lydnad

måndag innebär lydnadsträning, och lite skott-träning!

Körde Spajk först och vi fokuserade på framförgående och fritt följ....Fria följet tar sig! Har övergått från kamp till godisbelöning för att få ner intensiteten, först rätt position och koncentration, SEN dra upp och bygga uthållighet! Med kampbelöning hade jag svårt med tajmingen och det kändes som vi inte kom någonstans alls, så nu sista veckan har vi kört godis och det har funkat så mycket bättre, kamp kör vi på allt annat, men inte just där.

Med den kamp han har känner jag att det inte är någon fara att godisbelöna...Ibland när det känns som vi inte kommer någonstans, inget går framåt utan allt bara står still och stampar, då får jag tänka tillbaka på hur det var när han knappt tog apporten, eller när han inte ens kunde sitta vettigt! Lätt att glömma dessutom att han bara är dryga året....

Sen har vi övat uppstart på framförgåendet, jag ställde mig i olika riktningar hela tiden så det inte bara blir drag rakt över planen utan även i olika lite tokiga riktningar. Jag gjorde ett riktigt test också, jag satte ner han, och slängde en dutt bakom oss och kommenderade "fööre" han var lite tveksam men gick ändå ut fint och vi gick över planen innan jag gjorde halt och gick framför och "plockade ner" belöningen som hängde där ;) (Tänk att det alltid finns saker upphängda överallt?!?!?) Sen vände vi om och gick mot dutten, kan säga att det var lite drag i kopplet, mer än tillåtet, men strunt samma! Roligt var det!!

Fröken D fick komma ut och vi körde vidare på konceptet, fullt ös medvetslös! När jag släppte ut henne drog hon iväg ut på planen och fram till dutten :) Sen hade vi kamplek en lång stund, kombinerat med lite lydnad! Avslutade med att skälla en stund, hon kan när hon väl kommer igång och hon fick skälla nästan 30 skall :)

Hade tänkt köra lite funktionslydnad, men det var så jäkla rått och disigt på klubben, så vi åkte hem! Vi körde ju lite lydnad i skogen i lördags, så vi får väl anse oss relativt väl förberedda inför SÖF'en på torsdag!

Tjingling!


mer spår & lydnad

Ja, det har tränats en del....men med vår kassa uppkoppling vi levt med så har inte direkt lusten funnits att skriva...

SPAJK
Jag har kört en del "vanliga" appell-spår, eller mest fokus har legat på att markera pinnarna, han har ju hittills slarvat med dom, men nu tror jag vi fått ordning på det! Äntligen!

Har laborerat en del med olika pinnar, nya pinnar, gamla pinnar, pinnar som jag hållit i läge kontra helt nya pinnar som jag knappt hållit i, och idag fick jag bevis för att det faktiskt funkat! Ett ängsspår på 600 meter, knähögt klöver/gräs...drygt som f-n att gå i! Stackars Spajk drunkande nästan i allt gröna, rätt som det var så slutade draget i linan, då hade han lagt sig och markerat :) Gullehunden! Idag hade jag hämtat helt nya pinnar, lagt dom i en påse, och gått ut spåret oah bara hållit i pinnarna typ 100 meter, vet inte hur lång tid det tar, men jag höll i dom bara från en apport till nästa, och visserligen missade vi 2 av 10, men jag misstänker att dom helt enkelt luktade för lite i allt det gröna...jag var, trots regnbyxor alldelles genomblöt upp på halva låren när vi kom tillbaka igen.... Han är helt underbar att spåra med, så noggrann och fokuserad!

Fortfarande kvarstår problemet att när han blir trött så början han springa....försökte idag att gå nära han och minska "spring-radien" men det blev inte så mycket bättre... Jaja, det kommer väl säkert med åldern!

Idag hade jag också lagt ett spår på terränghoppningsbanan, sand, skog och öppna ytor om vartannat. Jag hade gått över ett par hinder, och det var ingen tvekan att jag gått över, han hoppade chicht över på andra sidan, värre var det när jag skulle ta mig över ;) Jag hade försökt finta han, och gått runt ett hinder...som om han inte hade koll?!?? Han gick så fint runt!

Det är så lätt att bara träna på det som är roligt och går bra...vilket får till följd att det blir mycket spår för vår del, fast vi borde köra lite lydnad! Har stundtals ett finfint frittfölj, men vissa dagar är han heeeelt off?! I spåret känns han så himla mogen och fokuserad och han bjuder sällan på överraskningar, men på lydnaden är det lite lotteri, vissa dagar går han som en klocka, vissa har han ingen koll alls! Man han är ju "bara" drygt ett år, så det kommer!

Nu ligger fokus mycket på brukslydnaden, framförgåendet har han fattat, testade idag helt utan retning och diagonalt över planen, härligt! Inte var det tiopoängsmässigt, men nog fasen var det betyg iaf! Men som sagt, det har mycket med dagsform att göra!

Har testat platsliggning med skott, med synlig skytt, som dessutom var Nicklas! Men han låg fint och rörde knappt en min när det small! Sköööönt! Jag har ju kört platsliggning utifrån tänket att han "bara" ska ligga, jag har bara belönat verbalt och inte gått fram och stört han, det har ju funkat hittills....belönar inte heller med kamp, utan bara godis och lugn. Vill inte ha en hund som "poppar" så fort det händer något utan an hund som ligger tryggt oavsett vad som händer.

Annars verkar hans vilja att vara tillags helt outtömlig, herregud, jag skulle kunna träna jämt! Och hur länge som helst! Nu förstår jag vad folk menar att det är roligt att träna hund! Jag skulle kunna träna varje kväll! Han köper ALL belöning, bollar, kamp, godis, jakt, socialt!

I morgon är det in.off. utställning, bara för att träna och för att det är hemmaklubben! Men han är själv i sin ras, så han blir väl iaf BIR :)

Just de.....glömde ju en sak.....vårt hem är nu lite fattigare på skor, närmare bestämt 2 par, eller 2,5 för att vara exakt, mina jesus-sandaler och Nicklas converse är tyvärr numer förpassade till sopkorgen...Nicklas teva går att använda, men är lite naggade i kanten... *morr* Sen är vi några tidingar fattigare också, och så är leklådan ett minne blott! Han läser tidningen väldigt våldsamt, och leklådan var mycket finfördelad!! Så nu har vi införskaffat en gäng kompostgaller, 8 stycken och byggt en hage åt lilla pallervanten :( har ingen lust att komma hem till ett hem som är mer "Spajkat"....! Ett inslag av trots??

Hade jag inte vetat att han får jobba och utlopp för sin energi så hade jag lätt tänkt att han var understimulerad, men jag tror inte han är det??? Eller???

DIZNI-
Hon har kommit in i en period som är helt underbar! Jobbar på och kämpar finfint för belöning, har kört dutt i snöre på lydnadsplanen och jäklar vilket drag! Morrar och tillkämpar sig som tusan.

I spåret idag fick hon synretning, inte direktpåsläpp utan jag hade stått i skogen och fipplat med en handske som hon fick se innan jag satte in henne i bilen igen. Hon hade en klar minnesbild av handsken, men när vi kom fram så struntade hon i handsken och gick rakt på spåret?! Jag hängde glatt på! Sen hade vi en liten tapp där hon sprang och där hon åt massa guck...jag frågade henne lite skarpt: VAD håller du på med? Hon tittar upp på mig och återgår till "mitt" spår! Plockade apporten fint och sen blir det drag i linan, jag får nästan jogga med henne, på typ 17 meters håll! Hon travade sååååå fint fram, i vanlig ordning slog hon i vinklarna, men löste det hela själv. I vänstervinklar slår hon åt höger....men hittar alltid tillbaka!

När jag la hennes spår så gick jag och funderade på annat, tänkte framtid o lite så....så rätt som det är så är jag lite vilse?!?!???? Jag gick en stund till och rätt som det är så kom jag ut på ett ställe typ 2 km från bilen?!?? Av förklarliga skäl spårade vi inte hela vägen......

Iaf så var det en fröjd att spåra med henne idag, jag litade helt och fullt på henne och lät henne verkligen jobba självständigt, sa inte ett ljud, varken vid upptaget eller apporterna! Men det är drygt att gå på 10 meters lina, blir lätt väldigt trassligt då....Men nu hoppas vi denna trend håller i sig!

På vägen tillbaka körde vi lite lydnad i skogen, lite inkallningar och fot, fast jag kallar det för "här" istället för att inte blanda ihop det med lydnadsplanen, hon tyckte det var kul att köra inkallning över stock o sten, platsliggning och lite kryp körde vi också, nu hade jag ju belöning a´la de lux! Baconost på tub.....men vad gör man inte för att krama ur det bästa :)

Nu har det ju gått x antal månader sen vi hade SÖF i Falun och jag fick mig en tankeställare, och om jag får säga det själv så tycker jag vi kommit en bit på väg iaf!

Dizni fick också ett spår på terränghoppningsbanan, även där gick jag på långlina, lite svårare terräng, framförallt  om det blir massa spring så blir det massa spring och då hamnar hon lååångt bort från spåret....Men hon löste det bra, hon gick ju inte exakt där jag gått, men hon löste uppgiften, hittade pinnarna och går på ett ungefär där jag gått. Hon spårar liksom typ, här är det...här är det inte....här är det....här är det inte, hon kollar liksom av var det INTE går innan hon tuffar vidare!

Tänk vad fel vi gjort under alla hennes år, eller fel och fel vet jag inte, vi har bara gjort lite annorlunda! Vi har ju kört på modellen konkurrens, konkurrens från oss både på själva spåret och på apporterna, hon fick inte gå innan hon fått tillåtelse och när vi sett en apport så har vi kastat oss fram för att sno den före henne. Vi har varit helt eniga om att detta var modellen för henne, men nu känns detta mer naturligt!! Att spinna på hennes självständighet och låta henne få utlopp för den i spåret. 

GLÖMDE JU?!?!
Jo, herregud, jag glömde ju en sak.....! Vi var ju på bröllop på Rådmansö utanför Stockholm, vi åkte tidigt på dagen för att hinna ner och aktivera hundarna lite, tänkte lägga spår, beroende på hur det såg ut där vi skulle bo. Det visade sig att terrängen var perfekt för spår! Jag stövlade iväg, gjorde en uppstart, gick iväg och tänkte att jag skulle testa att gå in i ett litet förråd, över en stol och lade en apport där inne och sen ut igen, vinklade ut på en stor gräsyta, upp på en bänk och vidare mot skogsbrynet......och DÄR låg den, min största skräck här i livet!! En ORMJ*VEL!!!!!!!!, bara någon meter framför mig! Jag gav upp ett litet fjortis-skrik och hoppade nån meter bakåt i ren skräck, ormen slingrar iväg in mot skogen, det var en snok, men dryga halvmetern lång och ett par cm fet!! Bläääääää! Jag står kvar och försöker andas en stund, tittar mig omkring för att kolla om nån såg mig.....varpå Nicklas från stugan ropar: Hittade du orm eller???? Behöver jag säga att spåret fick en vinkel just där???? Iaf så fortsatte jag lägga mitt spår, men efter det hade jag lite svårt att komma ihåg var jag gått!

Nicklas fick lägga till Dizni......

Jag skulle spåra med Spajk, men hade Nicklas med som säkrare :) På samma ställe som sist skickar jag fram Nicklas i en Y-formering, men jag hinner se den före han, då ligger ormj*veln och spanar på oss med högt huvud, ungefär precis där spåret går, Spajk ser den inte, utan spårar vidare....jag klatchar till ormj*veln med linan, men han ligger minsann kvar?!?? Jag ropar in Spajk och vi gör ett upptag igen och fortsätter spåret...

Nicklas går fram och kollar på den, och intygar att den faktiskt var säkert drygt halvmetern lång och ett par cm fet, han hade lite svårt att tro mig när jag berättade...

jaja, nu har jag nog inte glömt något! På återseende!  

mer spår!

Jag skulle ALDRIG skrivit att han aldrig blindmarkerat.....för vad hände spåret efter inlägget?? Jo, han blindmarkerar....fast det var faktiskt mitt fel, han har en förhökning på ett ställe, han snurrar och nosar och beteer sig precis som han gör vid en träapport, så jag hjälper han med ett "ligg" och han lägger sig....men icke! Ingen apport...så då lovade jag mig själv att lyfta ut och träna markeringarna separat, vilket vi nu gjort och som funkade bra. Det var ett vanligt appellspår med knappt en timmes liggtid. Längden är ju inga problem, så nu jobbar vi mest med att få ett schysst beteende i spåret, ner med nosen och lagom tempo.

Jag spårar numer med handskar, då kan jag hålla emot linan hela vägen ut till den längd jag vill ha, förut har jag liksom fått släppa ut han dit och då har han slarvat på vägen ut...men NU är det ordning på det!

Förutom min lilla klantighet så spårade han sååå fint, nosen lågt och han spikade vinklarna, så himla fint!

Förresten....drygt 15 besökare på spårfilmerna, men inga kommentarern :( Så antingen är det så bra så ni stumnade, eller så är det så illa att det inte ens finns förbättringspunkter?!

Idag var jag ambitiös och stannade på väg hem från jobbet och lade spår. Ett till Dizni med lite vinklar och en patrullsträcka innan spåret, hon jobbade jättefint och jag hade lagt selen i spåret så hon inte skulle ha massa förväntningar på spår utan först när spåret dök upp skulle börja spåra, det funkar verkligen jättebra! Jag gick längst bak i linan och sa inte ett ljud på hela spåret, ändå fixade hon vinklar och apporter! Hon är ju inget föredöme i spåret, och hon spårar definitivt inte som JAG vill, men sålänge hon löser uppgiften så är det ju resultatet som räknas! Hon jobbar iaf målmedvetet, idag har hon en tapp i en vinkel, men jag lät henne jobba, och tillslut var vi tillbaka till spåret!!

Det känns nästan som hon liksom vet var spåret går, men liksom bara kollar lite runt?! Det kan ju bero på att hon inte finner nån belöning i att följa ett spår....men jag har lovat mig själv att det alltid skall vara 150% belöning när hon hittar apporter!

Spajken fick ett plockepinn-spår med pinnar som jag visste var dom låg, och idag var det minsann inga problem med markeringarna?! Visserligen sitt-markerade han men han missade iaf ingen...jo, det gjorde han visserligen, men han var lite trött och han beteede sig jättemärkligt i spåret, jag misstänker att det varit folk och rastat hund i skogen, för jag har aldrig sett han bete sig som idag....jag fick visa på var spåret gick och då var det inga problem?! Jag såg en bil när jag lade spåret, och när jag skulle spåra stod det en annan bil där...det är dessutom ett känt rastställe så det var inte så konstigt. En gång är ingen gång!

Sen åkte jag till klubben för lite lydnad, först Spajk och fot...vi jobbar på och jag ser förbättringar, helt klart, men det är en bit kvar. Jag har övergått till godis för att verkligen kunna styra in han exakt där jag vill ha han! Det känns som det är en bra metod just nu, han älskar ju kamp som belöning, så det är inga problem att lära in med godis och sen bygga säkerhet med kampbelöning! Platsliggning med störning i form av valpkurs som övade inkallning, kändes stabilt!

Vi nöter med framförgåendet också, i början var det stört omöjligt att få han att bibehålla riktning vid halt, först lade han sig ner när jag höll emot i kopplet, vilket är en följd av liggmarkeringsträningarna. Nu kan jag iaf hålla emot i kopplet och han stannar i rätt riktning, dock vänder han på huvudet bakåt, men det jobbar vi på också! Han går ut utan retning, men ändå så finns alltid bollen när han gått en bit, konstigt va ;) Bollen tycks alltid finnas där uppe på hyllan :) Sen har vi svårt att gå fot direkt efter momentet, för då finns liksom minnesbilden kvar av bollen låååångt därborta på hyllan! Men vi jobbar på det också!

DIzni fick också komma ut, hon har varit så himla pigg på sista tiden, bjudit upp till lek hemma som värsta valpen! Mycket riktigt....Hon gick igång stenhårt på dutten och morrade som en tok vid kampen :) Jag belönade bara med kamp och det var jättekul, hon ruskade och kampade finfint! När hon började gå ner sig band jag dutten i snöre och fick lite mer energi igen! Körde en hel del fot, och hon t.o.m. trängde lite :) Me Like!!

Ja, det var allt för nu, på återseende!

Spårfilmer!

Här kommer spårfilmerna!

Som sagt, kommentera gärna om ni ser nått tokigt, eller nått bra :)

Spårstarten


Han kliver över första apporten...men snurrar ju lite och hittar den tillslut, att jag knäpper med fingrarna är en påminnelse om att man faktiskt inte får plocka pinnarna utan ska markera dom på samma sätt som alla andra apporter!Här flamsar han lite....men hittar ändå dit han ska, upp på stenen och sen ner och markera, rätt eller fel?? Jag tycker det är helt okej!


Tar övergången av gångbanan helt okej, likaså markering av apporten.Ja, här kommer då det stora tappet! Spåret går alltså in i tunneln, han går ju typ precis över spåret??? Konstigt...Hade jag inte haft Nicklas med hade jag lätt fortsatt bort mot bordet och så hade vi varit helt lost :( Men jag tar tillbaka han och visar på igen och då är det minsann inga problem?!

När jag sedan visat på spåret igen är det ju bara en kort tvekan och sedan in i tunneln?? Fram vid staketet tycker jag han visar fint att spåret fortsätter över staketet, hade ju lite hjälp av att låg en apport på andra sidan! Sen att klant-matte lyckas knäppa upp selen vid lyftet är ju inte hans fel ;)Sen kommer slutet, över sanden och in på gräsmattan, fin markering av slutet!
Jag har väldigt lite erfarenhet av hur kelpie´s spårar....men jag tycker han är duktig! Kom gärna med kommentarer om ni har några!!

På återseende!


Spår x 3!

Smålandsresan bestod inte bara av umgänge o semester utan lite spår hann vi med!

Halvhårt spår!
När vi kom ner på fredagen fixade Nicklas ett spår runt dagiset, upptag på gräs, sen lite asfalt, sen lite skog och lite sandlåda, plus att han krypit genom en tunnel och klivit över ett staket?! Spåret låg bara knappt en timme, men som "vanligt" märks ingen större skillnad på hans jobb, han jobbade jättefint men hade det svårt, bl.a. i en skogsdunge där det var typ trampad jord...likaså vid övergången gräsmatta/sandlåda, där var också tunneln, så där gjorde han en rejäl tapp! Han är lite lurig då för han liksom springer fram och tillbaka, men sen drog han iväg och jag hängde på, då ropar Nicklas att vi är fel och måste vända?!?!?! Detta finns på film som jag hoppas kunna lägga upp när Nicklas laddat ur det ur sin Iphone! 

Nicklas hade klurat och lagt en apport uppe på en sten, så Spajk spårade fint, upp på stenen, doppade nosen på apporten och backade sedan ner och lade sig på marken nedanför, helt okej i min värld :) Detta finns också på film...

Iaf så löste han spåret fint tycker jag, vi har ju inte spårat jättemånga gånger på gräs/grus/asfalt! Jag hoppas som sagt kunna lägga ut filmerna och då får ni gärna tycka till!!!

Ängsspår
Fortsatte dagen efter med ett ängsspår, 400m 2 timmar, ett par dm grönt fint gräs....Upptag på en grus/gräsplan, över an vältrafikerad gångväg, ut på en parkering och sedan ut på själva ängen. Han spårade finfint på ängen, nosen i spåret, frambenen i trav och bakbenen liksom i galopp :) Utan att för den delen gå för fort!

Apporterna försvann ju i gräset, så det var ett litet test för att se om det är befäst, och det var det! Lade en liten tygbit som inte ens jag såg när han markerade! Lite coolt tycker jag! Han har hittills inte blindmarkerat en enda gång?! Men bara för att jag skriver det så gör han väl det snart....

Rätt sm det var i spåret stötte vi upp en hare...Spajk tittar såklart upp, spetsar öronen....men sänker sen nosen igen och fortsätter spåret som om inget hänt?!?!

Vi har ju lärt in liggmarkeringarna helt själva, utan hjälp av någon, så vi har kanske gjort helt fel?!? Menmen, vi tycker det funkar, så då kör vi på det!  

Spåren i småland är mer betoning på "trötta ut hundarna så vi kan umgås", men vi försöker förena nytta med nöje!

Skogsspår - Dizni
Väl hemma igen blev det en tidig morgon spår, jag skjutsade Nicklas till tåget 0650, sen fortsatte jag ut i skogen och la spår! Hem, åt frukost, drack kaffe och ut i skogen igen. Dizni först, spårade kanonfint, helt utan min hjälp, min nya taktik är "stå och titta på fåglarna" och låta henne sköta sig helt själv, likaså i själva spåret, jag bara går efter henne och håller längst ut i linan, hon hittade apporterna och kom glatt in med dom.

Ett lite kort med upptag fick hon och ett längre på kanske 500 meter med vinklar och apporter, hon spårade jättefint och brydde sig inte om nått annat än spåret, tog vinklarna fint och i vanlig ordning ökade hon traven och ringade när hon tappade en vinkel. Det känns som vi jobbat oss igenom den dryga period vi haft nu ett tag!

Skogsspår - Spajk
Spajk fick ett 800 meter med upptag och pinnar i spåret, liggtid 3 timmar.
När jag skulle släpa på insåg jag att jag hade glömt hans sele hemma...*morr* så han fick åna Dizni´s, gissa om den var stor?????? Det var ett evigt trassel då han rätt som det var hade fått ett ben på fel sida om en rem typ... Iaf så verkade det inte störa han så mycket, han gjorde ett fint upptag, inte en tendens till bakspår :)

Dock har jag märkt att när jag kör upptag, idag var det kanske 5 meter från vägen in till spåret. Jag säger inget utan går bara rakt in i skogen och låter han ta spåret spontant. Iaf så när jag har gjort upptag så blir han så flamsig, fäster inte riktigt utan liksom far runt?! Måste testa att säga typ "spår" även vid upptag och se om det är kommandot han hakar upp sig på?! Han sprang över första pinnen, som jag visserligen tampat ner i mossan, men inte en tendens till att markera?! Andra pinnen hade tempot sjunkit och han gick rakt över den, men snurrade tillbaka och markerade den. Han måste ha lite mothåll i linan, annars springer han liksom bara på?!  

En snusdosa markerade han fint, och vinklade jättefint, de sista pinnarna markerade han bra. Men känslan är ändå att det är lite flamsigt....Ska testa att hålla emot i linan, och lägga på ett kommando även vid upptag.

Appellspår - Spajk
Träffade Lena & Drama häromdagen och spårade, jag bad Lena lägga ett regelrätt appellspår, tog nya pinnar jätteförsiktigt och gav dom till Lena som direkt gick ut spåret, så det var inte mycket vittring å dom pinnarna! Spåret låg drygt 1,5 timme. Direktpåsläpp enligt alla konstens regler och Lena fäller kommentaren: Alltså, jag har hört att man KAN gå i spåret..men man gör ju som man vill... Han gjorde som vanligt, ner med nosen, trav fram och galopp bak...hittar första pinnen, markerar genom att sätta sig...snurrar lite i en vinkel, fortsätter rakt över andra pinne, men som den skarpsynta människa jag är hittar ju jag den :) Tar andra vinkeln fint och sittmarkerar slutet...Har märkt att han gärna sittmarkerar när han blir trött, nu var det verkligen tokvarmt, kvalmigt ocg solen gassade! Men detta är något vi måste träna på såklart!

Jag märkte ingen större skillnad på noggranhet efter våra lite hårdare spår....på Dizni märks det stor skillnad!

Vi körde ett uppletande också, utan synretning och även där märks hans "spring-beteende" vid trötthet...då kopplar han på benen men inte hjärnan :(   Han sprang och sprang och sprang, hittade tillslut ett föremål men mer på tur än på jobb, såhär i efterhand skulle jag såklart ha kört med synretning då det var länge sen vi körde och att han var rätt tagen av värmen.

Konkurrensspår - Dizni
Lena och jag hade våra "gamla sa damer" med oss, Dizni och Elsa, så till dessa två lade jag ett långt spår med pinnar som dom fick plocka varannan pinne, uppskattat av dom båda som blev lite taggade! Dizni och Elsa är väldigt lika, lite lata av sig, men konkurrens var en hit för dom båda! Det var gassande sol och stekvarmt ute på det hygge där spåren låg, men dom kämpade fint i värmen! Dizni jobbade fint, tog vinklarna jättebra och likaså pinnarna. En vinst med konkurrensspår är ju att man då kan prata samtidigt som man spårar, vilket både Lena och jag uppskattade :)

Ja, det var allt för nu, hoppas ladda upp filmerna under kvällen, lägger dom i ett nytt inlägg!

      På återseende!!


RSS 2.0