot en del hundar som hade lite "ljud" för sig....dessa tips tänker jag inte skriva, då skulle jag kunna skriva en hel uppsats ;)
Men Frida sa en sak som fick mig att tänka till, användbart på båda hundarna men på olika sätt!

Varför gör inte hunden som jag vill? Är det för svårt, eller anstränger den sig inte? Det tål att tänkas på! I Dizni´s fall, alltför ofta för att hon inte anstränger sig...men i Spajkens fall kanske för att han inte förstår...det är ju iaf inte så att han inte vill....men det är en nyttig tanke!

En annan tanke som Frida gav...Det vi belönar får vi mer av, hunden gör det den tjänar på! Nästa lilla tankevolt var när hon förklarade att När hunden tappar tron på att det den gör ger utdelning, då är det svårt....

Ja, bara dessa rader gör ju att det var värt resan ner! Men vi fick ju massa bra handfasta tips!

Dels att faktiskt belöna att han INTE går och stirrar mig i ögonen, för då hamnar han fel i position, en tumregel för "små hundar" kan det vara bra att tänka att i sittande position så ska tassarna på hunden inte vara framför mina tår, en bra regel! Sen blev det ju också så bra att Frida fick se när han "eyear" och förstod exakt vad jag menade, och hon stödde mig i tankarna att det är "fel" fack för honom att jobba i! En bra egenskap, men inte när vi tänker lydnad.

Spajk visste vad fot betydde med det var liksom inte en exakt position, utan "nånstans ungefär i höjd med mattes knä" så det fick ni jobba på! Jättenyttig. sen upptäckte Frida att om han satt fot, och jag sade fot igen så flyttade han fram lite för att få bättre ögonkontakt.... Det fick jag rådet att träna genom att sätta honom, sen flytta intill mig själv, och säga "fot" och snabbt som tusan belöna genom att slänga en dutt utåt vänster och vara noga med att han vänder utåt och inte gör nån "krok", likadant i all belöning med dutt, han ska vända utåt-vänster. Bara det i sig är lite träning, nu vänder han utåt-vänster i 9 fall av 10, men det är den sista tionde gången som också måste bli rätt!

Frida betonade också att om hunden ex. kan en hel apportering, men har dåligt gripande, då är det just gripandet vi ska träna och inte något annat! Samma sak i fot, har hunden snygga vändningar men dåliga halter, ja då är det ju halterna man ska träna på! 

Vi tränade lite halter, och där fick jag tipset att ha godis precis vid noshöjd och hjälpa honom ner i sittande. Att ha godis så tydligt framme för hunden gör ju att det går lätt att "styra in" hunden, både i sida och framåt/bakåt och snabbt att belöna. Att ha godis i handen och tydligt visa hunden att godiset finns i handen gör att det blir lika tydligt när godiset INTE finns där! Att ha godis i handen gör ju också att det kommer lite fokus bort från ögonkontakten, och lätt att styra framåt/bakåt också, så det ska vi köra mycket!

Jag har ju redan innan lekt med en dutt och belönat så fort han kommit in på vänster sida genom att kasta utåt, vilket var helt rätt :) Skönt att jag iaf gjort något som är rätt ;) Frida lånade han och testade också, kul att se nån annan köra!

Jag ska också testa att gå bakåt med Spajk framför mig, och sedan vända mig om och vips, så går han ju fot :) Lätt som en plätt....iaf i teorin! Ska testa det också!

Ingångar tränade vi också på, med hjälp av godis, ingångarna ska vara så att hunden aldrig viker huvudet bakom benet, då kan det bli knas när hunden har apport i munnen...Men det tränade vi också på genom att "låsa" handen med belöning vid knät så hunden får jobba själv runt, separat att träna bakbenskontroll, att flytta bakbenen utan att flytta frambenen, där fick vi beröm! Kul!

Ja, det var väl dom tips vi fick, lite beröm också, "koll" på läget och fokus på det vi gör! kul! Jag fick en liten påminnelse om att han bara är ett år, men hon förstod att jag tränade mycket då han är så härlig att jobba med :)
Sen var det lite apporteringstips, att hålla fast utan tugg, att öva med leksak i koppel, att hålla fast den även om jag drar i linan, då blir det ju ett stadigt grepp om leksaken/apporten, så småningom även ingångar med "drag" i kopplet. Att träna på att så länge jag säger "bra, bra,bra,bra" ska hunden hålla, inte förrän jag säger varsågod får han släppa, sen om det är belöning med boll/dutt eller godis spelar ingen roll, att lära in "håll fast" och kunna påminna om det!

En annan grej hon sa var att träna så många saker som möjligt utanför momenten, för i själva momenten vill man kanske inte stöka, men så länge det inte är ett moment så är det ju bara att göra om, ex. apporten, kan hunden hämta en handske på rätt sätt, med snyggt gripande och utan tugg så kan den förmodligen hämta en apportbock också!

Sen var det som sagt en hel massa tips hur man får hundar att vara tyst...om man nu har det problemet!

På eftermiddagen var det uppletande, jättemycket bra övningar! Bland annat i att hålla fast föremål, precis på samma sätt som apporten, så länge jag säger bra ska han hålla fast, inte förrän jag säger varsågod ska han släppa, nu i början vara snabb att säga varsågod så han inte misslyckas och vi hamnar i konflikt, men sen också att aldrig belöna att hunden släpper, då får den vackrt hämta föremålet innan det kommer nån belöning.

Vi körde en hel del övningar på planen, bl.a. dirigeringsövningar att skicka hunden på synliga föremål och att den ska gå åt det håll vi skickar, hunden ska alltid tro på att det finns ett föremål dit den blir skickad...Om hunden gärna vill byta föremål fick vi också tips på, träna på appell-planen där föremålen är synliga, skicka hunden att hämta ett föremål på kanske 10 meter, när hunden gått ut, släng ett till som hunden ska passera på vägen in! Hjälp den att lyckas såklart!

Att hunden ska ta första bästa föremål och komma in med gjorde vi också, en rad föremål som hunden ska hämta ett i taget och komma in med, såklart det närmsta först! Jättenyttiga övningar att köra på planen och inte i skogen! De flesta hundar hittar föremål, och så länge det är ett föremål är det inga problem...

Sen gick vi ut i skogen och körde, Spajken skötte sig perfekt, bättre än många av de äldre hundarna *stolt matte*
Frida var inne på att använda synretning, något vi aldrig gjort på Spajk, vi har ju bara använt oss av vind, vilket funkat kanon, men att inte vara rädd för att använda synen också, om det skulle behövas!

Ja, det var några av tipsen iaf, jag ska testa i morgon, då blir det en sväng till klubben och lydnad innan jag ska gå och jobba!

på återseende!!

Måndagsträning....

En helt vanlig måndag :)

Dizni har fått nått anfall av energi och är pigg som tusan, jätteroligt!! Kan träna typ 10-15 minuter med fullt ös och kampbelöning! Började att köra med godis, men då hoppade hon och naffsade lite i händerna, så jag hämtade en dutt, och dåååå blev det annat ljud i skällan ;) Vi körde lite fot och snabba belöningar med kamp, hon tillkämpade och var jätterolig! Jag var duktig och slutade i tid, d.v.s. innan hon hann hitta på nå tok! Vi avslutade med lite agilitylek, springa tunnel och hoppa däck :) Om det håller i sig såhär så blir det nog banne mig en start i tvåan snart!

Fick en fin komplimang om mitt jobb med Dizni, värmer gott i hjärtat!! Ja, med lite eftertanke så är det nog så, jag har verkligen kämpat med denna hund, och frågan är om hon hade blivit bättre hos någon annan???? Jaja, nu bor hon här, och det är vi glada för, inte alltid, men väldigt väldigt ofta!

Spajken då? Jo, han fick ett återfall i "jag kommer tassande på platsliggningen, ungefär när det är 30 sekunder kvar" *morr* bara att backa i träningen då....det var så j*vla mycket mygg, kan ju varit därför han kom??

Annars körde vi rätt mycket fotposition med klicker, blir bättre och bättre :) Tränade en del "anslutningar" jag gick och sa fot och belönade när han var "rätt". Övade lite helt om, måste klura lite mer där!

Vi har ju varit på kurs hos Frida, men jag får skriva om det sen, nu blir det lunchpromenad och sen in till repan för lite introduktion!

På återseende!!!


Förmiddagsspår!

En härlig förmiddag, iaf hundmässigt! Alldelles för mycket flygfä, mygg, flugor, äckliga djur som bits....en å annan geting också förståss....usch vad jag HATAR flygfä!!!

Jag bad Sofia lägga ett spår till Dizni, samma upplägg som tidigare, upptag och apport sen hitta sele och lina och fortsätta spåra, som avslutning "kopplade" vi ihop med ett nyare spår och som avslut låg Sofia med mjukosttuben :)

Det låg kanske drygt 2 timmar innan jag startade igång med patrulleringen, som bonus fick vi en skitsnygg ljudmarkering på Sofia när hon gick ut och lade sista delen av spåret! Jag tänkte tanken för ett tag sen, att tänk om hon slutar ta ljud/vind nu när vi kört så mycket spår? Men idag fick jag ju svaret! Skönt!

Iaf så tog hon spåret fint, drog iväg utan att jag sa något, hittade första apporten och fick belöning, tog själv upp spåret igen och hittade selen, men där fick jag vänta en stund, kanske en halv minut innan hon självmant tog upp spåret igen, vilket bekräftar lite det jag trott att hon väntar på att jag ska ta initivativet och inte hon....men hon fortsatte fint, i en stadig trav tog hon sig framåt, visserligen slog hon över spåret, men vad gör det??? Sen kom det en vinkel i samband med ett terrängskifte, i "vanlig" ordning sprang hon utan att kolla läget....jag sa åt henne att komma tillbaka och då tog hon det sååååå fint!! Rakt fram, ökade lite tempo när det nya spåret tog vid, och travade så fint fram till Sofia och myste en stund!

Hon jobbade så himla fint idag, tog självmant initiativ och spårade, jag sa ingenting i spåret utan lätt henne jobba fritt, lite slagit var det, men vi tog oss fram och hon löste spåret på ett jättejättefint sätt, så skönt att se!

Spajken fick ett rätt knixigt spår...först en raksträcka med "plockepinn" d.v.s mycket apporter för att befästa markeringarna...sen hade jag vinklat över en grusväg, där Camilla, Leo och Noa passerat med Pip och Nixx, sen hade det passerat bilar också. Jag hade vinklat flera gånger över vägen, ibland rakt över, ibland följt vägen och ibland gått 45grader över vägen. Det var snårigt och eländigt, men han jobbade så fint. Apporterna var inga problem, han markerade alla, på olika sätt, både sitt och ligg. En av pinnarna snodde han i farten, men då blev det minsann ingen belöning! Men lika glad var han för det!

Han hade problem vid vägövergångarna, men vi har ju inte tränat det alls mycket, så det var ju inte så konstigt att det var svårt, det var dessutom stekande sol och tokvarmt, så han höll ihop bra ändå tycker jag. Inte så mycket flams i spåret, slog nästan inte alls. På slutet blev han trött, då blev han lite nonchalant och sprang bara runt på måfå, det måste jag styra upp!

Efter spåret åkte vi hem och badade i Siljan, Spajk badade och simmade som aldrig förr, Dizni gjorde ett kärringdopp och badade iaf tassarna och en bit av magen!

Klantiga jag var ambitiös och tänkte städa alla bland spårgrejerna, ställde dom innanför dörren, rätt som det är hittar jag Spajk tuggandes på en spårpinne på mattan *morr* Det förbättrar ju inte direkt hans vilja att "bara" markera pinnarna och inte tugga på dom, jaja, vi jobbar vidare!

Nu ska vi snart åka till klubben för lite lydnad, och i morgon åker vi till Enköping och tränar för Frida, ska bli såååå kul!

På återseende!

Hur tänker folk egentligen???

Ja, det hände mer grejer än att Dizni blev champion....

Det var så jäkla tråkigt och, för rasen, tragiskt...det kom ut en dam/tjej/tant ut ringen med en tik som fått "bara" VG, och kommer ut och spottar och svär för att hon fått höra att hennes hund är för fet och därför bara fått VG, helt rätt för det var verkligen modell fläskberg....men sen har hon mage att stå och spy galla över uppfödare som avlar på tunna små hundar som inte är rastypiska...jag står ju där med min champion tillsammans med Chatrine och Aki, och vi båda säger i munnen på varandra: Men hur orkar en såndär hund jobba??? Då blir hon ännu surare och säger: Ha, min hund får jag släpa runt i ringen, har ju fullt schå att hålla henne! Mmmmm, i ringen ja, men i skogen då??? Det som stör mig ännu mer är att hon fräser åt ringsekreteraren också, bra för hennes kritik inte var klar så fräser hon: jaha, men behåll den då, för jag tänker då åka hem nu på en gång, jävla skitutställning! 

Mycket dålig stil, att man kan bli missnöjd förstår jag, men det ska fasen inte gå ut över arrangörerna, dom gör ju så gott dom kan! Sen kan man ju undra varför hon ställde sin hund i öppenklass och inte i bruksklass....undra just om det är så att hennes hund saknar arbetsmeriter *hihi*

Lydnad!

Ja, nu har vi varit utan uppkoppling så länge så jag har glömt vad vi gjort....

**UPPLETANDE**

Vi har kört ett uppletande som var jättejättebra, på Spajk har jag kört modellen att vinda in föremål och inte bara rusa ut i rutan, vi har kört utan synretning och bara använt vittring. Det har funkat bra, har hört hundar som tappat tempo, men det är nog inga bekymmer i hans läge.... Ska på kurs på tisdag till Frida Wallén, det ska bli sååå kul, lydnad och just uppletande! Hoppas på massa bra tips, köra fotgående, apportering som lydnadsbitar och sen uppletande. 

Vi har samma problem i uppletandet som apporteringen att han gärna släpper föremålet/apportern innan han kommer in fot...måste träna på det!

Men han har raka fina skick vilket är skönt, om han inte får nån vind så springer han ändå rätt sansat i rutan utan massa tokrus! Ska höra lite med Frida om hennes tankar omkring uppletandet, jag skulle ju önska att han hade raka fina skick, rakt ut och om han inte hittar något så kallar jag in och skicka igen på ett nytt ställe....men jag vet inte om jag kan vara så strukturerad?? Tänker också att han borde få "ansvar" att leta själv i rutan, men hur gör jag då om jag vill skicka han till ett hörn i rutan som han själv inte söker sig till??? Hmmmm, nja...måste fundera lite!

Dizni fick också komma ut och gjorde ett jättefint jobb, körde synretning på henne och hon hämtade två föremål i galopp och där avslutade vi! Uppletande innebär ju att springa fort, och det är ju inte riktigt hennes melodi, så jag var så glad att hon funkade bra!

**LYDNADSTRÄNING** 
Lydnad har vi tränat en del, det är så j*vla mycket mygg på klubben så det är helt otroligt! Blääää, jag kan inte fokusera på hunden, utan är mer fokuserad på att hålla alla j*vla mygg borta från mina öron, ögon o bara armar! Blir det nån kvalité på det då??? Nej....så varje gång vi varit på klubben så blir det en vända i duschen...Hundarna verkar inte så störda av myggen, trots att det sitter ett gäng på dom varje gång dom varit stilla någon minut. Sitter främst på nosen där pälsen är kort...

Dizni har inte fått så mycket nyinlärning, mest fokus på att ha ett högt tempo och vi "jagar" mest dutt och kampar, det är faktiskt lite svårt att hålla motivationen upp när det inte är nån tävling bokad....Det är liksom så lugnt och tryggt med Dizni, inget oförutsett som händer under träning!

Spajk har ju tävling inplanerad, dock lååångt fram, men det är skönt att ha mål att träna emot! Vi kör på med vårt fotgående, det börjar ta sig! Bra position både framåt och åt sidan, skönt! Platsliggning börjar han fatta nu, att "bara" ligga still, har släppt mitt tänk att ligga på förväntan, nu ligger han bara stilla, lugnt och tryggt! Vi körde på klubbens allmänna platsliggning i måndags och det var inga problem! Skööönt, nu hände det ingenting på hans kant, men han låg fint!

Skott hann vi med också, och jag tror banne mig han är döv ;) Inte en reaktion, förutom att han tog en vind på skytten...men vi körde både passivitet och aktivitet under skotten, som lite genrep inför söndagens MH.

Ett litet problem med Spajk är hans fantastiska initiativförmåga, framförallt när det gäller hoppet?!? Har banne mig inte tränat det alls många gånger, men fy fasen! Han bara liksom darrar och låser på hoppet, vet inte hur många gånger jag gått fram och ställt upp inför ett hopp, och sedan gått därifrån och belönat just att han INTE hoppat! Han måste ju snart fatta....! Allt annat verkar han ju fatta TOKsnabbt?!?!?

Förra veckan var jag där i typ 2,5 timme och tränade i 2 timmar, lite blandat och avslutade med lite hopp på agilityhinder, tänkte han skulle bli lite matt och visa tecken på att vara liiiite trött, men icke, så jag åkte hem och vad händer då, jo han lägger sig under bordet och toksomnar?? Snacka om att köra ända in i kaklet :)

**SPÅR**
Födelsedagen igår tillbringades till stora delar i skogen, till hundarnas stora lycka! Fast jag måste erkänna att det inte var födelsedagsbarnet som presterade bäst utan fröken D! 

 Med Dizni har jag ju bytt lite taktik...från att vara styrd av mig i alla lägen så ska hon nu fatta beslut själv, teorin är att hon liksom blir sur på mig och vi hamnar i nån konflikt som gör att hon helt enkelt slår sig på tvären och hittar på dumheter. Vi träffade en kille på KFÖ'n som gav mig bra feedback och fick mig på nya tankar, tack Jonas! Nu jäklar är vi på banan igen! Jag bjuder på öl på mässen om nån vecka ;)

Ett problem vi haft är att hon inte tagit upp spår om hon inte sett selen....har jag selen med så vet hon så väl att det är spår som gäller, jag har funderat länge på hur jag skulle lösa detta, jag vill ju inte ha ryggsäck på mig, för det blir ju också en signal för henne...men så en dag kom jag på den ultimata lösningen, jag lägger ju sele/lina i spåret!!! Har kört det några gånger nu och det har funkat jättebra, sist nu hade vi patrullering, ca 75 meter och sen kom spårupptag, som hon tog jättefint, visserligen åt fel håll, MEN hon tog spåret! Alltså valde att frivillgt följa en markbunden vittring!

Jag borde såklart gjort den rutan och hitta spåret, men vände henne helt sonika om och spårade vidare, hon hittade en apport medans hon fortfarande gick i koppel, hon valde själv att fortsätta efter apporten och hittade selen och svansen viftade :) Selade på och ställer mig och "tittar i stjärnorna" varpå hon fortsätter spåra själv! Spårar i bra tempo, tar vinklarna fint och sen sista biten mot apporten låter jag henne frispår, knäpper loss selen och hon får jobba fritt, jättekul att se henne!

Nästa spår gjorde jag samma sak, funkade bra även där, hon t.o.m. släppte nån superintressant doftfläck utan att jag påverkade henne alls! Har tittat lite på hennes beteende vid apporterna och svansen börjar vifta och hon kommer glatt in till mig för att få hjälp med apporten! Det känns verkligen som vi kommit på rätt köl igen, och rackarns vad jag lär mig mycket!

Vi avslutade med ett spår i grusgrop, i sig ett normalt spår, men det som hände i spåret var att jag korsat ett rådjursspår, såklart tog hon rådjursspåret....jag följde med en bit och när jag som bäst funderade på hur jag skulle bryta, så släpper hon det och återvänder till mitt spår?!?!!! Helt otroligt! Spåret var dessutom färskt, det hade regnat på morgonen, och spåret hade kommit dit efter...men före mina spår, så det var riktigt roligt!

Spajken då, jo han fick ett plockepinnspår med pinnar, som var "osmittade" jag hade tagit dom från klubben och de var rätt neutrala i sin doft, det var viktigt för mig att dom var rätt osmittade, så jag hade dom i en påse och bara tog upp dom ur påsen, hanterade dom lite och lade ner dom i spåret, ett test helt enkelt! Vad händer...jo han hittar pinnarna utan problem, men hugger en i farten och vände sig om med pinnen chickt dinglande ur mungipan... *morr* Vad hände med våra passivmarkeringar!!!! Nu var det ju så att jag gick på ungefär 10 meters lina och han hade väl inte sådär jättemycket hjälp av mig...men efter första pinnen vaknade jag till och kom på att jag kanske ska hjälpa han lite! Så efter det så gick det bättre, han plockade inga fler pinnar utan markerade dom bra. 

Dock en positiv sak med det spåret var upptaget, jag hade inte satt ut nån start, puckat värre! Men iaf så selade jag på och  släpper ut han mot spåret, han flamsar och spinger som en liten tok, och sen rätt som det är tar han spåret och drar iväg, för att några meter senare släppa det igen?! Det jag tror hände vara att han verkligen ville vara i kärnan och inte bara gå på måfå, utan han ville hitta kärnan innan han gav sig iväg...men jag vet inte, men det kändes så, lite det ser jag också i hans spårande, han är så tydlig när han väl är i spåret och lika tydlig när han är utanför....

Ytterligare ett plockepinn-spår hann vi med, denna gång ett rakt spår och där flamsade han iväg en gång, och jag fick återigen en liten påminnelse om att jag måste "packetera ihop han" innan han får göra något och att det är JAG som är chef! Med lina och en intensiv liten kille blir det lätt trassel...

Ett långt spår, utan apporter för att liksom se hur han beter sig när det inte kommer några grejer i spåret, jag har ju tidigare testat olika långa liggtider och hans beteende skiljer sig nästan inte alls oavsett liggtid, han springer inte mindre med långa liggtider. Nosen i backen, frambenen i trav och bakbenen i galopp.....

Jag hade lagt lite trix, gått ut på ett motionsspår och följt det en bit där det dessutom hade passerat ett par cyklister...hade vinklat av 90 grader från stigen och det blev svårt....både när spåret gick över i motionsspår och när vi vinklade av...måste träna mer på det! Men annars gick det rätt bra, han är ju lättläst som en ABC-bok i spåret, vi gick 1,1 km på 16 minuter, men då som sagt utan apporter, förutom slutet förståss, så trots att det inte är stressat så går det undan i skogen.

Spåret i grusgropen var inga problem, han var jätteduktig och markerade apporterna fint, trots att dom var lite mindre i formatet, störst var en tomhylsa av 7.62...

Så efter 4 timmar i skogen och lika många spår + promenad var det nöjda hundar som somnade gott :)

I kväll blir det än vända till klubben och lite lydnadsträning, härligt!

På återseende!


RSS 2.0