De utlovade bilderna!

Här kommer några av bilderna från vår söndagspromenad!

Nu när facebook finns och är så lätt att ladda upp bilder på så känns det mest avigt att sitta o ladda upp bild för bild här på bloggen....men håll till godo med de jag orkade ladda upp :)

Först ut Spajk....som aldrig kan hålla tungan i munnen!!!Ja, inte alltid snygg kanske, men en mix av nötjagaren i filmen Ice-Age och en surikat....


Fina Dizni......


Försök till ståbild...inte helt lätt, men jag tycker ändå denna är rätt bra!


Spajk var betydligt svårare.....


Å så ett försök till rolig bild....gick ju "sådär" bra! En av dom sköter sig ju :) Den andra är mer charmig än skötsam :)


Å sekunden efter är det kaos!


Nicklas hade bättre lycka och jag fick till en tok-snygg bild!


Ja, det var allt för nu! Har tränat lite, men det kommer i träningsbloggen om bara en liten stund!

Tjingeling!!

Köpa täcke!

Sitter och tittar på täcke till Spajk....Dizni har ett jättebra från jami hundsport, ett Breath-time, det funkar kanon och håller henne varm o go :)Jag fick sätta lite mer kardborreband för att kunna spänna tajt runt bröstkorgen, men sen är hon ju lite lång i ryggen!

Men lilla Spajk då, vad ska han ha?? Jami är så krångliga att beställa ifrån....antingen via förskott som måste behandlas av en "riktig" människa så det tar nån vardag innan man kan sätta in pengar, å så tar det några dagar innan  dom ser pengarna, å så ytterligare några dagar innan dom skickar grejerna, så det tar oftast minst en vecka innan grejerna kommer....jag vill ju ha grejerna NU! Visst kan man beställa via portförskott, det kostar 60 kronor och så måste man hämta det på typ ica och betala då...inte så krånligt egentligen, men det finns ju enklare sätt!

Typ vipdog som jag beställt ifrån tidigare! De har klarna faktura och det har funkat kanon varje gång jag beställt därifrån, toksnabba och proffsigt! Jag funderar på ett Hurtta-täcke...MEN jag tycker att det är lite dyrt.....vet inte om Hurtta är så bra att det är värt pengarna???

Det jag gillar med Hurtta är att det går att spänna åt runt halsen, så det blir tajt där, och så den gosiga kragen förståss!

Hittade ett annat märke på vipdog, Hansbo som tydligen gör häst-täcken, rätt mycket billigare! Men frågan är om dom är lika bra?


Hansbo har också ett vintertäcke, men jag tycker storlekarna verkar konstiga, jag har 70 cm på Dizni´s täcke, men enligt Hansbo´s rekommendationer ska en rottis ha 50 cm??? Jag hade tänkt köpa 55 till Spajk???

Såg nu att det var slutsålt...så det får vi väl hoppa över då....

Jag har inte täcke på varken Spajk eller Dizni normalt, men nu i vinter så kommer hundarna att behöva sitta i bilen några dagar när jag jobbar, jag kommer ju såklart att ha kupévärmare på, men jag vill ändå ha täcke på dom när dom inte har möjlighet att röra på sig så mycket.

Hade jami varit enklare att beställa ifrån hade jag tagit samma som till Dizni, dessutom har jami koppel som jag vill ha...undra kanske om mamma o pappa ska till Västervik o kan svänga in och köpa??? Hmmmm, får nog slå en signal till kära mor och höra! Då kan ju dom köpa täcke också??? Får nog göra det innan jag beställer!

Sen funderar jag på att köpa en sele till Spajk som han kan ha när Nicklas är ute och springer med han, han är ju så duktig på att springa, men Nicklas har hittills bara sprungit i skogen för att kunna ha han lös, men om han vill springa i smahället vill han ha koppel på och det känns inte schysst att låta han dra i halsbandet, så nån form av cykelsele vore praktiskt.Typ en sånhär, ALLA ser ju att det passar perfekt på en kelpie :) Tycker nog att Spajken ska ha en orange i så fall! Känns som orange är hans färg på nått sätt! Matchar hans kaffefärg snyggt :P

Berätta gärna om ni har andra tips på bra täcken!! Tack på förhand :)

Nu ska jag ta hundarna med mig ner på bryggan för en foto-session, återkommer med resultat!

     Tjingeling!
Mer vänstervarvande!

Ja, idag var det dax igen för utställning! Lindesberg var det som stod som arrangör för dagen, mycket bra och snabbt upplägg, finalerna kom igång 13.45! Tyvärr toksmå ringar...fattar inte varför man har så små ringar när det är bruksutställning? Vill man inte springa i hela så behöver man väl inte?! Jag hann knappt få upp farten innan det var dax att svänga....

Dessutom var det sååå blött så det nästan klaffsade om fötterna när man sprang! Men det kan dom ju inte göra så mycket åt, men jag tycker synd om dom som ska dit i morgon, för det var rejält upptrampat redan idag!

Jag åkte ju ner igår och sov på Finnåkers kursgård, å herregud vad jag gillar det stället!!!! Så vackert och så rofyllt, jag gick upp lite tidigare idag för att hinna gå en rejäl runda upp runt sjön.

När jag kom ner igår funderade jag på varför jag är så förtjust i Finnåker, alla lövträd? Det rofyllda porlandet av ån? Husen? den vackra naturen? Läget? Atmosfären? Många människor har jag mött där, vilket kan bidra till känslan, men jag kunde inte sätta fingret på vad det var, jag bara konstaterade att jag gillar Finnåker!

Nåväl, vänstervarvandet började med Spajk, som blev först in i ringen några minuter efter nio, och ut rätt snabbt igen, men ett CK och BIR! Det visade sig att vi blev ensamma i rasen, men utan CK inget BIR, och CK är ingen rättighet, trots att man är själv i rasen! Kritiken lyder:

Kraftig hane, välformat huvud, bra öron, normal hals, bra prop, djup kropp, väluvecklad aningsn rund bröstkorg, bra benstomme, lite tunn svans, rör sig bra, bra pälskvalité.
Domare Benny Blid von Schwerin

Det var lite "noll-koll-kokosboll" i ringen, för han inroparen fråga MIG om man skulle ha bruksmeriter för att få cert? Jag skulle såklart sagt, "nej" då hade jag fått cert ;) Skojja bara, men lite dåligt är det att inte ha koll när man står som inropare!

Jag tyckte han sprang fint, har svårt att få han att ta ut steget då han gärna börjar fnatta runt och studsa, måste träna på det!

Dizni då? Jo hon hade nog världens snålaste domare, av 21 vuxna hundar var det 1 (en) som fick CK!!! Inte en enda hane, utan bara brukstiken. Han skickade ut ALLA brukshanar med VG?! Excellent var det några som fick, men bara en med CK, så det blev lite snopen vid BIR o BIM när det bara kom in en tik! Men iaf så fick Dizni excellent, vilket jag är MYCKET nöjd med med tanke på hur många han skickade ut med VG....

Fin kritik fick vi också:
En tik med bra huvud där nospartiet skulle vara kraftigare, mörka ögon, bra bett o kinder, kraftig hals, bra mankresning o bröstdjup, förbröstet skulle vara bättre utvecklat, bra front, bra vinklar o bakställ, mkt bra rörelser. 

Sen är jag HELT säker på att han sa "breda lår" för då vet jag att jag tänkte: "Skönt att fysen gett resultat" men det står inte med?! Jag ska banne mig skriva till det så jag kommer ihåg det!  

Vi blev två i championklass, men ingen av oss fick CK, hade Dizni haft bättre huvud hade vi stått först, vi fick beröm för våra rörelser, å han sa till den som vann att den måste röra sig med mer spänst ;) Dizni o jag hann ju ett helt varv när dom där bara hann ett halvt.....tur vi har kennelnamn på A så vi får stå först!

Jag hade lite hjälp av Anna o Ida (Tack!!!) som stod utanför ringen, det räcker liksom med att ha nån utanför så står hon såååååå fint! Hon är så lättställd och lyhörd och det är så kul att ställa henne.

Iaf så skötte sig både Dizni o Spajk sig exemplariskt! Inga problem att ta sig in o ut med dom, inte gruffande att något håll! Spajk kopplade av fint, inte så att han lade sig ner o slappnade av, men han satt fint hos mig utan att fara runt. i Väntan på finalen tränade vi lite kryp, och banne mig så trot jag han har börjat fatta galoppen! Bakåt kan han krypa...måste bara finurla ut hur man får han att krypa framåt ;)

Ja, sen i BIS-finalen åkte vi ju ut så det sjöng om det, men som junior så kanske det inte är så konstigt! Nu satsar vi på lägre till våren och sen jaga cert :)

I morgon ska jag vara hemma o ta det lugnt, fixa lite höstfint på trappan och ta fram lite vinterkläder, det behövs nu då det börjar vara rejält ruggigt ute! Men kanske att vi hinner lägga nått spår också...det är ju så härligt med trötta hundar!

Det var allt för nu, ska uppdatera hemsidan på en gång så kika gärna in www.arrdiz.se

Tjingeling!


Mer en vecko-blogg.....

Ja, detta blir mer av vecko-uppdatering än dagliga små inlägg....Men så kan det gå när jobbet tar tid, jag gillar verkligen mitt jobb :) Så det är helt okej! Jag känner att jag hinner med det jag ska ändå, även om jobbet tar x antal timmar mer än 40 per vecka....

Jag har en kär make som tillåter att jag är borta mycket mer än jag borde....jag visade min uppskattninge genom att köpa blommor i fredags :) In på blomsteraffären och hittar snabbt det jag ska ha, en fin blandbukett med solrosor, och när jag småpratar lite med expediten så säger hon plötsligt: Men visst var det du som hade solrosor i din brudbukett? Jag kommer ihåg den för jag har aldrig gjort någon liknande, varken förr eller senare!! Kul tycker jag!
Hade jag jobbat i 10 år hade jag j haft en erfarenhetsbank att plocka grejer ur, nu måste jag ju göra allt! Jag har mycket förstående kollegor som ställer upp och svarar på mina ibland konstiga frågor och som hjälpsamt ställer upp med tips på grejer att göra!

Men iaf så hinner jag med en del hundträning även i veckorna, men mer om det i hundbloggen! 

I går var det ju utställning för Dizni på Högbo bruk, å fy fan, aldrig mer säger jag!

För det första kom pm'et jättesent, och väl på väg dit så blir det stopp typ 3 km innan, då är det världens kö!! Jag får såklart lite panik att jag inte ska hinna in i tid, men det visade sig att dom skjutit på bedömningen en halvtimme så alla skulle hinna in. när vi väl köat oss in så blir vi visade att svänga vänster, och sen höger...och sen finns det ingen mer parkeringsvakt?!? Vi hamnar inne på nån stallgård och vänder såklart ut igen och ställer mig på första bästa lediga plats! Bilen framför mig kommenterar också att det var kaos! En riktigt dålig start på dagen, tur för dom att det var gratis parkering.

Väl vid insläppet så slänger jag en blick på ringkartan...och försöker hitta ring 14, utan att lyckas, hittar ring 15, men inte 14! Hur i hela världen tänker man??? Vad är det för fel att lägga ringarna i nummerordning? iaf så hittar jag efter typ 10 minuters letande ringen, inklämd mellan massa andra ringar och jätteliten! Så en jätteliten ring och jättetajt om utrymme, typ 1 meter mellan ringarna! Jag är sååååå glad att jag har en hund som sköter sig i sånna sammanhang! Inte ett morr eller så från hennes sida, trots att det typ klev hundar ÖVER henne!

Sen tillät ringsekreteraren dubbelhandling...så rätt som det är så kom det hundar flygande ur ringen!! INTE OKEJ!

Iaf så blev det tillslut vår tur att gå in, hon visade sig inte alls bra, stod som en kratta :( Men vi fick ändå en jättefin kritik!

Hon kan stå riktigt fint, här från Sveg 2009!


Å från Ljusdal, där vi blev BIM, också från 2009
Ja, utställningen är ju en bedömningssport! Ena dagen upp som en sol, å nästa ner som en pannkaka.... Det som var roligt var att när vi gått ut ur ringen så var det några som kom fram och sa att vi skulle vunnit, för hon såg mer "normal" ut än dom stora feta hundarna som vann :) Då blir man glad!

Efter att vi snabbt tagit oss från Högbo styrde jag kosan mot IKEA och diverse inköp! Jag är BÄST på att handla lagom mycket för att det ska få plats i bilen!

Först väl balanserat och strukturerat på vagnen för att kunna köras över heeeela parkeringen och bort till skuggan på andra sidan...


Sen väl organiserat i bilen, som jag såklart mätt innan jag åkte hemifrån!


Förresten!
Hur svårt är det att köpa koppel??? Skitsvårt tydligen! Jag har letat länge efter läderkoppel som är flätade, aboslut inte sydda utan flätade vid handtag och hak-fäste. Sen ska det inte var nå ringar eller så i handtaget utan ett helt slätt läderkoppel. Ungefär 180 cm långt och mellan 15-18 mm brett och så det svåraste av allt....det ska ha PISTOL-hake! Gärna i mässing....alltså jag har letat massor utan att hitta!! Det har gått så långt att jag funderar på att köpa eget läder och fixa egna, jag kan fläta och vi har pistolhakar som vi kan återanvända! Men nån som vet var det finns får gärna hojta till, det får inte kosta skjortan heller, så kenjan går bort....

Här kommer kritiken om nån är intresserad
Complete scissorbite, very good pigmentation, correct proportion, excellent eyes, very good ears well carried, correct bodyproportions, excellent topline, enough straight, good croupe, excellent chest, sufficent bones, good angulation, head could have more volyme to "function" to the body, moved well

Testade en googletranslait-översättning som blev jätterolig:
Komplett saxbett, mycket bra pigment, korrekta proportioner, Utmärkt ögon, mycket bra öron och transporteras, Korrekt bodyproportions, utmärkt överlinje, tillräckligt rak, Bra croupe, utmärkt bröstkorg, tillräcklig benstomme, bra vinklar, kunde chef har mer högtalarlådans till "funktion" för att kroppen, flyttade väl 

Så en lite mer "putsad variant" och lite mer sanningsnära :)
Komplett saxbett, mycket bra pigment, korrekta proportioner, utmärkt ögon, mycket bra, välburna öron, korrekta proportioner, utmärkt överlinje, tillräckligt stark, bra kors, utmärkt bröstkorg, tillräcklig benstomme, bra vinklar, huvudet skulle ha mer volym för att matcha kroppen, rör sig väl

Nån som vet vad croupe betyder??? Jag tror det betyder kors, vilket skulle passa bra in på henne :)

ja, det var allt för nu! På återseende!

Min finfina telefon....

Först ett stort tack för alla grattisar för vår uppflytt! Delad glädje är dubbel glädje!

Men så dagens I-landsproblem....

Min finfina telefon sjunger på sista versen :( Min älskade Nokia N86 8 MP!

Den har betett sog märkligt sista månaderna, bland annat har den träget berättat för mig att den har slut på minne....

Jag har ju funderat lite fram och tillbaka om jag skulle byta telefon, men jag tycker ju en telefon skall hålla i mer än två år?! Iof används den ju flitigt, kolla mailen, kolla fb, läsa bloggar, skicka sms o lite ringa också såklart! Men jag tycker två år är för kort tid!

Det jag gillar med den är att den har KNAPPAR!!!! Jag har verkligen försökt att bli vän med Nicklas iPhone, men icke! Jag tror aldrig jag kommer kunna lära mig ha en touch-telefon...Men hur många telefoner idag finns MED knappar?? Sen är jag ju grymt förtjust i kameran....iPhone släng dig i väggen!

För det känns som att det inte finns några alternativ, det är bara iPhone som gäller?? Eller? Jag har ju en iPod och jag kommer då rakt INTE överens med iTunes, så det talar ju lite emot att ha en iPhone.... Men frågan är vad som finns istället?? Jag kan ju villigt erkänna att när vi åker nånstans i bilen och jag kommer på något vi måste googla, då lånar jag Nicklas telefon!

Just nu håller jag på att installera om programvaran för att se om jag kan göra ett sista försök att få igång den, för igår gick det inte ens att skicka sms till den, och definitivt inte FRÅN den! Den var helkonstig och det kom upp massa röda varningstecken så fort jag typ tryckte på nån knapp!

Håll tummarna för att jag får igång den, jag är inte redo för touch-telefon än!!!

Nu ska jag trots regnet och blåsten och åka till klubben och träna lite hund! Ingångar med Spajk o Dizni ska få dra lite sacco-vagn!

På återseende!


JAAAAA!!!!

Där satt den! Spajk o jag är uppflyttade till lägreklass spår!


245,5 poäng och en andraplacering!

Började dagen med lottning, drar nr 4 av 5, femman drog Jennie o Gast och trean Karin o Putzi. Därmed kändes platsliggningen trygg :) Gast o Spajk har tränat ihop några gånger och en lagd Putzi ligger!

Ut till spåren, finfina spårmarker! Väntan väntan....sen kommer domarna och vi drar igång, ut såå fint, som vanligt med nosen i kärnan, frambenen i trav o bakbenen i galopp :) Hittar första pinnen och markerar med en fin liggmarkering, ligger PÅ pinnen så jag blir lite nervös innan jag kommer fram o ser att pinnen faktiskt är där! Fram till vinkeln som han verkligen spikar! Hittar andra pinnen och markerar med ligg, sista vinkeln går han över typ 50 cm men vänder sen fint upp! Vid slutet for hjärtat upp i halsgropen då han nosar på pinnen, men gor vidare ett halt steg innan han sen vänder om och liggmarkerar!

Jag går ut till vägen och möter domarna som båda säger att det inte fanns något att klaga på! Omdömena i protokollet står "utmärkt" och "bra" på väg mot bilen säger ena domaren, "Man skulle filma och ha det som instruktionsvideo" Gôtt!!

Tillbaka till klubben i ett ökande regnande....skit också! Vid platsliggningen regnade det rätt friskt, men det var en lugn plats vilket är så skönt!

Sen budföring, behöver jag säga att problemet är farten?? Å då inte att det går sakta....hur fasen får man NER farten??? Vi måste helt klart öva mer, alt. satsa på rapport :)

Sen var det då lydnaden....in och gör en linförighet som ändå gick rätt ok, han hade fin kontakt och en härlig attityd hela vägen, stundtals var han riktigt med och stundtals heeeelt vilse. Men det är ju inte så konstigt då jag i tisdags fick för mig att sluta peta och bara köra fullt ös medvetslös!! Det gick väl ändå okej fram till sista raksträckan....DÅ sträcker han kopplet och gör ett fint framförgående :( *morr* 5-0 i betyg, mer korrekt hade varit två nollor då han sträckte kopplet och då ska det vara noll.... Men jag tackade för femman!

Framförgåendet då, ja, inte helt bra, men han hade fint fokus och vi fixade det iaf.

På läggandet var det en katastrofdålig framföring....vad tänkte han på??? Jo, framförgående såklart! Men läggandet är fint iaf och han ligger kvar!

Inkallning, dålig avslutning men bra tempo...jotack! Hur sjutton ska han kunna stanna när han kommer i två hundra knyck??? Grästovorna far ju all världens väg i starten???

Apporten tuggade dödade han lite och var liiiiite tveksam på väg in, sen ett katastrofalt dåligt avslut, han gick RUNT mig??? Men höll kvar tills jag sa loss iaf, o med tanke på hur mycket vi tränat just detta så är det en stooor framgång bara att få betyg!

Avslutade med hoppet, helt okej! Satt lite snett om hindret, men hoppade iaf tillbaka!

Jag hade en skön känsla i kroppen när vi gick av planen, nöjd för att jag visste att vi var uppflyttade men också att det funkar på tävling! Visst var han flamsig som tusan o jag var väl inte heller den mest tydliga föraren...men nu vet jag iaf exakt VAD vi ska träna på till våren!

Här kommer betygen!
Spår 10-10 Utmärkt / Bra

Budföring 8-7
Vida svängar vid avslut /Flera dk, vid sväng vid avslut
(nähääää, vida svängar?? Läs fler meter!!!)

Linförighet 5-0
Står vid någon halt, pendlar i pos. tappar helt kontrollen vid språng/ Sitter ej, ojämn pos. dk, lek vid spårng, dressyr
(Jaja, som ni ser så har vi en del att jobba på.....MÅSTE tänka till på detta!)

Framförgående 6-5.5
Svårt att starta, vill iväg före, pendlar / Drar dålig framföring, snett
(Undra just hur det ska se ut? Visst har vi en del i avslutningarna att jobba på, men såååå dåligt tycker inte jag att det är?!)

Platsläggande 8-7
Problem vid framföringen, men bra läggande/Ojämn framföring, dk
(Det är ju svårt att gå fot när liten kelpie-hjärna tänker FÖRE hela tiden?!!!!)

Inkallande 8-7 Snabbt, bra, dålig avslutning/ Hopp på förare, dk avslut
(Även här avslutningarna.....)

Apport 7-6 Tugg extra kommando/ Tugg, dk
(inte mycket att säga om, men avslutningar är det vi måste träna på!)

Hopp 8-8,5 Bra hopp, dålig avslut båda sidor / Slarvigt avslut
(Hoppade fint, trots att tävlingsledaren stod nära och hade apporten i handen...)

Plats 10-10
(Han flyttade en tass efter typ 2 minuter! Annars låg han så fint!)

Nu tar vi tävlingspaus till våren och jobbar på vår avslut och vårt fotgående!

Tjingeling!

Lite ditt o datt......

Ja, tänk så det kan bli ibland?!

Var rätt trött igår efter en vecka på jobbet, vi lyxade och åt kina-mat på Resturang Anna, jättegott och skönt att bara sitta och bli serverad!

Sen hem och slöade i soffan, kikade på Finnkampen och sen kröp jag i säng tidigt...det är jobbigt att jobba! 

Kl. 00.35 ringer telefonen....då är det bataljonschefen som ringer o säger att det är skarp eftersök i Ore, samling 07.00 i Östanvik...självklart svarar jag, visst kommer jag! Det var en dement dam som hade varit borta sedan kl. 13.00 på dagen.

Liiiite speedad efter samtalet börjar jag packa lite, få koll på utrustningen och kryper ner efter en knapp timme och börjar skicka sms till Camilla....kan såklart inte somna, klockan stod på ringning vid 5, så det var inte många timmar kvar.....efter många om och men somnade jag iaf, vaknade klockan 5 och tittar på telefonen och har då fått sms att eftersöket är inställt! Typiskt! Men ändå skönt att damen kom till rätta välbehållen! 

Sen skulle Nicklas upp vid sju, så då vaknade jag också och åt frukost halv åtta...så nu sitter jag här och har hunnit en hel del innan det alldelles strax är dax att åka till klubben för instruktörskurs! 

Tänkte bara ge er några snabba rader om mitt jobb!! Jag har det heeelt fantastiskt bra, en byskola i Boda, vet inte exakt hur många vi är, men skulle gissa på ca 70 elever! F-klass upp till åk 5 och ett fritids. 

Här är skolan!
 

Sveriges vackraste matsal???


Här serveras vi lagad mat varje dag, nu i veckan var det stekt fisk, av fileér dom själv panerat!!! Hur härligt är inte det??


Här är en bild från fritids, det är så fantastiska lokaler, stora och ljusa. Vet inget annat fritids som har massiva trägolv?!?? Nu har vi visserligen möblerat om lite, så det är lite luftigare.

Utsidan mot gården, vackert va??

Entrén i vinterskrud


Jag har lånat bilderna från www.rattvik.se

Jag vet att grupp-processen kommer igång snart och det blir lite gnissel i personalgruppen, men jag har aldrig varit på en arbetsplats där jag känt mig så välkommen! Det känns som jag varit där i hundra år, fast det märks att jag nyss börjat då jag i förrgår drog på larmet när jag kom, fast folk redan var inne?!? Så kan det gå.....

Eleverna är av den lite livligare sorten, tydlig struktur och ett tydligt ledarskap är ett måste för att det ska fungera, det är såååå roligt att planera och se till att allt flyter utan tjafs. Jag skojjade med Nicklas igår om att det militära ledarskapet fungerar bra, om än i lite modifierad form! Självklart är jag ingen über-militär, men lite tips har jag väl snappat upp genom åren! Tydlighet, skala bort allt onödigt prat och ett genomtänkt plan/PM har räddat mig under denna vecka. 

Jag har alltid sagt att jag har lättare för elever som är lite utåtagerande och blir lite fysiska när dom blir arga, än elever som blir tysta och sluter sig, jag håller fortfarande fast vid den teorin! 

Kollegorna har jag redan nämnt, men alltså, om fler skolor hade en sånhär tajt personalgrupp så skulle mycket av mobbning vara ett minne blott! Så tydlig gentemot eleverna om vad som är okej och inte, och en tydlig gränsdragning för värdegrundsarbete. Ett så öppet klimat i personalgruppen där det är ett givande och tagande och det är helt okej att fråga om metodik-tips. Jag har redan fått massor med goda råd och hur jag ska förhålla mig till olika situationer, sånt som högskolan inte har en aning om....

Ja, jag är väl medveten om att det kommer komma en grupp-process som stökar till det i perioder, men då är det bara att bita ihop och jobba sig igenom. För rackarns vad jag trivs! Jag är såååå glad att jag valde Boda och inte Söderås! Jag längtar till varje dag även om det är fullt upp och jag är trött när jag kommer hem så är det värt varenda sekund!

Ja, jag tänkte skriva ett inlägg till, om Tyke...men jag återkommer med det!

Tjingeling på er!

TÄVLINGSPREMIÄR!!

ja, så var det då dax för tävlingspremiär.....

Nervös som fasen klev jag upp strax efter fem och styrde kosan mot Malung, kl. 8 var det samling för oss 4 som kom till start! Tävlingen var väldigt välplanerad och det var en trevlig klubb att tävla på med fina stora planer!

Ut till spåren och anvisningar för spåren och sen lite väntan på domaren, spåren låg på myrmark med lite skvattram och lite andra  myr-växter, spännande! Vi har liksom spårat på massa olika underlag utom just det...så jag var lite nervös!

Men domarna kom och vi gjorde oss klara och släppte på, hittade och markerade första pinnen. Snurrade lite i första vinkeln men inge snack, hittade o markerade andra utan tjafs, tuffade vidare och hittade slutet :) Betyget visade sig bli 10 + 10 :) Så bättre start kan man ju inte få!

Sen tillbaka till klubben och platsliggning, liiiite nervös men inte så farligt, han låg fint men sträckte ut sig efter typ 2 minuter, men lade ner huvudet och kunde säkert legat en lång stund till. Sen var det budföring, fram till mottagaren och hälsa och sen iväg. Ställde upp men märkte liksom att han inte visste var han skulle....så när jag sa marsch så sprang han......till funktionärerna! Han hittade helt enkelt inte mottagaren :( Jag kallade in och försökte skicka igen men det gick inte så bra.....vi struntade i det och gick av planen.

Sen var det lydnad....å herregud så katastrofdåligt! Linförighetern trodde Spajk var en enda lång transportsträcka inför framförgåendet så han gick bara och väntade på det. Så typ varje raksträcka drog han iväg i kopplet :( Vi lyckades med bedriften att få en nolla på linförigheten?!?!? Visserligen en femma av andra domaren som var lite snällare! Men det var ju en usel start :(

Framförgåendet då, jo det gjorde han fint :) Fick dock bara 7,5 o 6 i betyg..."Stretar" står det på båda och så något dk...

Läggande nollar vi också, vi har strulat lite med det, så jag var inte övertygande nog i mitt kommando så han blev lite tveksam och följde med istället för att lägga sig...mitt fel!

Inkallning satt han stabilt och fint kvar, kom som ett skott men avslutade dåligt så bara 8,5 o 9 i betyg. Han har ju en liten släng av vattensvans så han har svårt att sitta stackarn. Det märktes under linförigheten också! Hoppas det läker snart så vi är fit for fight igen!

Apporten satt han fint, sprang som en tok, "dödar" lite men kommer in fint, dock tuggar han?!? har han definitivt INTE gjort förut!! Hoppas det inte blir nån tävlingsgrej som han bara gör på tävling?? 

Avslutade med hopp där han hoppar fint ut, sätter sig dock lite snett och missar återhoppet :( Där rök liksom alla chanser till uppflytt! 

Mycket riktigt, när betygen kom fick vi bara ihop 187 poäng, men fullt på spåret! Så det är "bara" lydnaden vi ska fixa till! hade vi inte nollat hoppet hade vi varit uppflyttade! 

Men jag tar med mig massa positiva grejer, fullt på spåret med finfina markeringar! Han vet vad "marsch" betyder, det gäller bara att vara tydlig med åt vilket håll han ska. Han gjorde en fin platsliggning, inte en tillstymmelse till att resa sig! Linförigheten var så jävla dålig!!! Visst att vi inte är klara, men det var fasen INTE ok! Jag ska träna som en tok nu i veckan, blir det inte bättre så ska jag avstå den på söndag tror jag! Jag känner att jag lägger på mig så mycket och det känns inge kul att gå in med ett moment som inte är klart...Läggandet är helt och hållet mitt fel! Apporten gjorde han ändå bra, full fart ut och ändå ett okej gripande. Sen då hoppet....som vi tränat på just detta!!!! Men inte tillräckligt tydligen...

Men det som är mest positivt är ändå att han höll ihop ett helt lydnadsprogram, jag har ju aldrig kört ett helt program förrut.....Han tjuvade inte utan satt stadigt på alla "lämna-moment" 

Så vi tar med oss alla positiva grejer och laddar för söndag!

        Tjingeling!

Tack till Malung-Sälen BK för en välarrangerad tävling, priser och plakett till alla och trevliga funktionärer!

Helgäventyr!

Veckorna rusar iväg, hösten är snart här med visserligen korta dagar, men förhoppningsvis sådär härligt klara och kyliga!

Första delen av helgen tillbringades på Åsen och ett försök att få golvet klart, vi lyckades inte riktigt, men en bra bit på väg! Anna-Britta kom på besök och vi hade en härlig lunch på den nylagda delen av golvet, så det var premiär :)

Jag körde både sticksåg, cirkelsåg och såklart skruvdragare :) Rätt kul till skillnad från veckornas jobb!

Vi hade lite hjälp :)


Dizni var duktig och vaktade lunchen :) Spajk gjorde ETT försök att smita förbi....men ett avgrundsdjupt morr ända från magen fick honom på andra tankar!


Sen har vi ju då vår egen lilla spillevink.....han var överallt o ingenstans, så tillslut stängde vi faktiskt in han i bilen för att få jobba i fred...


Inte mycket kvar att lägga nu!!


Det är hööögt! Så vi måste upp med ett staket innan vi har kalas :)


Det var en härlig dag och vi fick en hel del gjort, Åsen är verkligen en oas av lugn och ro!

SÖF - Särskild övning förband!

Ja, dagarna går fort! Förra veckan var det SÖF, lika roligt som alltid! Vi är ett gott gäng och skratten ekar titt som tätt! Vi hundförare har hundar som funkar ihop och vi delar erfarenheter och lär oss av varandra mest hela tiden, en triss i damer som har skinn på näsan och inte bangar för lite bly i luften ;) Även kallade för GangsterGagnef...:D

Nåväl, jag tänkte redogör för vad vi gör under en övning....

Först inryckning, massor med folk i en trång korridor, ett gäng hundar mer eller mindre vänligt inställsamma...Dizni var värst och visade tydligt att hon ville ha lite space omkring sig just då...! Inge allvarligt, men lite störigt!

Sen inmönstring av hundarna, en genomgång av hela hunden inkl. rörelser för att se att bara friska hundar kommer med. Det är också en liten "försäkring" för oss att vi kan påvisa att om hunden är skadad efter övning så kan vi bevisa att hunden var frisk när vi började öva!

Efter det var det samling på fotbollsplanen för skott-prov och lite lydnad, skottprov för att se att alla är skottfasta, det är ju alla normalt, men öroninfektioner kan ju ställa till det....just på denna övning skulle det skjutas MYCKET så då var det en extra noggrann kontroll! Lite hederlig grupplydnad, alla 18 ställs upp på led och det beordras framåt marsch o vänster om osv. sen kommer det skott och de flesta hundarna klarar det galant! Lite platsliggning och linförighet testas också, kul!

Sen var det dax för skjutning, det blev ett par timmar på skjutbanan med varierande övningar, både precision och lite "gangster"-skjutning :)

Sen var det dax för första hundpasset, målbilden för övningen var en variant på läggande under gång. för tävlingsmänniskor kan det förklaras som momentet läggande under gång, fast efter läggandet av hunden går man fram och skjuter på en pappgubbe och sen kallar in hunden och fortsätter framåt, fast detta sker såklart i skogen och inte på en grön fin gräsmatta ;)

I militära ordalag skulle det heta att man framrycker  med hög eldberedskap, vid uppdykande av fi nedlägges hunden och fi nedkämpas varefter hunden inkallas och framryckningen fortsätter :)

Vi torrövade först utan papp-figur och sedan med papp-figur, Dizni visade sig lite väl intresserad av papp-farbrorn...vi övade lite på det och det blev tillslut rätt bra!

Sen var dagen slut och hundarna stallades upp i ett förråd, helt kanonbra, varmt o skönt och inte minst, torrt! Alla hundar sov gott och vaknade pigga och glada. Dagen började då med en lååååång transport, typ 35 minuter ut på fältet, väl ute på fältet fixade vi en tillfällig bas.  

Dizni´s bas höll världsklass!!


Hon sov gott i både regn och solsken!

Vissa andra sov också gott :)Vi övade med skarp ammunition, det var rätt läskig känsla att skjuta skarp med Dizni med...Kan säga att "ligg" fick en ny innebörd, att hålla koll på Dizni OCH en skarpladdad pistol var inte helt lätt, och som sagt rätt läskigt! Nu gick det bra för alla, för om det inte hade gjort det kunde konsekvenserna bli ödestigna....

Vi hann öva patrullstig också, detta var dag 2 på eftermiddagen, så alla hundar var rätt trötta! Men duktiga Dizni taggade till och gjorde en KANONfin patrullering, fina markeringar som inte gick att missa, både ljud och vind tog hon fint. Ett spårupptag hann vi också med, och hundtj.bef. som var med såg en klar förbättring sen sist, vilket alltid är kul! Konstigt vore väl annars med tanke på all den träning vi lagt ner!!


Mikaela och Gizmo vilar!

På lördagen var det övningens höjdpunkt! Strid från stridsställning med tunga vapen :) Med tunga vapen menas sånna som vi människor måste ha både öronproppar och kåpor för att få vara närmare än 100 meter, och där ska hundarna vara med sina helt oskyddade öron!

Men iaf så började dagen med en transport i tgb (terrängbil) vår heter "snövit" och är söt som socker :) Det är tråååångt i en tgb, visar en bild!

Ja, såhär tajt sitter man, på bilden har vi inte ens stridsutrustning på oss, så det är ju ännu mindre svängrum med den på...tänk sen att vi ska ha 3 hundar med också?! Det ställer lite krav på uppförande, alla hundar har munkorg, men ändå...arga o förbannade kan dom ju bli ändå, korgen hindrar ju bara från skador!


Det är en suddig bild...komforten i våra kära tgb är inte så hög....

Jaja, om nu inte tgb är så vackert så var utsikten stundtals vacker! Utsikt över dammen som enligt rykte är den som styr vatten-nivån i Siljan!? Iaf så är dammen 7 mil lång, fatta hur mycket vatten det är??? Dammen är lika djup på båda sidor om vägen, så det blir några kubik vatten!Det var en lååång transport även lördag, ca 35 minuter ut på fältet...Väl ute var det projekt "bubba-&-bära" ALL materiel skulle bäras, varje am-låda väger 22 kg, och det var typ 10 lådor + allt annat! Det tog sin tid, tur iaf vi bara behövde bära upp :)

Hundarna fick sin bas och skjutningen drog igång, vi hundförare var rätt spända på hur hundarna skulle reagera, det är en rätt rejäl smäll av tunga vapen! Dessutom då med skarp am. så det kräver koncentration och uppmärksamhet! Det visade sig att Dizni knappt ens rörde en min när det small, skönt!! Vi gjorde vårt jobb som hundförare och sökte av terräng och agerade flankskydd där det också dök upp lite fi som skulle bekämpas!

Det var en lååååång dag, och vi alla var rejält trötta på väg hem, svettiga, skitiga och ömma efter att ha sprungit upp o ner för en slänt x antal gånger! På väg hem, som logiskt nog var lika lång som vägen upp, somnade Dizni med huvudet i mitt knä, sötlöken!Hon har en tass i golvet och sen har hon huvudet i mitt knä, skulle jag flyttat på mig hade hon åkt i golvet! Hon var så trött så dregglet rann och vi hade behövt ha kåpor på för att inte få bullerskador för snarkningarna ;) Det behövdes iaf ingen mer aktivering den dagen!

Vi satt och filosoferade lite om hundarna och deras fantastiska förmåga att anpassa sig, alla tre låg mitt i allt organiserade kaos inför övningen, folk som gick över dom och alla tre låg ändå hur coolt som helst. Det är skönt! 

På söndag avslutades övningen med en förevisning av olika sprängmedel, coolt men ändå lite läskigt! bl.a. sprängde dom en väg :) Fortifikationsverket var väl "sådär" glada.....

En hög grönklädda männskor! Hitta mig den som kan ;)


Ja, sen var det slut för denhär gången, återstod såklart att åka hem och packa upp, vilket är sååååå tråkigt! Särskilt som nu när det var en hel del som var blött....

Att ha med Dizni på övning är så tryggt, visst, hon är ingen ferrari som går från 0-100 på 4 sekunder, men hon gör det hon ska vilket är huvudsaken. Jag jämför med Spajk som gör allt i 140, och när man är lite lagom trött sådär mitt i övningen så är det så skönt med Dizni som liksom inte hittar på några hyss utan "bara finns". Hon sköter sig bra i basen och hon älskar ju alla och finner sig till ro överallt.

Vi hade en extern instruktör med och han sammanfattade Dizni på ett så bra sätt, "hon är jättebra, stabil, nervfast, självständig, skottfast och social, men lite mer samarbetsvilja skulle väl inte skada?" Han har sååå rätt! Skönt att hitta någon som förstår, annars säger alla bara "dra upp henne rejält"...vi pratade lite och jeg berättade hur jag tränat, han konstaterade att jag gjort helt rätt, men att hon helt enkelt inte är typen som ser någon vinst i att samarbeta i någon större utsträckning. Han höll med om min beskrivning att hon gärna kampar och jagar, men att det inte är någon belöning för henne utan något som är kul en stund och sålänge det inte finns något roligare att syssla med. Jag fick beröm för att jag ändå kommit så långt som jag har, vilket är kul att höra!

Ja, nu har jag skrytit nog om fina fröken :)

På återseende!


RSS 2.0