Lydnad!

Ja, nu har vi varit utan uppkoppling så länge så jag har glömt vad vi gjort....

**UPPLETANDE**

Vi har kört ett uppletande som var jättejättebra, på Spajk har jag kört modellen att vinda in föremål och inte bara rusa ut i rutan, vi har kört utan synretning och bara använt vittring. Det har funkat bra, har hört hundar som tappat tempo, men det är nog inga bekymmer i hans läge.... Ska på kurs på tisdag till Frida Wallén, det ska bli sååå kul, lydnad och just uppletande! Hoppas på massa bra tips, köra fotgående, apportering som lydnadsbitar och sen uppletande. 

Vi har samma problem i uppletandet som apporteringen att han gärna släpper föremålet/apportern innan han kommer in fot...måste träna på det!

Men han har raka fina skick vilket är skönt, om han inte får nån vind så springer han ändå rätt sansat i rutan utan massa tokrus! Ska höra lite med Frida om hennes tankar omkring uppletandet, jag skulle ju önska att han hade raka fina skick, rakt ut och om han inte hittar något så kallar jag in och skicka igen på ett nytt ställe....men jag vet inte om jag kan vara så strukturerad?? Tänker också att han borde få "ansvar" att leta själv i rutan, men hur gör jag då om jag vill skicka han till ett hörn i rutan som han själv inte söker sig till??? Hmmmm, nja...måste fundera lite!

Dizni fick också komma ut och gjorde ett jättefint jobb, körde synretning på henne och hon hämtade två föremål i galopp och där avslutade vi! Uppletande innebär ju att springa fort, och det är ju inte riktigt hennes melodi, så jag var så glad att hon funkade bra!

**LYDNADSTRÄNING** 
Lydnad har vi tränat en del, det är så j*vla mycket mygg på klubben så det är helt otroligt! Blääää, jag kan inte fokusera på hunden, utan är mer fokuserad på att hålla alla j*vla mygg borta från mina öron, ögon o bara armar! Blir det nån kvalité på det då??? Nej....så varje gång vi varit på klubben så blir det en vända i duschen...Hundarna verkar inte så störda av myggen, trots att det sitter ett gäng på dom varje gång dom varit stilla någon minut. Sitter främst på nosen där pälsen är kort...

Dizni har inte fått så mycket nyinlärning, mest fokus på att ha ett högt tempo och vi "jagar" mest dutt och kampar, det är faktiskt lite svårt att hålla motivationen upp när det inte är nån tävling bokad....Det är liksom så lugnt och tryggt med Dizni, inget oförutsett som händer under träning!

Spajk har ju tävling inplanerad, dock lååångt fram, men det är skönt att ha mål att träna emot! Vi kör på med vårt fotgående, det börjar ta sig! Bra position både framåt och åt sidan, skönt! Platsliggning börjar han fatta nu, att "bara" ligga still, har släppt mitt tänk att ligga på förväntan, nu ligger han bara stilla, lugnt och tryggt! Vi körde på klubbens allmänna platsliggning i måndags och det var inga problem! Skööönt, nu hände det ingenting på hans kant, men han låg fint!

Skott hann vi med också, och jag tror banne mig han är döv ;) Inte en reaktion, förutom att han tog en vind på skytten...men vi körde både passivitet och aktivitet under skotten, som lite genrep inför söndagens MH.

Ett litet problem med Spajk är hans fantastiska initiativförmåga, framförallt när det gäller hoppet?!? Har banne mig inte tränat det alls många gånger, men fy fasen! Han bara liksom darrar och låser på hoppet, vet inte hur många gånger jag gått fram och ställt upp inför ett hopp, och sedan gått därifrån och belönat just att han INTE hoppat! Han måste ju snart fatta....! Allt annat verkar han ju fatta TOKsnabbt?!?!?

Förra veckan var jag där i typ 2,5 timme och tränade i 2 timmar, lite blandat och avslutade med lite hopp på agilityhinder, tänkte han skulle bli lite matt och visa tecken på att vara liiiite trött, men icke, så jag åkte hem och vad händer då, jo han lägger sig under bordet och toksomnar?? Snacka om att köra ända in i kaklet :)

**SPÅR**
Födelsedagen igår tillbringades till stora delar i skogen, till hundarnas stora lycka! Fast jag måste erkänna att det inte var födelsedagsbarnet som presterade bäst utan fröken D! 

 Med Dizni har jag ju bytt lite taktik...från att vara styrd av mig i alla lägen så ska hon nu fatta beslut själv, teorin är att hon liksom blir sur på mig och vi hamnar i nån konflikt som gör att hon helt enkelt slår sig på tvären och hittar på dumheter. Vi träffade en kille på KFÖ'n som gav mig bra feedback och fick mig på nya tankar, tack Jonas! Nu jäklar är vi på banan igen! Jag bjuder på öl på mässen om nån vecka ;)

Ett problem vi haft är att hon inte tagit upp spår om hon inte sett selen....har jag selen med så vet hon så väl att det är spår som gäller, jag har funderat länge på hur jag skulle lösa detta, jag vill ju inte ha ryggsäck på mig, för det blir ju också en signal för henne...men så en dag kom jag på den ultimata lösningen, jag lägger ju sele/lina i spåret!!! Har kört det några gånger nu och det har funkat jättebra, sist nu hade vi patrullering, ca 75 meter och sen kom spårupptag, som hon tog jättefint, visserligen åt fel håll, MEN hon tog spåret! Alltså valde att frivillgt följa en markbunden vittring!

Jag borde såklart gjort den rutan och hitta spåret, men vände henne helt sonika om och spårade vidare, hon hittade en apport medans hon fortfarande gick i koppel, hon valde själv att fortsätta efter apporten och hittade selen och svansen viftade :) Selade på och ställer mig och "tittar i stjärnorna" varpå hon fortsätter spåra själv! Spårar i bra tempo, tar vinklarna fint och sen sista biten mot apporten låter jag henne frispår, knäpper loss selen och hon får jobba fritt, jättekul att se henne!

Nästa spår gjorde jag samma sak, funkade bra även där, hon t.o.m. släppte nån superintressant doftfläck utan att jag påverkade henne alls! Har tittat lite på hennes beteende vid apporterna och svansen börjar vifta och hon kommer glatt in till mig för att få hjälp med apporten! Det känns verkligen som vi kommit på rätt köl igen, och rackarns vad jag lär mig mycket!

Vi avslutade med ett spår i grusgrop, i sig ett normalt spår, men det som hände i spåret var att jag korsat ett rådjursspår, såklart tog hon rådjursspåret....jag följde med en bit och när jag som bäst funderade på hur jag skulle bryta, så släpper hon det och återvänder till mitt spår?!?!!! Helt otroligt! Spåret var dessutom färskt, det hade regnat på morgonen, och spåret hade kommit dit efter...men före mina spår, så det var riktigt roligt!

Spajken då, jo han fick ett plockepinnspår med pinnar, som var "osmittade" jag hade tagit dom från klubben och de var rätt neutrala i sin doft, det var viktigt för mig att dom var rätt osmittade, så jag hade dom i en påse och bara tog upp dom ur påsen, hanterade dom lite och lade ner dom i spåret, ett test helt enkelt! Vad händer...jo han hittar pinnarna utan problem, men hugger en i farten och vände sig om med pinnen chickt dinglande ur mungipan... *morr* Vad hände med våra passivmarkeringar!!!! Nu var det ju så att jag gick på ungefär 10 meters lina och han hade väl inte sådär jättemycket hjälp av mig...men efter första pinnen vaknade jag till och kom på att jag kanske ska hjälpa han lite! Så efter det så gick det bättre, han plockade inga fler pinnar utan markerade dom bra. 

Dock en positiv sak med det spåret var upptaget, jag hade inte satt ut nån start, puckat värre! Men iaf så selade jag på och  släpper ut han mot spåret, han flamsar och spinger som en liten tok, och sen rätt som det är tar han spåret och drar iväg, för att några meter senare släppa det igen?! Det jag tror hände vara att han verkligen ville vara i kärnan och inte bara gå på måfå, utan han ville hitta kärnan innan han gav sig iväg...men jag vet inte, men det kändes så, lite det ser jag också i hans spårande, han är så tydlig när han väl är i spåret och lika tydlig när han är utanför....

Ytterligare ett plockepinn-spår hann vi med, denna gång ett rakt spår och där flamsade han iväg en gång, och jag fick återigen en liten påminnelse om att jag måste "packetera ihop han" innan han får göra något och att det är JAG som är chef! Med lina och en intensiv liten kille blir det lätt trassel...

Ett långt spår, utan apporter för att liksom se hur han beter sig när det inte kommer några grejer i spåret, jag har ju tidigare testat olika långa liggtider och hans beteende skiljer sig nästan inte alls oavsett liggtid, han springer inte mindre med långa liggtider. Nosen i backen, frambenen i trav och bakbenen i galopp.....

Jag hade lagt lite trix, gått ut på ett motionsspår och följt det en bit där det dessutom hade passerat ett par cyklister...hade vinklat av 90 grader från stigen och det blev svårt....både när spåret gick över i motionsspår och när vi vinklade av...måste träna mer på det! Men annars gick det rätt bra, han är ju lättläst som en ABC-bok i spåret, vi gick 1,1 km på 16 minuter, men då som sagt utan apporter, förutom slutet förståss, så trots att det inte är stressat så går det undan i skogen.

Spåret i grusgropen var inga problem, han var jätteduktig och markerade apporterna fint, trots att dom var lite mindre i formatet, störst var en tomhylsa av 7.62...

Så efter 4 timmar i skogen och lika många spår + promenad var det nöjda hundar som somnade gott :)

I kväll blir det än vända till klubben och lite lydnadsträning, härligt!

På återseende!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0