Apporteringsproblem??

ja som sagt......egentligen inget problem....jag TROR jag vet hur jag ska träna bort det...men tips mottages tacksamt!

Han visar ett jättestort intresse för apporten, hoppar efter den om jag har den i handen, så han gillar själva apporten. Han springer gärna och hämtar den, han vet vad kommandot apport betyder så tillvida att han ska hämta något åt mig, han griper snyggt efter att vi separat tränat det. Han har såklart full fart ut till apporten och full fart in till mig. Han har samma fart oavsett om jag kastar ut apporten eller om jag lagt ut den, dock är det lite tendens till "dödande" så det gör jag inte så ofta.

Gripandet har vi tränat så att jag satt honom, lagt apporten någon meter framför han, sen har jag fortsatt ca 5-6 meter, vänt mig om och kommenderat apport, vilket han då uppenbarligen vet vad han ska göra. Han griper då jättesnyggt, hivar in den i munnen utan tugg och kommer med den.

Vid en vanlig apportering uppstår själva problemet, för när han är på väg tillbaka till mig släpper han gärna apporten i farten.... Då vet jag inte riktigt vad jag ska göra? Jag står oftast helt tyst, för säger jag "bra" då släpper han direkt... Jag prövade idag att möta upp honom och böja mig ner och då blev det lite bättre. Separat har jag också testat att hålla apporten i båda händerna och backa bakåt, då griper han gärna och drar liksom emot, om jag då släpper drar han ett litet ärevarv med den men kommer glatt när jag ropar på han... Jag försöker också att leka in han på vänster sida och ta apporten innan han hinner släppa den. Överhuvudtaget försöker jag på alla sätt att han inte får släppa den på marken. När han lämnat apporten i handen så belönar jag, ibland med boll eller dutt eller godis.

Grejer som han belönas med typ bollar kommer han med och lämnar i handen, men sådant vi ber honom att bära, typ tidningen kan han också släppa på marken/golvet.

Vad jag tror kan vara orsaken är att jag typ 4 gånger har belönat med att kasta en boll bakom mig när han är på väg in mot mig...han har fått byta apporten mot bollen utan kommando...Men jag vet inte??

Att sitta stilla och håll den i munnen gör han, men det är lite si och så med att ta den på kommando, öppnar jag munnen och placerar apporten håller han den, lugnt och fint utan tugg.

Vi kämpar på, men tips mottages tacksamt!

Annars tränade vi att höra skillnad på stå och på ligg...det är svååårt! Det jag gillar är att han faktiskt tänker och inte bara testar! Jag belönar det med godis, har ett gäng godisar i handen, startar med att kasta en bit godis och när han tagit den och vänder tillbaka mot mig säger jag ligg och belönar med ett nytt godiskast, när han tagit den och vänder upp säger jag nästa o.s.v.! En jättebra övning, i alla fall tycker jag det! Kan med fördel användas när det övas ställande under inkallning!

Det är så halt så något fritt följ gick inte att köra, vi bara for runt så vi körde som sagt lite annat....

Ingångar från inkallning körde vi också, han siktar gärna mitt på mig....INTE okej, men med den farten förstår jag att han vill ha något stadigt att bromsa mot ;) Jag körde helt enkelt med belöningen framåt, höll den vid sidan och precis när han passerat kastade jag framåt, nästa gång blev stoppsladden lite mindre iaf, så vi testar så!

På skoj ställde jag mig framför en stoooor snöhög...men det tänkte inte han på, så han får rakt in i snödrivan och blev rätt paff, och vääääääääääääldigt snöig :) Gullestudsen!

Det jag gillar mest är hans attityd! När jag tar på mig västen så går svansen i 140 och han trippar före mig och att kunna köra ett moment mer än typ 3 gånger är en intressant utmaning! Jag är ju inte heller van vid att själv bestämma när jag ska sluta, Dizni bestämde ju själv när det var dax att sluta :( Jag slutar när vi är på topp och avslutar med att kampa lite eller jaga boll.

Men som sagt, kom gärna med tips, och eller frågor :)

Kommentarer
Postat av: Britt

Övat själva ingången med apporten? Tex ha honom sittande framför dig och ge honom apporten och kommendera fot. (om det är den typen av avlämning du har)Träna fotgående med apporten i mun (på honom, haha) Annars tycker jag klickerträning är outstanding vad gäller apportering.

Vad gäller avslutet på inkallningen så har jag i stort sett alltid betygsavdrag på avslutet som är en (numer) mildare variant av er men jag tycker det är så gulligt så jag vill inte jobba bort det :-)

Vad härligt roligt ni verkar ha!

2011-03-04 @ 22:36:28
Postat av: Maria D

När jag har haft liknande problem har jag löst det genom att INTE ta ögonkontakt med hunden så länge den varit på väg mot mig utan först då den sitter vid sidan. Fungerade på den hunden i alla fall. Man ser lite fånig ut när man sneglar upp i himlen men det får man bjuda på :-)

2011-03-05 @ 15:42:37
URL: http://www.meringa.se
Postat av: Angelica

Jag har lärt Grimm att trycka apportbocken i handflatan på mig och hålla den blick stilla och inte släppa förrän loss eller klick. Har fungerat super för oss! Vi har däremot problem med att han griper snett (TROR det har med den outvecklade hörntanden att göra) och därför tar ett omtag precis efter gripandet (från marken).

2011-03-05 @ 17:53:20
URL: http://samiogrimm.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0