en liten fundering......

Sitter här o tittar på Spajk o Dizni när dom ligger i godan ro och tuggar på varsit tuggben....iof ligger dom på den nya och asdyra mattan, men vad spelar det för roll??? Det finns ju företag som bara gör mattor :) Å vi är ju så välbetalda så vi har råd att köpa mattor för dryg 8000 titt som tätt ;) Skämt åsido...

Haha, såg nu att Spajk hade fått alien-ögon :)


Det var värt några resor till Borlänge och lite mer pengar än budget för att få mattan, som egentligen är två...men rummet är stort och det går åt stora mattor för att täcka parketten, varje matta är 200x290 cm stor! Jag är fånigt stolt över dom och tycker dom är skitsnygga!!!!

Men nu var det inte mattorna som var min fundering, utan hundarna! Tänk vad mycket folk jag/vi träffat via hundarna, alla mina bästa vänner har jag träffat via hundarna, ja, eller iaf indirekt! Det blev nån liten omväg via nått grönklätt där, men det var ju också tack vare hundarna! Vad hade vi gjort utan dom?? Ja, jag hade nog fortfarande varit aktiv scout, eller engagerad i någon annan förening. Det är ju också hundarna som är anledningen till att vi är engagerade i hemvärnet, så allt vi gör är mer eller mindre relaterat till hundarna! 

Visst har studierna också lett till bekantskaper runt om i landet, men inte på samma sätt. Mina nya kollegor är helt underbara och jag skulle lätt umgås mer med dom, även utanför jobbet, jag hoppas vår planerade pyssel-kväll blir av! 

Men ändå, hundarna är en stor och viktig del av vårt liv, kan inte tänka mig en dag utan dom! Visst tycker jag ibland att dom är dryga och mitt dåliga samvete slår till ibland när jag känner att jag inte aktiverar dom som jag ska....och att ge sig ut vareviga kväll, oavsett väder på kvällsrunda, är inte alltid jättekul. Att vara "låst" och inte kunna åka bort en hel dag utan bara 5 timmar åt gången är ju ett val vi gjort, att vi får strunta i mysiga SPA-weekends kan vi också leva med, men visst har vi kanonbra hundvakt som vi skulle kunna fråga om hjälp. Men hundarna är ju en del av familjen, och den dagen vi verkligen behöver hundvakt vill vi ligga på plus och inte utnyttja henne "bara för att".... Det är få människor som vi litar på och som får vara hundvakt till våra hundar, och det är få människor som vill ha både spajk OCH dizni, vilket är fullt förståeligt! 

Ja, det var bara mina små funderingar.... nu ska jag dricka upp sista kaffeslatten innan jag ska åka till Nusnäs på julmarknad! 

Tog en bild på hundarna nu i dagsljus också, med deras fina rosetter :) Suddig som tusan, då det inte är något större ljus att prata om, disigt och grått ute :(
  

Dagens resultat!

Dagens utställning blev väl både vin och vatten tycker jag....

Spajk var först in i ringen, skötte sig rätt bra, men hade liiite svårt att trava första varvet, andra varvet var såååå fint och han travade på så fint! Han stod fint vid bedömningen och domaren fick klämma och känna så mycket hon ville!

Kritiken lyder:
Stor välutvecklad maskulin aningens långsträckt. Rätt bra huvud. Bra uttryck. Bra hals & rygglinje. Brant kort kors. Bra bröstförhållande & benstomme. Tillräckligt vinklad fram och bak. Lösa armbågar. Bra steglängd. Onödigt hög i hullet. Trevlig & typfull.

Domaren kom fram till mig och sa typ: Excellent ska du ha alla gånger, och hade han inte varit så rund hade du fått CK.... Jag har alltså en liten tjockis i kopplet :) Fast hon sa att det är lätt just när dom växt klart att man inte tänker sig för utan fortsätter med samma fodermängd som under väx-perioden. Så nu är det lite bantning som gäller!

I och med att vi inte fick nå CK så trodde jag det var slut där, men då ringer Kricko och säger att alla juniorer med excellent ska in i junior-BIS-finalen! Kul!

Sen var det en låååååååååååååååång väntan innan det var dax för Dizni, tiden fördrevs med snick-snack med trevliga människor! Tänk vad trevliga hundmänniskor är :)

Dizni var jätteladdad! Kul att se! Hon sprang såååååå fint! En fördel med hemmaplan är det fanns gott om folk utanför ringen som kunde locka lite, hon står så mycket snyggare då!

Kritiken för Dizni:
Feminin tik av utmärkt typ. Feminit uttrycksfullt huvud. Mörka ögon. Bra överlinje. Passande benstomme. Bra vinklar. Tillräckligt förbröst och bröstdjup. Välgående. Tillräcklig päls.
Excellent och CK :)

Sen var det bästa tik, vi var två tikar som sprang om det, vi slutade som 2:a bästa tik! Eller sist beroende på hur man ser det ;)  Hur som helst så skötte hon sig så fint i ringen, stod snyggt och sprang snyggt!Jättedålig bild på Dizni och hennes CK-rosett! Fina fröken Dizni!

Sen var det då dax för BIS-finalerna och när jag såg att det var samma domare som dömt förut så kände jag liksom att det inte var någon idé att gå in när hon inte gett oss CK, men jag tänkte att det är väl bra träning! Men döm om min förvåning när vi är kvar efter första urgallringen!!! Ännu mer förvånad blev jag när hon ropar upp en australian cattledog på fjärde plats! Men sen var det vår tur att bli uppropade, vi slutade alltså BIS-3 i juniorklass, alltså utställningens tredje snyggaste juniorhund!

Vi fick en stoooor rosett!
Så stor att den släpar i golvet om han sitter ner, därför sitter han på skohyllan och fotas!Vi fick en hel påse roliga grejer från Mera Dog, nyckelring, penna, ficklampa och en stor påse godis. Sen fick vi en fin tomte också, passar mig perfekt!

Det blev en hel-lyckad dag för vår del :)

Värre var det med Snygg-Simon-Strid, Spajks halvbror som skulle plocka sitt sista cert idag, men tji fick vi! Inge cert blev det, så dom får jaga vidare. Men det kommer gå kanon nästa gång! Det är ju lite skillnad på antalet hundar i resp ras, det var typ 40 rottisar och 4 kelpies!  

Spajk fick vara med i körhuset nästan hela dagen, så han är skönt trött nu och ligger och småsnarkar under bordet, skönt!

I morgon ska jag åka till Nusnäs på julmarknad innan det är körhallsträning, ingen rast ingen ro!

På återseende!


tadaaaa!

Undrens tid är inte förbi, ännu händer det att bloggen uppdateras :)

Det händer saker hela tiden, det är mitten av november och snart är det jul! Förrut kunde jag tycka att tiden gick fort, men nu fullkomligt RUSAR den fram, i ungefär samma takt som Spajk, å då kan ni ju gissa att det går fort ;)

Fast just nu ligger han under bordet och bara tar det lugnt, alltså, herregud vad jag gillar dendäringa lilla bruna hunden, fullt ös när jag vill, och lika cool när jag vill, igår på instruktörskursen bara låg han och vilade, trots att vi inte gjort ett enda dugg vettigt på hela veckan, bara liksom låg på sidan och coolade ner, det trodde jag verkligen inte när vi köpte kelpie. Tack till Maria & Anders som gjorde medvetna BRA val av föräldrar!

Det kommer fler och fler rapporter om friröntgade syskon, alla utom Spajk är fri :( Helt ärligt känns det förjävligt!!! Varförvarförvarför kunde inte han få vara lika bra som alla andra?? Jag lider inte av hans C, förmodligen inte han heller, men varför kunde inte HELA kullen få bli fria? Min känsla är att dessa individer hade kunnat tillföra aveln en del....iaf när man ser de mentala bitarna. Inte vet jag, men jag skulle tveka länge innan jag köpte valp efter en hane/tik som har C-höfter bland sina syskon....iaf inte när vi pratar rottweiler. Jag antar att valpköpare har lika höga krav avsett ras?? Sen såklart kommer ju alla funderingar, har vi gjort något fel? Har det verkligen inte hänt något som kan ha orsakat skador?

Jag vet ju att vi inte har kunnat göra på något annat sätt, men ändå kommer funderingarna....

Nåväl, Brukschampion blir han ändå, och lydnadschampion också, sådeså :P Bara matte kan göra rätt förståss....

I helgen fick han göra sin första "gröna" insats, som förevisningshund dessutom ;) Helt oplanerat och improviserat fick han vara med och visa hur det går till att "ta" en byggnad, han passade finfint in i rollen!

Annars tränar vi på, jobbar med våra jäkla avslut, han har så hög förväntan på belöning att han har svårt att vara stilla i bl.a. ställande, han börjar liksom steppa omkring på stället :( Jävla skit! Men jag satsar på att få skyhöga poäng på alla andra moment så vi kan nolla ställandet :) Inkallning med ställande är inga problem, bara jäkla återgången. Men vi jobbar på det och har kommit en bit på väg iaf.

Vi har börjat köra rutan också, och bara han får en riktning så springer han ju...fortfortfortfort...ska "bara" få stopp på han I rutan och inte utanför. Men vi har bara kört två gånger hittills och jag ska nog lära han använda synen och förstå själv att han ska innanför konerna för att få belöning.

Dizni kör jag ju också såklart, men i körhallen har hon svårt att kampa, där är det så inlärt att det är godisbelöning som gäller...men en liten stund är det kul att bita o dra innan godis-suget tar överhand. Hon är pigg och alert iaf, så kanskekanskekanske det blir en start till våren. Men först ska Spajken ta sig igenom ettan, vilket jag hoppas sker i dec/jan. sen blir det tvåan snart därefter ;)

I morgon är det vänstervarv som gäller, på hemmaplan! Världens lyx! Nästan kunna promenera bort till körhuset. Om det inte vore för alla grejer som ska med...det är så jäkla kallt att jag inte vill ha dom i bilen, annars hade ju det varit ett gott alternativ!
Jag bjuder dagen till ära på lite bilder, på en av mostersgullungar Axel som leker med Spajk ute vid Åsen.

Det var skräckblandad förtjusning när dom kom, och varken Tuva eller Axel tänkte gå in i huset, men efter en stund så gick det bra och när dom skulle åka hem sa t.o.m. Tuva att hon ville ta med Dizni hem....

Det är mest bilder på Axel o Spajk, Tuva satt inne i värmen och fikade med systeryster...

En motvillig Axel tog en paus i lekandet....


Fisketur med pappa o Nicklas! Axel lyckades få två små abborrar! Inte illa!


att ta bollen av Spajk var inte det lättaste....men med bestämda steg och en arg blick släppte han bollen....


Fina fröken Dizni!!! Med den fiskande trion i bakgrunden


Här mest två roliga bilder där valet av fokuspunkt blir tydligt :)
Nej, jag är egentligen inte så duktig, men en bra kamera gör halva jobbet! 

Sen var det liiiiite läskigt att ta bollen från Spajk!! Men jag imponerades av Spajk´s förmåga att anpassa leken efter Axel´s storlek och "lät" han ta bollen från han utan att protestera.
 

Ja, det var väl allt för nu?
Återkommer kanske t.o.m. redan i morgon med resultatet från västervarvandet, eller så dröjer det ännu en vecka....eller två!! 

Tjingeling på er! 


144.5 poäng......

Ja, gårdagens resultat blev alltså 144,5 poäng, vråldåligt!!! Hade faktiskt trott på någonstans strax över 160...

Hade en halvbra känsla vid platsen, det var lite lerigt på planen, men han lade sig när han skulle och var sen lite orolig, hade det varit en petig domare hade han dragit en halv poäng för att han nosade runt lite. Hunden två hundar till höger om Spajk var riktigt orolig, så den matten hostade och harklade sig, vilket vi hade nytta av :) Jag stod precis bredvid domaren, så det var för min del kört att göra något för att få han att sluta. Men vi fick iaf en 10, trots dk vid uppsättandet, eller iaf så var uppsättande segt, jag minns inte riktigt!

Individuell tandvisning innan själva programmet började, jag tycker det är svårt!! Att gå mot en person är sååååå roligt tycker Spajk så han laddar lite då, men han satt stilla iaf och domaren var inte in och tittade jättemycket utan mest bara kollade att hundarna inte ryggade. Betyg 10

Jag gillar mer när tandvisningen är i samband med platsliggningen, eller iaf på väg ut, för när det väl är dax för själva programmet så vill jag ha en lite laddad hund och en laddad Spajk = en hoppig liten brun studs vid tandvisning...

Fria följet var katastrof, han gjorde en fin första sträcka med fin kontakt och en fin halt (vi har kämpat fasen med våra halter, så det är positivt) Vid första vänster sitter han inte....andra höger är han heeeelt ute å cyklar och är inte alls med mig utan går och kikar på andra planen där dom kör tvåan....vi tar oss iaf genom programmet med ett bra språng! Alltid något! Betyg 6

Läggandet har jag fått dk vid nedläggandet, jag känner ju själv att jag gör någon liten kroppsrörelse, vet bara inte vad?! Jag måste träna själv på att bara gå och säga "ligg" på rätt fot men åt en låtsashund! Sen sätter han sig inte upp utan jag måste säga två gånger. Det står ingen om segt läggande, så det måste ha varit bra! Betyg 7

På inkallningen händer något som ALDRIG hänt förut, han kommer efter mig när jag lämnar!!!??? Jag ser detta i ögonvrån och vänder såklart tillbaka och sätter han och tänker för mig själv att där rök definitivt mina 160 poäng! Positivt är dock att han faktiskt kommer med bra fart trots att jag fått säga åt han lite. Betyg 6.

Ställande har jag precis börjat köra handtecken, började förra veckan, har kanske kört handtecken på 4-5 träningar men det funkar mycket mycket bättre än ett "muntligt" kommando iaf. På ett sätt känns det skönt att ha handtecken, får då blir det ingen sammanblandning med ligg...På inkallning kör jag "stå" och då funkar det. Min förhoppning är ju att bara köra en etta och sedan tvåan så det är ju bara just nu vi har handtecken på ställande. 

Iaf så kändes det rätt bra och jag tycker han stannar bra, sen har han en jäkla idé om att börja flytta bakbenen när jag är på väg tillbaka, han flyttar inte frambenen, men bakbenen går åt höger så han står nästan i 90 grader när jag kommer tillbaka, han går inte emot mig, bara flyttar bakbenen.....Sen dk vid sättandet, jag skulle såklart ställt mig intill honom, men nu valde jag att ställa mig i rak linje som vi gått, alltså någon halvmeter ifrån han så han kopplade inte riktigt vad jag ville...På träning har jag alltid hjälpt han så han stått rakt, men på tävling gör han ju som han gjort på träning och jag har ju ingen möjlighet att korrigera han heller, så med en smartare matte hade vi kanske fått mer än 6,5 i betyg! 

Apporteringen har vi också avslutningsproblem....han tar fint och håller fint men sen vid avslutet så steppar hans bakben iväg, alltså precis EFTER att jag tagit apporten, han sitter så fint men sekunden efter avlämnandet så blir förväntan på belöning för står och då far han lite iväg....iaf betyg 9....

Hoppet då, han har tvekat de sista träningarna och så även igår, han tittar lite på planen bredvid och jag för säga hopp en gång till, men då far han iväg mot mig men är fortfarande fokuserad på planen bredvid och är på väg dit för att "kolla läget" men jag säger åt han "fot" och då kommer han och sätter sig, men ett dåligt avslut och dk blir inte mer än betyg 7.....

Helheten slutar på 6

Platsliggning 10
Tandvisning 10
Linf. 6 (sitter ej, pos.)
Läggande 7 (dk läggande, extra kommando uppsitt) jag tolkar det så att det är inget dk på uppsitt, så jag måste ju iaf stå stilla då och inte göra massa extrakommando med kroppen???
Inkallning 6 (Strul start, avslut)
Ställande 6,5 (flyttar sig, dk vid sättande)
Apport 9 (avslut)
Hopp 7 ( dk, avslut)
Helhet 6

Ja, vår röda tråd är ju avslut....Mer postivt är ju att det inte är några sega lägganden eller ställanden, bara taskiga avslutningar! Men det är ju ingen nyhet för mig, bara att köra vidare! 

Men om jag ska räkna lite på vad som är realistiskt så skulle betygen se ut såhär om vi skulle tävla i morgon och han presterar som han gör på träning:
Platsliggning 10
Tandvisning 10
Linf. 8 (Sitter ej, pos)
Läggande 8 (dk uppsitt)
Inkallning 9 (avslut)
Ställande 8 (flyttar sig)
Apport 10
Hopp 9 ( dk, avslut)
Helhet 8
Alla som nu är räknekunniga inser att detta lätt är ett förstapris, så med alla pusselbitar på plats så fixar vi det 

Ja, känslan var "sådär" på planen, men jag visste ju våra svaga punkter, sen att det blev lite fler svaga punkter än jag kunde ana är väl bara att acceptera.

Positivt är att han ändå håller ihop under programmet! 

Vi tränar på och kör igen hemma den 4 december!! 

Det vara allt för denna gång så tjingeling för nu!!

    

RSS 2.0