Små barn och nya hundar!

Ja, så kan man sammanfatta de senaste dagarna

Har varit och fikat hos Anna, lilla Agnes med de irländska settrarna Tuva och Troja i torsdags, Spajk skötte sig jättefint, men han sov inte en blund på 3 timmar?! Vi gick på promenad och sedan inne och fikade, så gissa om det var en vääääldigt trött Spajk när vi kom hem?

I dag var jag hemma hos Millan för att planera allmänlydnadskurs, där bor förrutom Millan och lilla Emmy också storpudeln Mitzi och norrbottenspetsen Tora... Spajk skötte sig exemplariskt både i hundmöten och i bebismöten :) 

Han är oerhört lyhörd och signalkänslig i mötet med andra hundar, nu får han absolut inte leka med alla hundar, men så länge det sker på mina villkor så tycker jag det är bra att han får lära sig umgås med andra hundar, både stora och små. 

Att vänjas vid barn tycker jag också är viktigt, så jag tar alla tillfällen till att barnträna honom :) 

I måndags var vi skogen, hela familjen :) Förrutom spår så körde vi lite grunder i påvisning för markering, det gick riktigt kanon!! Jag stod med Spajk medans Nicklas kampade med han, sen tog Nicklas trasan och sprang och gömde sig i skogen typ 10 meter bort. Första gången var han liiiiiiiite skeptisk och jag fick ta ett litet steg framåt innan han vågade sticka iväg till Nicklas. Resten av gångerna var det fullt ös medvetslös :) Som längst var sträckan 20 meter och det var ingen tvekan! Härligt, trots att vi körde typ 6-7 gånger var det samma tempo och intensitet i kampen varje gång! Jag kan bara konstatera att jag gillar dendäringa lilla bruna krabaten mer och mer :P

Nu sitter jag och tittar in i ugnen på mitt livs första creme brulée, har länge velat göra men nu äntligen blev det av! Ska bli spännande att se hur det blir!

I morgon blir det miljöträning i körhuset, det är hopptävlingar där som jag o Spajken ska titta på, sen är det lydnadstävling på kvällen och jag ska ropa klass 1, ska bli kul! Jag blir alltid så himla taggad att tävla när jag jobbar på tävling! Synd bara att jag inte har nån hund att tävla :( 

Nej, nu ska jag återgå till min matlagning, ska slänga in lite hasselbackspotatis efter bruléen är klar och steka lite ryggbiff :) Fredagsmys på hög nivå! 

På återseende!  

Nästan bara bilder?!

Jo, det är sant, här kommer ett inlägg bara med bilder :) Så håll tillgodo!

Gillar denna......!
Ååhh, denhär är fin :)
Nja....alla bilder kan ju inte bli bra!
Titta, han ligger helt stilla?!?


Dizni: Ska vi leka???


Dizni: ....neeee, tror jag ångrar mig...???


Dizni: Jo, kanske -kom igen då!!!
(Observera att hon bara ha en tass i golvet :) )


Dizni: Kom hit ska jag äta upp dig din lilla kelpiej*vel


Spajk: Äh, det kan du inte för jag STUDSAR så mycket :)


Spajk:Ha, o även om jag ligger i underläge kan JAG äta på dig...*hehe*


Dizni: Ha, glöm det!Dizni: Kolla jag kan faktiskt också studsa!


Spajk: Nu fick jag dig allt på fall!Spajk: haha, du kan inte ta mig, du kan inte ta mig!!!Dizni: Jodå, det kan jag VISST, om du bara håller dig stilla en stund....Dizni: Kolla, sådär går det om du hoppar på mig o jag "råkar" ställa mig upp *höhö*Dizni: Nu ska du få se  hur det känns att bli studsad på!!!


Tänk vad lite oskärpa kan göra!
Nicklas frågade vad jag hade för skum inställning på kameran för att få sån oskärpa...men det handlar nog inte om kamerainställning utan om taskigt ljus och snabba hundar.....

Nu brukar dom inte få härja såhär, varken inomhus eller utomhus....Men ibland så ska väl dom också få ha lite roligt? Det är ren och skär lek, rakt igenom! Så härligt att se att båda får "vinna" och ingen behöver dominera den andra.

På återseende!!!


Spår!

Jag gillar kalenderfunktionen!

Idag var det projekt "trötta-ut-hundar-inför-kvällen"....vi var bjudna på Dalregementsguppens höstfest, en mycket trevlig tillställning där det är läge att plocka fram klänning o handväska! Killarna i m87 och vi damer piffade till tänderna!

Planen var att vi skulle åka hem på kvällen, men efter lite hjälp med hundvakt åt Spajk, tack Emma, och tack vare Nicklas plutonchef Mickes fru så fick vi schysst pris på ett hotellrum i Falun. Så vi bestämde oss för att sova kvar i Falun och slippa köra hem på natten. Dizni fick vi ha på hotellrummet och hon trivs i bilen och fann sig i att sitta där de timmar festligheterna pågick, till skillnad från Spajk som säkert hade ställt till nå tok. Så för att Emma inte skulle bli alltför avskräckt så tänkte jag att det är nog bra att försöka trötta ut Spajk lite...

Spår är rätt effektivt sätt att få lilla S trött :)

Idag vart det 200 meter, 1,30 timme gammalt med tre apporter. Jag har funderat en del på hur jag ska bära mig åt för att få han att sluta galoppera fram i spåret....nu är det ju väldigt positivt att han vill fort fram, men jag vill inte riskera att hamna i "fort o fel"-facket! Nu ligger det ju en del snö kvar här, inte så mycket att det går att fuska med synintryck, men lagom mycket för att det ska bli avtryck i skogen. Det märktes tydligt att det var lite svårare att spåra nu, han stod och analyserade i avtrycken, nosade i avtrycket, nosade utanför, nosade i osv. han analyserade verkligen jättefint! Apporterna plockade han jättefint!

Vid sista vinkeln fick vi vårt första riktiga tapp! Han löste det såååååå fint! Jag stod och höll längst ut på min 5-meterslina och lät honom lösa situationen själv. Nosen jobbade och han var så fokuserad och lyckades till slut hitta rätt igen, han slog uppåt i sluttningen där spåret gick nedåt.....På sista stäckan innan slutet var vi väääääldigt nära min slutbild av spåret, d.v.s en fokuserad Spajk som "doppade" nosen i varje avtryck och gick i lagom tempo utan flams, helt fantastiskt!!!! Hittills har vi testat apporter i tyg, gummi och papp...kanske dax att testa nått annat?!

Dizni då? Vi jobbade vidare på terrängskiften...... Ett jättefint upptag, snabb analys och sen iväg åt rätt håll! Efter ett totalt misslyckat avsnitt på en väg där jag helt enkelt gav upp och tog henne med till första snitseln....vet inte vad som hänt på vägen, hon flamsade och slog och bara vimsade.....så då bestämde jag att vi skulle strunta i det och gå direkt till det vi skulle träna på .d.v.s terrängskifte!

Hon fäste jättefint och visade inga problem att ta sig in i skogen, och inte heller ut på hygget heller?! Det kan ha varit tur, men vi lär pröva igen! Likaså testade vi att vinkla vid en stig.....inte bra! Flamsig och springig.....! Jaja, det är bara att gå vidare...alla har vi misslyckade spårdagar!

Gissa om det funkade att trötta ut lilla S?? Jo, iaf var rapporterna under kvällen positiva och han verkade rätt lugn!

            På återseende!


Snö?!

ja, helt otroligt att snön ligger kvar!

Jag tog hundarna med mig ut i skogen och gick en sväng....här kommer bildbevisen!


Spajk har nog lite svårt att hålla tungan i munnen när han inte har några tänder :)
Spanarn.....

Fullt ös medvetslös!!!

Av alla bilder på Spajk så är tyvärr de flesta suddiga....undra just vad det beror på?!???Ja, vad säger man?!???


Fiiiiiin Spajk!


Intet ont anande Dizni spanar.....dagens gissningsfråga är: Vad händer mikrosekunden senare?????Fina Fröken!Hon har så söta öron som far omkring....

Vi hittade en ny stig som vi gick, lite spännande att ge sig ut på nya stigar, nu visste jag på ett ungefär var jag skulle komma ut och jag hade två ledstänger på varje sida om mig, så jag var inte så himla nervös, men ändå!

Jag minns när vi var små och ute i skogen med pappa, då frågade han ibland: Åt vilket håll står bilen? Då fick vi tänka till och sen peka, då tyckte jag det var jättesvårt och jag fattade inte riktigt varför, men nu fattar jag! Jag litar så mycket på min "inre kompass" och vågar gå rätt ohämmat i skogen, har jag varit på ett ställe så kommer jag ihåg det.

Upptäckte nyss att blogg.se har lagt till en kalenderfunktion så jag kan lägga inlägg på "rätt" dag, så slipper det bli så långa veckoresuméer, nu kan jag ju skriva varje sak på rätt dag! Det gäller bara att komma ihåg vilken dag vi gjort vad.......

På återseende!


Såhär blev det! Jag fegade ur lite och kli...

20101020599 (MMS)

Såhär blev det! Jag fegade ur lite och klippte bara lugg...men man kan ju alltid klippa mer senare ;)


veckoblogg?!

Ja, nästan så jag borde byta namn från dagbok till veckoanteckningar!

Men iaf så rullar livet på i Fromhem, Dizni blir smalare och Spajken växer och växer :)

Skillnaden mellan att ha kelpie och rottweiler är rätt stor...Dizni är ju ändå en rätt typisk rottweiler, lugn, stabil och sådär cool i största allmänhet. Hon tuffar på genom livet och inte mycket rör henne i ryggen, hon är trygg i alla miljöer och rör sig liksom med en värdighet! Händer något oförutsätt, ex det kommer en skramlande traktor förbi på promenaden så tittar hon på det och bestämmer SEN vad hon ska göra och hur hon ska reagera, oftast händer inte så mycket, hon återgår till det hon gjorde innan det hände. Alltså en typisk rottweiler :) Likaså hemma, kommer det in någon så lyfter hon huvudet, tittar och SEN kanske hon springer till dörren.

Hur gör Spajk då? Jo kommer det en traktor så tro inte att han tittar INNAN han reagerar? Nej, han reagerar 100% och SEDAN inser han att det inte var farligt och återgår till normalt igen! Han har ju skrämt slag på Dizni mer än en gång! Likaså hemma, bäst att reagera i förebyggnade syfte, det KAN ju vara något farligt ju?!

Uppfödare Maria har berättat att detta är fullt normalt, det är bara så slående och så fantastiskt roligt att se! Vi inser ju att Spajk är oerhört snabb och Dizni, som ändå får betäcknas som en rätt snabb rottis, står sig rätt slätt!

Just nu leker de här inne i TV-rummet på rätt lika villkor, hon låter honom brotta ner henne och sen ställer hon sig upp och han far all världens väg....det är rätt roande att titta på!

Vi har fortsatt vårt spårande, allt från 20 minuter liggtid till drygt 1 timme, och det längsta ca 200 meter. Så det känns som vi har befäst spårande innan nu snön har kommit, vilket den gjorde idag! Spajk såg så rolig ut när han skulle ut och kissa, det är verkligen obetalbart att se valpar komma i kontakt med första snön.

I takt med Spajk´s spårande så får såklart Dizni sin beskärda del av spår, jag har ju identifierat ett problem vid terrängskiften, framförallt från öppen terräng in i skog....Så jag har lagt lite energi på att lösa detta, hon slår och slår längs skogskanten och vill inte riktigt gå in i skogen, ska testa att lägga ett spår i rejäl medvind och se om det blir nån förändrig!

Vid vägövergång och spåret vinklar när man gått över vägen fortsätter hon ofta rakt fram och in i skogen, även om spåret fortsätter i vägkanten, petiteser jag vet, men det stör mig att hon liksom tar för givet att spåret fortsätter i skogen på andra sidan vägen och inte längs med vägen! På tävling ingår ju inte vinkel på väg och i hemvärnet är det helt okej att stanna och göra en liten spåranalys innan man fortsätter, men JAG vill att hon ska fixa det utan analys! 

Med Spajk har vi testat att lägga grejer i spåret för att få honom mer bunden till spåret och inte slå så över spåret. Att slå över spåret i galopp har jag också fått veta är fullt normalt när det gäller kelpie, det har uppfödar-Maria också berättat! Det känns skönt att ha en uppfödare som stärker oss i tron om att Spajk faktiskt är helt normal :)  

I måndags var jag på spontanshopping till Mora med Camilla och inser då att julsakerna är framplockade?! I slutet på oktober?? Visserligen gillar jag jul och tomtar, men det är väl ändå lite väl tidigt? Visst att man kanske behöver köpa en utebelysning till adventsgranen, men den behöver man väl inte köpa i mitten på oktober? Ja, var är vi på väg? Snart har vi väl tomtar framme året runt....

I dag var det premiär för körhus-träning! Jag lade mest tid på att Spajk skulle få göra sig lite hemmastadd, underlaget var inga problem, han doppade inte ens nosen för att kolla! Skööööönt! Vi kampade lite, men det var lite besvärligt ibland då det rörde sig lite folk runt omkring oss som han var tvungen att hålla kolla, höll dom sig på lite avstånd så var det inga problem men om dom kom för nära släppte han, så vi övergick till att köra jaktlek med pipisar, trots att pipisen till slut var alldelles inkletad med körhusunderlagsdamm så sprang han lika glatt och hämtade den, vilket såklart mottogs med stora hurra-rop :D

I helgen jobbade jag i repan, kul att träffa lite folk, mindre roligt var att Nicklas var ute på Åsen hela helgen och dessutom kalkade köket! Jag är bara liiiiite avensjuk på jag inte fick vara med :( Det blev jättefint, nu ska det bara fogas innan det till sist är klart! I och med att kaklet sitter på plats är vi klara inomhus, nu återstår "bara" arbetet utomhus...!

Få se om jag åker ut på söndag och fogar så är det klart sen!

Ja, det var allt för nu....på återseende!

Long time, no see!

Ja, nu var det riktigt länge sen...undra just om det finns några trogna läsare kvar?!?

Jag skriver väl några rader får vi se....det kommer handla väldigt lite om Spajk o Dizni, men desto med om Åsen! Vi åkte ut i fredags så fort jag slutat skolan och kom hem i måndags eftermiddag, en riktig lååångweekend! Vi har hunnit massor!!! Ruskigt effektiva har vi varit, vi har bl.a. hunnit vända på en dörr, sätta golvlister/fönsterlister, svärtat spisen, lagt fast bänkskivan och satt i diskhon, satt täcksida på dragskåpet, satt lister runt öppna spisen, kapat ved, klyvit ved, städat vedboden, varit på rundtur, snickrat gasolgömma, ja listan kan göras lång!

Här har jag limmat fast sidolisten på diskbänken och Nicklas meckar med nått.....


Säga vad man vill, men efter en dag utomhus var det två trötta hundar som mer än gärna sov en stund i sängen....


Å för alla som undrar om vi inte bara är lite knäppa utan mycket knäppa som sover i kronans sängkläder fast vi är lediga?! Jo, fråga herr S om varför....När jag skulle skaka ut sängkläderna innan läggdax för att få lite värme i dom så hade herr S kissat i sängen?!? Så då blev det till att byta lakan å då hade vi bara kronans...som jag för övrigt fått av present av världens bästa plutonchef Anna :)

Nicklas kokar te-vatten, köket är lååångt ifrån klart! Men det kommer :)


Å så helgens stora begivenhet :) JAG skulle få köra motorsåg!!!! Med hjälm och finfina skydds-chaps i Nicklas-storlek...

Ser rätt bra ut va????


Ja, men INNAN man överhuvudtaget kan såga så lär man ju starta motorsågen, vilket inte alltid är så lätt ;)Men efter lite assistans så lyckades jag :)
 
Lite mycket olja, så det blev att rådfråga bruksanvisningen....


Bilderna hamnar i lite märklig ordning?! Men håll tillgodo, här är iaf skåpet med kylskåpet på plats! Diskbänken också med din lilla söta diskhon :)Kära maken är så händig, här kryper han under stugan och drar avloppsrören inför diskhoinstalleringen!Bäst som han låg där under stugan kom han på att han behövde en hammare, så vem fick rycka in då?? jo lilla fröken förståss! Som med den äran kröp under stugan med hammaren till Nicklas, sen ytterligare en vända med spik! Duktig tjej!!!Ja, efter lite om och men och lite svordomar kom han också ut från stugan :)


Vackert värre! En liten utsiktsbild över "ägorna"Det var kanonfint väder nästan hela helgen! Strålande sol och sådär lagom kallt så man fick jobba för att hålla sig varm :)

Å så dom fyrbenta......


Ja, fröken är ju betydligt mer lättare att få bra på bild.....Spajk-bilderna blir lätt lite suddiga...typ....;)


Fina fröken!
Här är vi på promenad runt bäcken! Vi enades efter lite bestyr med att ta oss och hundarna över bäcken att vi nästa gång ska köpa med oss lite plank och fixa en spång!


Men vackert är det!!!


Lilla vallhunden Spajk laddar.....


Här har vi alltså lite improviserat hundbad efter att lyckats ta oss över bäcken....mer eller mindre leriga!


Väldigt trötta hundar!!!! Det är så härligt att se dom så trötta!Självklart skulle ju nya våffeljärnet invigas! Resultatet var ju minst sagt varierande....två gånger totalt misslyckat, några gånger halvt misslyckat och ett par gånger helt fantatsiskt bra!!! Men utan en konsultation av världens bästa plutonchef Anna hade vi misslyckats helt och hållet, så tack Anna!En mycket suddig bild på resultatet!! Men ack sååååå gott!Dizni hjälper husse kolla kylskåpet....Här är en bild från vår lilla båtplats....Dizni har ända sedan hon var valp lärt sig att det lönar sig att hoppa upp på stenar stubbar och dylikt, detta är något som Spajk också har snappat upp!

Dizni tycker Spajk är liiiiiiite störig när han absolut ska upp på samma stubbe....


Fröken på täppan :)


Vi har som sagt ägnat en del av tiden åt ved.....Kapat och klyvit så det står härliga till! Jag städade ur vedboden så vi skulle kunna stapla in den nya veden, och skrämde på kuppen livet ur en liten fladdermus som lagt sig att sova i vedhögen jag flyttade på....Jag ska väl kanske erkänna att den skrämde slag på mig också när den låg där fräsande med vidöppen mun under ett vedträ! Så stora starka Nicklas fick komma o lyfta ut den....Fy vad äcklig den va!Ja, å så då vedhuggningen då...jag tillhör nog en minoritet av Sveriges befolkning som gillar att hugga ved?! Nicklas säger att det beror på att jag huggit för lite när jag var ung...?! Jag försöker så gott jag kan att ta igen det nu!

Vi har fått en klyvyxa av pappa som nu väl kom till pass!

Den höll en stund innan det såg ut såhär:


Gissa om jag var arg???? J*vla vedträ som inte ville klyvas?!?! Skam den som ger sig....

Efter lite nya kilar och en del svordomar och lite urkraft vann JAG över vedträt, så de så :)


Vi har inte bara jobbat, vi roade oss också med en liten rundtur, vi kokade kaffe och hittade en fantastiskt vacker sjö att fika vid! Med solnedgång och hela kittet, romantik på hög nivå!Husse gosar med Spajk......


Här är en jättedålig bild, men det är iaf Spajk som har fått syn på en själsfrände i spegeln och som han nu gör allt för att få igång på lite lek :) Lillsöt!Som sagt, bilderna hamnar i lite oordning....

Husse gosar med Dizni under fikapausen....
Planen var ju att vi skulle kaklat också i helgen, men det strulade med leveransen...så det blev ingen kakling, men det är iaf förberett för kakling med gips!

Vi har vänt på dörren så den numer går in i gästrummet och inte in i köket som den gjorde förrut, fattar inte hur dom tänkte när dom satte in den, den stal ju hur mycket yta som helst i köket?! Men nu är den iaf borta och vi kan använda hörnet till gasolköket!


En liten översiktsbild....


Det otroligt praktiska dragskåpet!! Sväljer hur mycket pryttlar som helst!


Sen blir det inga fler bilder....för batteriet i kameran tog slut......!


Marknadsfynd!

Ja, som jag skrev igår så är det marknad i Rättvik nu....och jag skulle köpa stumpor! Hittade jag några strumpor? Ja det gjorde jag, två olika sorter t.o.m.!

Som ni ser på den under bilden så blev det lite godisremmar också!

Strumporna hade 80 % resp 90 % ull, kommer värma gott i vinter!

Sen var det ju slut på inköpslistan??
Men likförbaskat blev det massa mer saker med hem!


Bl.a. en vattenskopa att ha vid kranen på Åsen!

Hos farmor fanns en liknande skopa vid kranen så man kunde gå och dricka utan att behöva ta ett glas varje gång!

Bakformarna då? Ja, dom kanske hamnar i små syskonbarnhänder sådär lagom till jul :D

En liten present till Nicklas också......

Muddar :) Så jag får tillbaka mina som han "snott", den lilla fryslorten!!!

Visselpipan är väl bra att ha.....hutlösa 30 riksdaler kostade den, så jag unnade mig en sån också :)


Å så något vi pratat om att köpa men inte hittat!! ett våffeljärn att lägga på vedspisen eller direkt i öppna spisen! Nu kan vi ha våffelkalas på Åsen!

Hittade det på den lilla "loppis" som finns på torget bredvid Frick´s, normalt brukar jag inte titta där, men så idag fick jag för mig att gå dit, och det var väl tur!!

För jag gick därifrån inte bara med ett våffeljärn....utan också med dethär:

En Pippi-kappsäck!!!!!

Inte för att jag direkt letat, men man måste ju slå till när jag hittar en till lagom pris!

Vad ska jag då ha den till undrar du säker nu lilla mamma... :) Jag ska ha den som lattjolajbanlåda i skolan! Tänk vad spännande att ha en fröken som ibland plockar fram en lattjolajbanlåda!!!!!!!!

En viss Herr From har ju lagt beslag på den andra väskan jag köpte, så denna ska jag hålla hårt i!

Nu väntar två dagars kurs i ämnet "att läsa hund" med Ankan Edoff, bl.a. ska vi titta på Spajk, så det ska bli jättekul!

På återseende!!


RSS 2.0