Bevakning

Nyss hemkomna efter bevakningsträning, mörkret är lite störande, o så all förbannade snö! Vi kommer ha hundar som markerar snöfnas, men inte pinnknak!

Iaf, så gick det jättebra! Körde patrullering med ljud och påvis, första patrulleringen :) Vi var på ett fraktföretags parkering, så det var massa släp o grejer som vi gömde oss bakom.

Uppstarten på första, där fick jag lov att styra upp han, ett sitt är ett sitt även om det är hög förväntan på jobb! Kommandot pass på är befäst....han ställer sig upp och riktar intresset utåt! Härligt! Jobbade fint under patrulleringen, kollade av åt båda håll, fnyste några gånger och hade koll åt alla håll. markerade något i skogen men släppte, hade några fler halvskumma markeringar, men när väl ljudet kom var det ingen tvekan på att det var rätt, tydlig strävan ut i kopplet kombinerat med ett fint sitt, heeelt utan hjälp! duktig pallervante! Som vanligt helt engagerad i figgen och jag fick kämpa för att få han med mig! Ljudet låg på 15 meter och patrulleringen på 100 meter.

Uppstarten andra gången, samma upplägg, Lite mer fokuserad i starten, jobbade jättefint även denna gång! Låste på ljudet och satte sig ner och vi "visade" oss fram till figgen!

Dizni fick komma ut också, skötte sig exemplariskt :) Kollade läget åt alla håll och gjorde några halvdana markeringar men det var ingen tvekan när "rätt"! 

Andra gången drog hon spontant när hon hittade ljudet, kul! Engagerad i figgen, åt mjukost med god aptit ;) 

Sen var det Spajks tur igen, skötte sig exemplariskt vid uppstarten! Patrullerade fint och fokuserat och markerade bra med distinkt sitt! 

Vi har ju inte kört sittmarkering sådär jättemycket, bara typ två gånger under påvisning, så att han ändå kopplar ihop det tycker jag är coolt! Hittills inga blindmarkeringar än så länge, härligt! 

Annars har han skött sig exemplariskt idag! Han fick vara med när jag hade utedag med "mina" sexåringar, han satt fint och lät sig klappas på, han som var så reserverad när han kom, inget av detta syns nu! Han satt omgiven av barn som satt på knä runt han och han gillade läget, svansen viftade och han slickade glatt på alla framsträckta händer! han lyssnade fint på dom, han både satte sig och lade sig när dom bad honom om det. 

Miljötränade med häst också....Spajk såg ut att tänka: Åhåå, en stoooor hund, men vad tusan? Den måste väl kunna leka??? Han var fram och nosade på hästens ben flera gånger, han var väl inte helt bekväm, men jag vetisjuttom om ens Dizni har varit så nära en häst nångång???  Spajk imponerade iaf på mig!

Nu till helgen är det utställning....förhoppningsvis blir det ett cert till Dizni.... Spajk ska "bara" miljöträna, en hanvalp till, så konkurrensen är väl inte sådär mördande! VÄrre är det för fröken....3 tikar i bruksklass och den ena vet jag vem det är och hon har två cert sedan förut...men det är väl bara att ge järnet och hålla tummarna!

Jag har ju kollat typ ALLA utställningar här i närheten under året, så nu f-n om hon inte ska få sitt championat!!!

Så håll en tumme för oss!

Tjingeling!

Dåligt spår.....

Hårt spår, snöunderlag, 15 minusgrader, 250 meter, drygt 1 timmes liggtid.

Gjorde en ruta precis som sist, gick typ 15 meter och lade ett litet plaströr som apport, gick lite till pch vinklade lite, lade en klickpatron, vinklade osv.

Han tog rutan jättebra, men sen gick det käpprätt åt skogen! Nu var det färska bilspår och folk som gått i spåret, han fäster iaf INTE i spåret...flamsar runt, kollar rutan igen, men fäster ändå inte. Positivt är iaf är att han inte går på syn...han far omkring och kollar högt och lågt, upp i snövallar o så.

Han flamsar sig iaf vidare till första apporten... hittar och liggmarkerar med lite hjälp. efter det har han iaf en aning om vad han ska göra! Han spårar lite, men flamsar fortfarande runt. Han rör sig över spåret och tar en vinkel, sen kliver han över metallen men markerar ändå lite grann, jag frågar "Vad har du där" varpå han krafsar lite och lägger sig med hjälp av ett "ligg"..... Sen flamsar vi vidare, varpå han gör ungefär som sist d.v.s tappar spåret mitt på en raksträcka?!??? Sen genar han i spetsvinkel, hittar på spåret, bakspårar några meter och hittar plastbiten som ligger i spetsen... Sen spårar han riktigt fint sista biten, tar en vinkel klockrent! Spårar, fnyser, kollar av utanför spåret, går tillbaka, fnyser och spårar finfint till slutet.

Vet inte riktigt hur jag ska göra i sånna lägen...Nicklas idé var att låta han löpa i linan, men jag är rädd att han glömmer vad han ska göra om han får löpa fritt?! Jag är mer inne på idén att spåra i kort koppel och bara låta han gå när han är i spåret, tror ju inte att hans intresse för spåret minskar om han får lite motstånd??! Intresset finns ju helt klart....

Helt klart är ju att det var svårt, så kortare liggtid nästa gång är ju helt klart. Han jobbar ju hela tiden och tappar inte intresse, det ska liksom bara fokuseras lite!

Ja, vi lägger detta i facket "dåliga spår" och går vidare!

Nu ska vi träna lite "stilla" inför helgens utställning!

Tjingeling!
Funderar på ett riktigt långt spår...Nicklas idé det också... Han fokuserade ju fint i slutet av spåret.


Inomhusbevakning....

Efter en helg i Västerås var det faktiskt en rätt spajk liten Spajk! Han skötte sig exemplariskt i Västerås, likaså Dizni. Vi hade två finfina hundmöten :) Jag behövde inte skämmas ett dugg, däremot borde de mötande hundarnas ägare skämmas!

Jag stannade och köpte en liten kong med snöre för att slippa belöna med den stora klumpiga kongen, den gillades :) Körde ett sök inne i köket, 2 bitar 1x1 cm stor, gick suuuuuperbra!!! Fina markeringar och målmedvetet letande!

Söndagen innebar träning i körhuset, som vanligt! Började med lite externbelöning...slänga en dutt, utan att säga något vill jag att han ska komma och ta kontakt, vilket han gör!! Han söker ögonkontakt, flyttar in till sidan o så blir det varsågod! Varierar hur länge han behöver ha kontakt eller hur långt in till sidan han behöver gå, vill inte att det ska bli ett inlärt beteende utan det är ögonkontakten som belönas...

Sen körde vi påvisning....Nicklas hade en dutt på snöre som belöning.... Lade fokus på sittmarkeringarna, kommandot "visa" är nog rätt befäst, iaf i den situationen med synlig belöning. Han stretar så filtbitarna flyger och han ligger på i kopplet så jag har fullt sjå att hålla emot :) Första gången fick jag påminna om sitt, men sen satte han sig självmant resten av gångerna.

Jag lånade Hanna och Matilda som störning, de gick på ena sidan typ en meter ifrån...han brydde sig inte ett spån! Vi gjorde det betydligt svårare och jag bad Hanna med flit gå och störa, klappa händer och prata...men han brydde sig inte :) Som avslutning gjorde vi en riktig utmaning....Hanna fick gå zickzack framför han! Han for som en skottspole bakom henne för att hålla koll på Nicklas! Trodde inte han skulle fixa det, men han var såååååå duktig! Lugn, tyst och fokuserad! Shit vad jag gillar den hunden!

Sen var det basträning....lite oro när jag var i närheten och när vi körde påvisning med resten av hundarn...inte konstigt, men något vi måste öva mer på. Jag tror inte det kommer bli något problem, bara vi tränar rätt och ofta.
Att under påvisningen sätta sig på huk är ju liksom ingen störning för honom....

Ja, det var allt för nu! Ställ gärna frågor eller kom med glada tillrop!

Kram på er!

Valpkurs.....

kände mig lite ofokuserad och oinspirerad på valpkursen idag....vi går ju inte kurs för att lära oss att gå fint i koppel utan för att jag vill att Spajk ska få ett naturligt förhållningssätt till andra hundar, och hittills fungerar det kanon!

Det började med att jag hade gömt en kong 2x2cm i klubbstugan, gick dåligt :( kände mig stressad och lite pressad att "visa upp" vad han kan?! Så det är bara att lägga det bakom sig och göra om....han markerade visserligen, men var odistinkt och lade sig mest för att jag ville det..tror jag! Han låg på nästan rätt ställe, men tittade ett par cm till vänster om kongen... Jaja, han fick belöning ändå.

Väl inne i körhuset var det relativt mycket nytt underlag, det störde inte sådär jättemycket, skönt! Körde tandvisning, lite tramsig vid själva tittande, men satt fint när vi tog ihand och hälsade, jättebra! Jag har kört med kopplet i vänster hand och en godis i samma hand, så jag har typ kunnat ge godis samtidigt som jag skakat hand med "domaren" Vi körde några gånger, och sista gången var det helt tävlingsmässig, utan godis och med en sittande fin tandvisning! Plus i kanten :)

Sen tappade jag helt koncentrationen....körde lite halvhjärtad utställnignsträning och upptäckte att kopplet jag tänkt använda inte gick att köra med...det är för kort och när vi springer runt så hoppar han....jag testade att köra vanligt koppel och ha han framför mig och då gick det mycket bättre, han "vallar" lite, men han håller iaf jämt tempo så det får vara. Vår fint "stilla"träning var som bortblåst...upptäckte att jag inte kunde köra med blodpudding då han blev såååååååååååå taggad....

Sen körde jag lite ligg med störning, Jennie o Maria störde genom att kasta filtbitar och sitta på huk och prassla med påsar...jätteduktig liten Spajk!!!

Sen var det lite inkallningsövningar, Jennie matade honom med mjukost ur tub och jag kallade in....fick säga till två gånger innan han fattade att det INTE var okej att sitta kvar och äta ost när matte ropade! Sen var det inga problem, skönt.

Vi körde lite kamp också... Jennie fick agera lite störning, klappade och puttade på han när jag kampade, han släppte INTE :) Hon ställde sig näääära och jag typ kampade in Spajk i hennes ben, men inte heller då släppte han! Jag försökte lyfta upp Spajk på hennes rygg, men icke att han släppte!!! Coolt :) Jag vet vad Dizni hade gjort....

Som avslutning hade vi en inkallningsövning modell svår :) 3 favvomänniskor, 2 hundar med ägare i en liten klunga, det var väl någon meter mellan hundarna och hela klungan var typ 5 meter i diameter.... Jag satte Spajk och kallade in honom rakt igenom klungan! Han tvekade inte en sekund :)

Ännu svårare blev det när Jennie och Nina bärjade kasta dutt mellan sig i klungan.... Då tvekade han lite på vägen innan klungan, men när jag ropade igen speedade han igenom, så när att han nästan fick dutten i huvudet! Duktig duktig Spajk!

Vi övade också lite apportering...av ståltermos...jag hade glömt apporten hemma och tog på skoj upp termosen och började leka med den! Han fattade vad som gällde och till slut körde vi en regelrätt apportering av termos! Dock utan avlämning vid sidan utan jag tog emot rakt framifrån! men jag blev impad....Metall och dessutom lite tyngd i!

Ja, jag kände mig lite ofokuserad...men när jag läser vad vi gjort så har vi ju gjort en del bra grejer?? ja, kanske kan gå och lägga mig med gott samvete ändå :)

Tjingeling!

"Stilla"

Nu har vi nyss kört ett pass med "stå" eller "stilla" som jag kallar det när man ska stå stilla och bli bedömd inför en utställning.... Får väl se hur det går på lördag...har ju några dagar till att träna, stå stilla är väl inte det svåra utan det är nog att trava snyggt utan att studsa! Men tur det är valpklass, då är det inte lika blodigt :D

Körde med vårt utställningskoppel och klicker, jag hade klickerna i samma hand som kopplet och så godis i högra handen, klick med vänster och belöning med höger, funkade rätt bra förutom att han testade att båda lägga och sätta sig.....typiskt klickerträningsbeteende!

Men envisast vinner så jag gav mig inte utan jag lyckades tajma några klick med alla fyra tassarna i backen stående, så han fattade väl rätt snart. Det svåra var att om han väl lagt sig ner så gick det INTE att få honom att ställa sig upp...vilket iof är rätt bra då förmodligen ligg är befäst, om än i denna situation utan kommando..... Det känns som vi är på rätt väg, får testa lite ikväll i körhuset också...

Dizni har vi ju tränat så att hon ska ha focus bort från mig och jag står bakom henne med sträckt koppel med Dizni strävande framåt, det ser så snyggt ut :) Jag har kört henne också på klicker, när hon har vänt bort från mig har jag klickat och kastat godis över huvudet på henne!  Nu kan hon stå stilla lääääänge i förväntan innan klicket kommer!

Jag önskar jag kunde stå framför henne och ställa henne mitt emot mig, men nu har vi ju börjat såhär och det är rätt praktiskt att ställa henne med dragning utåt...det förekommer ju rejält med dubbelhandling vid rottisringen och då kan jag dra lite nytta av det, även om det inte är jag som "bestämmt" handlingen ;) Visste man inte bättre så skulle man lätt tro att jag tränat med dubbelhandling, men det har jag alltså inte gjort, jag bara "lånar" den dubbelhandling som redan finns :) 

Vissa tycker ju att utställning är jättetråkigt och slöseri med tid...men jag ser det mer som ett enda stort lydnadspass, det händer ju massor med saker under en dag, vaccinationskontroll där det är massor med hundar som inte ska hälsas på, det är burträning och att allmänt uppföra sig! Inne i ringen är det ju också värsta lydnadspasset, att sköta sig, att inte hoppa och att inte pussa ihjäl domaren..... hanteringsövning vid den enskilda bedömningen osv. 

 Sen får man inte glömma att det faktiskt är en bedömningssport och ena dagen är hunden toksnygg och nästa inte ens värt ett CK/HP! Men jag ser det som sagt som en trevlig utflykt och förhoppningsvis blir det framgångar :)

På återseende!!!

Fråga o svar!

härligt att ni ställer frågor! Sånt gillar jag som pedagog ;)

Hur jag lärt in sök på kong? ja, först började jag med själva markeringarna, jag började med liggmarkering. Nu har jag dock upptäckt att det är ologiskt för han att lägga sig ner om han hittar en kong som är typ ögonhöjd på mig?!?? Så han har börjat att ibland sittmarkera...måste fundera och bli konsekvent!

Iaf, jag började med en kong som jag höll i handen, jag satt på golvet och höll fram kongen, han krafsade och for runt och så fort han lade sig ner slängde jag kongen till honom. Det tog inte många gånger innan han fattade!

Jag gjorde så flera gånger per dag och sen succesivt kunde jag ställa mig upp och bara böja mig ner och han lade sig och jag slängde kongen. Vitsen är ju att han ska lära sig att kongen inte rör sig förrän han ligger stilla och stirrar på kongen! Så nu kan jag lägga kongen på mattan (testa dock inte med småbitar innan detta är heeeelt befäst, det är lätt hänt att dom snor biten;) ) och han ligger och stirrar på den, jag kan peta lite på han och försökta flytta på honom innan jag petar iväg kongen som belöning!

När vi kommit lite längre kunde jag typ gömma kongen under mattkanten och när han lade sig belönade jag, fortfarande med synretning! Tanken var att han skulle börja koppla ihop doften med läggandet.... Att även om inte kongen syns så ska han ligga för att få belöningen.

Sen kom då dagen då det var "sökdax".....han fattade nada!!! Jag hade gömt kongen typ under mattan, jättelätt! Han fick vänta utanför rummet, bakom kompostgaller, och sen släppte jag in honom, han for runt och fattade ingenting....jag avbröt och satte mig ner och funderade.....

Sen gjorde jag om alltihopa igen! Nja....det gick sådär...han hittade kongen men började studsa på den istället....jag hjälpte honom och vips så kom han liksom på att det var ligga han skulle göra när han hittade något!
Så höll vi på några gånger med enkla ställen, han fattade toksnabbt! När poletten hade trillat ner började jag köra en "startritual", jag sätter mig ner bredvid han, kopplar om till icke-stryp och säger sen "sök"

Sen började han att lägga sig så fort han kände doften av kongen, så jag rådfrågade en kompis som kört sök och fick rådet att dela kongbitarna till småbitar för att han skulle behöva komma nära för att känna doften och kunna markera. Så nu är bitarna typ 1x1 cm och i ett rum kanske jag gömmer en bit, alt två. Han lokaliserar snabbt var i rummet den ligger, sen tar det en liten stund till innan han hittar var den är och när han hittat den slänger han sig ner! Då belönar jag genom att smyga dit den stora kongen på samma plats som den lilla biten, sen petar jag iväg den och då är det fullt ös som gäller :)

Så något bra svar på "hur" jag gjort har jag inte....det finns säkert någon som vet hur man ska göra, men för oss har det funkat bra att göra såhär!

Återkom gärna om det är fler frågor! Kul att ni är engagerade  :)inne-sök!

Jag preppade huset när Nicklas var på promenad....en lite större bit 2x2 cm och en bit på 1x1 cm och så hela stora kongen.

Kongen låg i plåtskåpet under spisen, han hade en härlig attityd, redan när jag kopplar om kopplet börjar hans lilla nos att jobba, men han tjuvade tom lite innan han fått kommando, sånt accepteras trots allt INTE så vi började om och jag var lite hård på att sitt är sitt även om det är en hög förväntan på att få jobba!

In med en rasande fart i köket, lokaliserar snabbt att det är runt spisen det är "hett", lägger sig snabbt och fokuserar på luckan men är lite odistinkt i sin markering.... Jag belönar ändå och vi leker en stund med kongen, vidare in i matsalen där det är tomt, där är han så ivrig så han drar iväg runt bordet och far vidare mot tv-rummet, jag får iaf stopp på han och visar in han i badrummet.... Han söker högt och lågt, på väg ner i badkaret som tidigare idag var jättefarligt när vi tränade på att stå i badkaret, då stod han med svansen mellan benen och världens slokande öron! Men nu var det då inga problem, upp med tassarna på kanten, upp med tassarna på handfatet och i fönstret, han letar och letar innan han till slut hittar biten 2x2 cm och lägger sig med en distinkt markering på biten, jag petar lite på han, men han släpper inte med blicken!

Sen vidare in i stora rummet, där blir det en liten miss då Dizni redan "hittat" biten och är på väg att apportera den till Nicklas, Spajk markerar biten ändå och blir såklart belönad!

Sista biten på 1x1 ligger i cd-hyllan, inga problem, snabbt fram, lokaliserar, hittar och slänger sig ner! Perfekt!

Nicklas får sedan gömma en bit i klädkammaren där vi aldrig varit, han gömmer 1x1 cm i en ljuslåda med sand...Spajken var lite trött och "ger upp" ett par gånger, han är intresserad och söker fint, men tycker att "här har det aldrig funnits något förrut" och vill gå ut i matsalen igen, jag håller hon om kvar och tillslut hittar han biten! Det lönar sig att jobba på...... En nyttig erfarenhet för honom!

Jag vill avsluta med en liten test om han vet att han inte ska plocka upp bitarna utan lägga sig ner...det var en dålig idé...han fick söka lös och biten låg mitt på mattan, väl synlig....vad händer? jo, han hittar den, lägger sig ner och äter upp biten :( Den var inte så stor 1x1 cm, så vi håller tummarna att den kommer ut! Han har ju ätit ett gäng pinnar ute förut och en hel del benbitar.....och kongen är ju dessutom mjuk, men vi ska hålla lite koll!

Nu tycker jag att vi kommit så långt i träningen att vi måste söka lite hjälp av nån....vet bara inte vem?! Får fundera lite..... Vore skönt med ett bollplank!


Hårda spår!

Tänkte att ett hårt spår passade utmärkt som ut-tröttare till Spajken...

Förra gången vi provade så gick det inte alls...iof så var han inte så gammal och spåret var väl säkert inte befäst, men NU jäklarns!

Började med en liten godisruta på 50x50 cm och sen ett utgående spår, en apport på första raksträckan, en linsburk, vinklade vänster, ny apport på raksträckan, en liten bit skinn, ny vinkel och en avslutande apport, en skinnbit, ungefär format som ett appellspår men kanske bara 150 meter långt, ca 35 minuters liggtid.

När jag plockade fram sele o lina studsade han som en liten tok, jag var nästan tvungen att bli lite arg på han! Han fick gå läs fram till spåret och tog såklart upp mitt "ut-spår" först och jag fick säga åt han att komma!

Vid rutan fokuserade han, åt upp godisarna, funderade typ nån sekund innan han for iväg i spåret, kollade lite utanför spåret, gick tillbaka med låg fin nos, spårade kockrent första biten, fram till första apporten, där funderade han nån sekund, sen la han sig ner och stirrade på linsburken!!!!! Gissa om det var flaggor o trumpeter :D

Jag backade några steg och vi lekte med linsburken, jag kastade och han sprang glatt och hämtade den! Sen bytte vi mot en godis och han fick fortsatt spårkommando, han fortsatte fint fram till vinkeln där det syntes att han blev fundersam, han sprang lite runt mig, effektivt letande efter spåret, han gick per automatik tillbaka åt vänster och tog upp spåret igen, fram till vinkeln, tappade igen, "kollade av" rakt fram, vände tillbaka åt höger och hittade då spåret igen, fortsatte klockrent framåt. SJälva tappet, var intressant att se, han letade och letade, sprang lite och letade ännu mer tills han hittade rätt, och när han väl hittat rätt så var det inga problem! Det syntes direkt när han hade spåret.

Nästa apport gjorde han en halvdan liggmarkering, med lite hjälp lade han sig ner och jag belönade. Vidare spårkommando och en klockren vinkel fram till mitten på sista raksträckan, då helt plötsligt tappar han spåret?! Springer, springer, springer..letar, letar, letar...! Jag lät han leta i spårlinans längd, ca 4 meter, utan att störa och han hittar tillbaka till spåret och tar slutet utan liggmarkering, inte mycket att säga om, liggmarkering och spår är inte ihopsatt ännu, att han lade sig första gången var en ren och skär bonus! Jag hade inga "gummi-apporter" just för att inte blanda ihop spåret med kongens liggmarkering.

Spåret gick på parkeringen, så det var rejält med smittad mark och det var nya fotavtryck när vi spårade som inte fanns när jag lade spåret, men det var inga bekymmer alls!

Hans härliga attityd i spåret, hans vilja att hitta är helt underbar, jag njuter varje gång jag spårar! Det var ett mycket lyckat spår och jag tänker definitivt testa igen!!

Dizni´s spår var ungefär 200 m långt, upptag och 3 apporter. Hade en härlig attityd när selen (spårade i sele o koppel) kom fram, tog upp spåret jättefint, hittade första apporten kanonbra. Sen blev det en stor öppen plan där hon sprang och sprang sicksack över spåret utan att fästa, nästa gång ska jag testa en ruta på henne också!

Jag hjälper henne att ta spåret som fortsätter ut i lite djupare snö, då får hon kramp i en baktass...missar en apport och fortsätter ut på plogad mark där hon är klart störd av sin krampande tass....såhär i efterhand borde jag såklart stannat henne där och fixat krampen... men det var ju hyffsat kallt och jag var rätt frusen jag också. Vi fortsatte framåt, hon går ömsom i spåret och till vänster om spåret, hon går och "kollar" spåret och går sedan upp i snödrivan och vinar lite... Mitt i spåret står det en bil parkerad som inte stod när jag lade spåret...Det gjorde henne inget, förut om att ägaren till bilen klivit på apporten (en liten plastgås) och Dizni tog inte apporten....

Hon spårade lite halvengagerat framåt, tog vinkeln med missade slutet, dels kom det folk på vägen som stannade och pratade med mig, så hon blev lite störd, slutapporten var en golfboll som jag släppt ner i snön, så den låg kanske drygt en dm ner i snön, där fick jag visa henne var den låg, för hon var redan på väg vidare i spåret... Jag selade av och vi lekte lite med golfbollen. Det var ett rätt misslyckat spår...men ett bra upptag och en bra första apport, resten får vi göra om och göra rätt! Jag måste försöka öka motivationen i de hårda spåren....framför allt för apporterna, kanske burkar med godisar? Eller mjukost?

Körhuset...

Jag var inte jättemotiverad då jag var förkyld och hade typ ingen röst kvar...men vi körde ändå en liten sväng.

Körde en platsliggning med andra hundar för första gången, vi låg näst längst ut på ena kanten och precis bredvid oss körde en agilityhund.....Så han tittade som tusan på den, och rätt som det är bara går han upp, men kommer på vad han gjort och la sig ner igen direkt?! Jag fick hjärnsläpp och gjorde ingenting åt det....i efterhand skulle jag ju såklart gått tillbaka de få stegen och lagt honom på rätt ställe igen....positivit dock att han kom till mig och inte for iväg efter agilityhunden.... Jag stod på koppelavstånd och hade kopplet på backen framför mig som säkerhet ifall han fått för sig att sticka.

Sen körde vi lite externbelöning med dutt, svåååååårt att ha en bra fotposition när det är externbelöning, men vi jobbar på! Lite "loss" på lite avstånd, med "inkallning" för att öva snabba lägganden, men det är svårt om dutten är långt bort, då vill han gärna sno dutten med sig trots "loss"....inte bra!

Läggande under gång körde vi också, snabb som attans ner även när jag fortsätter att gå, dock vill han gärna komma efter, han lägger sig snabbt men kommer gärna gående efter mig efter några sekunder, så jag körde några snabba lägganden där jag stod kvar bredvid han, fungerade kanon!

RSS 2.0