Lite nytt?!

God förmiddag!

Ja, tänk att jag hamnar här?? Jag som borde sitta och slita mitt hår över hemtentan?

Jag vet ju nu efter några års studier att jag jobbar bäst när jag har lite tidsnöd, nu känner jag liksom att jag har ju hela dagen, och heeela tisdagen och dessutom hela onsdagen?! Så om jag känner mig själv rätt så blir det inte så mycket vettigt gjort idag....Jag har dock betalat lite räkningar, jag har pratat med folksam och höjt Dizni´s försäkring lite, hon har förrut legat på grundbeloppet, men har höjt henne lite nu, det gjorde inte mer än 40 kronor i månaden, så det får det kosta! Hemska tanke om det skulle hända något och så är hon bara grundförsäkrad!

Arrac hade vi ju "bara" grundförsäkrad, men fick ändå ut några tusenlappar när vi fick avliva honom förra året...Så det känns tryggt om det skulle hända Dizni något att hon är rejält försäkrad!

Spajk och hon härjar rätt rejält när dom får....hon är förvånandsvärt smidig när dom leker! I morse gjorde hon världens skutt över Spajk som kom farande, Spajk i sin tur gjorde världens vurpa....men lika glad för det är han :)

Termometern visade på -17 grader i morse! Ingen snö, men kallt som rackarns! Jag vill ju ha snöööööööööööööö!! Jag ska nog göra som alla andra här uppe och svära bittert över snön så kanske det kommer mer?? Ser fram emot att få åka till småland om några veckor, för där har dom minsann en massa snö! Vi ska ta med sele o grejer så vi kan dra Tuva o Axel i pulka :)

Tänkte ju egentligen bara visa två bilder som jag glömde förra gången...

Har lekt lite med reglagen i window´s fotoprogram....


Hon är så fin, lilla fröken! Hon har så vackra ögon, så förstående på något sätt, letar efter ett annat ord som jag inte hittar...förtroendeingivande kanske?? Eller snälla??




Å så lilla Spajken!
Jag blir så full i skratt när jag ser han :)
Han far runt som ett litet popcorn mest hela tiden, inte så mycket hopp men lite okontrollerat sådär....Som en tonåring med för långa ben liksom!

Han far inte alltid runt, utan han finner sig vackert i att faktiskt ligga stilla och lugnt nu när jag sitter vid datorn, när han var yttepytteliten var det sovande eller full fart, nu ser jag hur han liksom ligger och halvsover utan att för den skull behöva göra något!

Nu gör vi något nyttigt varje dag, i morse fick han frukost utspritt över TV-rumsgolvet, tog iaf ett par minuter att äta upp ;) Annars kör vi just nu mycket fotposition och stadga, att när vi tränar så tränar vi och inte flamsar!

Jag vet inte egentligen vad vi hade för förutfattade meningar om kelpie, men hittills är jag grymt imponerad! Visst är han lite harig ibland, men vi jämför ju med stabiliteten själv, Dizni....

Vi har dock märkt att han försöker tulla lite på gränserna, han kan ex testa att inte vända på en femöring vid inkallning, "ska bara kolla lite här först, sen kommer jag i full fart" eller "jag ska bara jaga Dizni några meter till innan jag kommer" hmpf....

En sak som han fattar men inte Dizni är att man väntar bakom tröskeln i hallen medans husse o matte klär på sig, vi har världens minsta hall och det är inte funkis att ha två hundar och två människor som ska klä på sig....så vi har bestämt att hundarna väntar bakom tröskeln in till korridoren. Han lägger sig så fint och väntar, Dizni däremot gör ideliga försök att försöka avancera fram mot dörren.... Men envisast vinner, d.v.s vi :)

Nej, nu är det nog pratat om ingenting, hemtentan väntar!

På återseende!

Just det, jag har ändrat lite i kommentarsfältet (för det haglar ju verkligen in kommentarer ;) ) Jag har tagit bort den där koden man ska skriva in, nu får jag istället godkänna kommentarerna innan dom publiceras. Inte för att jag tror någon skriver några elakheter, men för att slippa koden tog jag bort den!!  


1:a advent!

Ja, så var det äntligen advent!! Känns som hela hösten bara flygit förbi....Tänk att tiden går så fort?!

Jag är nog en riktig julmänniska, gillar att mysa, både inne bland tomtar och ute i snön! Som kuriosa kan jag berätta att jag har nu 32 julskivor...vissa bra och vissa mindre bra! Har lyssnat på Malena Ernmans via spotify, men blev inte så imponerad! Visst var den vacker och finstämd, men inte riktigt min smak! Däremot saknar jag min skiva av Diana Krall, så är det någon som lånat den så vore jag glad få den tillbaka! Jag är inte arg på den som har den, mest arg på mig själv som inte vet vem som lånat den?!

En annan sak jag funderar på....jag har ett helt gäng tomtar som varje år vördnasfullt packas upp ur silkespapper, dammas av och placeras ut i huset, jag kan om varje tomte berätta när och var jag fått/köpt den! Har för mig att jag räknat tomtarna förra året och om jag inte är helt vilse i pannkakan så tror jag det var typ 60 stycken...

Jag skulle aldrig kunna låta nån stanna kvar i lådan för att den inte passar in i vårt hem?!

Vad jag skulle komma till var alla dessa "moderna" hem med bara massa vitt, jag gillar det jättemycket, men det känns så opersonligt?! En blogg jag läser är denna, Jordgubbar med mjölk jag fattar inte hur hon orkar?! Hon bor ju för sjutton i en inredningsbutik känns det som....Hur gör hon med alla gamla kära tomtar som hängt med från barnsben???

En annan blogg jag läser är Målargården, en tjej vars make jag träffat via hemvärnet, eller tjej, hon är kanske typ 45 år gammal, jag har dessutom haft hennes barn i kyrkis när jag jobbade i Mora!

Jaja, alla har vi olika intressen, det finns säkert folk som undrar hur jag/vi orkar engagera oss så mycket i hundarna och kurser å så.... O för er som undrar, ja, jag gillar att vår matsal är pistage-grön och har platsmatta med glitter i, jag gillar också att vår TV-rum har solgul tapet och jättesliten parkett.....typ.... ;)

Tänkte visa lite bilder från adventspysslet i Fromhem!

Adventsljusstakegrejer framplockade!



Naturmaterial på upptining.....det var ju liksom 13 grader kallt och jättefruset...



den pistage-gröna matsalen med alla adventsgrejer!



Alla stjärnor o änglar hänger för att räta ut sladdarna, jag kommer så väl ihåg när jag var liten och pappa hängde upp stjärnan över en garderobsdörr uppe. Ängeln fick jag i namnsdagspresent när jag var liten, systeryster fick en likadan så det var så fint i våra fönster. Stjärnan hade Nicklas med sig när vi flyttade ihop och bollen köpte vi på rea förra året!

Årets adventsljusstake! En lite mer natur-inspirerad! Jag vet att mossa brinner jättelätt, men vi ska vara försiktiga!





I morse när jag satt och åt frukost kom Spajk in med kanelstängerna i munnen...tror dock inte det var han som hämtat dom, det har nog Dizni gjort....Det var kanelstängerna mellan tvåan och trean som var väck, och dit når inte Spajk om han inte står på bordet och det tror jag inte han gjort, så jag skyller på fröken i detta fall!

Förra året käkade Dizni massa hasselnötter som jag hade på tv-bordet...hon plockade upp dom ur adventsljusstaken, bet sönder dom, spottade ut skalet och åt upp nöten! Hon är ju smart tjejen ju!


Hyacinter i lite sällskap!

Jag brukar ha röda filthjärtan i dörröppningarna, men i år fixade jag lite grankvistar istället! Nicklas tycker dock dom hänger lite långt ner....men han får väl gå på kanten :)



Ja, det var allt för nu!
Ska äta lite lunch innan det blir julskyltning på samhället, så lite vackert snöfall efterlyses!

Ha en härlig advent!


som omväxling kommer lite bilder :)

Ja, nu kommer lite kompensation för alla inlägg utan bilder!

Fick igår ett infall och hämtade ett lakan, kameran och stativet och tänkte leka lite fotograf, resultatet blev inte sådär jättebra, men håll tillgodo!

Dizni blir nästan alltid bra på bild....men Spajk inte riktigt blir lika bra, dels är han inte stilla, vilket är helt naturligt, men sen blir det så skumma färger...Jaja, jag får väl helt enkelt lära mig!





Nu kanske ni tycker: Men det är inga skumma färger?! Nej, inte nu längre :)
Jag har ökat lite kontrast och minskat lite på ljuset.....!



Finaste Spajk!

Nu kommer här lite skryt så ni som inte gillar det får hoppa ner en bit ;)

Vi går ju valpkurs nu, bestämde oss tidigt för att göra det, något vi inte ångrar! Dels har vi bra instruktörer, dels är det ett roligt gäng! Men huvudsaken är ju att Spajk får en hel del matnyttig träning! Det är ju så kallt ute så alla 9 hundarna är med inne i stugan, en del klarar sig bra, en del mindre bra....Spajk sköter sig mycket bra, ligger coolt ner och tittar sig runt, inga lekinviter eller andra dumheter.

Ute på planen är han äckligt fokuserad ;) Jag kan utan problem släppa kopplet och jobba med båda händerna, han skulle nog inte komma idéen att springa till nånannan! vi övade sitt stanna kvar och då råkade det komma en hund lös, Spajken som råkade vara närmast satt som ett tänt ljus, tittade lite på hunden men insåg att matte sagt sitt :) Helt fantastiskt duktig! En svårighet jag upptäckte att han hade svårt med var att sitta när jag vände ryggen åt honom, så det tränade vi på och efter lite övning så gick det bra, här hemma idag kunde jag gå ett varv runt honom och han satt fint.

En annan underbar grej med honom är att han svarar på alla typer av belöning! Mest kör jag godis, men ibland kör jag med kong i snöre som belöning funkar minst lika bra! Brukar köra lite förbud/varsågod med kongen, sitta med ögonkontakt, jag släpper kongen och han får vänta på ett varsågod. Han är tokduktig trots störning av andra hundar.

En grej jag/vi märkt är att vi kan köra godis kanske typ 10 ggr sen ser man liksom på hela han att han blir alldells prillig och liksom blir som en bomb som måste få brisera, så då kör jag lite kong och sen tillbaka till godis, och då funkar det igen, jag tycker det är bra, men jag vet inte?!

Vi tränade inkallning också, på valpvis, med en instruktör som höll Spajk och jag gick bort och kallade in...gissa om han kom som ett skott?!??? Det var långt ifrån alla hundar som kom när matte/husse ropade, men Spajken kom som ett skott såklart!

Att ligga när det är 10 grader kallt o snö är kanske inget man övar, men går man kurs så gör man! Inga långa stunder att ligga i snön, men han har inga problem med att ligga trots snön, skööönt!

Nu är det slut på skrytet, i allafall för denhär gången :)



Här har vi avdelningen mnisslyckade men rätt roliga bilder :)



Å så lite mer skryt, men nu om Dizni :)

Vi var till veterinären igår, hon har en liten förändring på bringan, typ som en vårta som jag ville kolla upp. Det var ingen fara utan en ofarlig hudförändring. Jag passade på att få en veterinärbesiktning för att kunna höjja henne i försäkring. Det var en rätt rejäl besiktning, kollade halsen och ögon/öron, kände igenom hela kroppen och böjde o sträckte alla muskler o leder. Dizni uppförde sig jättefint så klart! Fick beröm av vet. som uttryckte: Ja tänk om alla rottisar som kom hit var lika trevliga....:)

Vid genomgången av musklerna fick jag beröm för hennes fina muskler, vet. sträckte låren och sa: Det märks att hon tränas med, hon är jättefint musklad :) Det värmer såklart ett matte-hjärta!!  



En närbild på lilla frökens morrhår :) Som är utmärkta att kittlas med....



Fina fröken D :)



Å så som avslutning lite bilder där jag lyckats fånga båda på samma bild!





Tjusigt värre!

Det var allt för nu, håll tillgodo :)


Bara massa text.......

...japp, bara massa text!

Förra inlägget var också massa text....men snart kanske det kommer lite bilder, vem vet??

Helgen har varit minst sagt intensiv, kanske inte låter som vi gjort så mycket, men det vi gjorde tog på krafterna!

Började på fredagen med lite skoljobb, kvällen ägnades åt packning och en djupdykning i garderoben, packning av "gröna" kläder inför lördagens rek. inför söndagens övning, ni fattar va??? Djupdykningen i garderoben gjordes inför lördagskvällens jubileumsfest med Nedansiljans BK som firar 40 år! Det plockades iaf fram kläder på alla håll och kanter!

Jag hann också skriva klart ett PM inför söndagens övning, jag skulle hålla ett pass i orientering?! Ja, tro det eller ej, men jag känner mig faktiskt rätt säker på karta o kompass! Så säker att jag vågar mig på att instruera andra!

Jag kröp i säng tidigt på kvällen, 8.30 på lördagen skulle vi åka till Falun för att sätta upp kontrollerna och göra en koll inför övningen. En trevlig åktur med Anna, tur det inte var några karlar med i bilen, för fy tusan vad vi skvallrade och pratade!!!

Den obligatoriska svängen förbi donken för inhandling av kaffe innan vi körde ut på fältet, när vi kom till farben var det inträdesprov till tjänstehundskurs och såklart massa kändisar vi var tvungna att prata med en stund. Sen gav vi oss av ut i skogen med kartan och kompassen för att sätta kontrollerna, det var ju kända marker så vi var väl inte sådär jätteuppmärksamma på kartan?!

Tro det eller ej, men vips sa hade vi gått x antal hundra meter förlångt och fick vackert vända tillbaka....tji fick vi! Men rackarns trevligt hade vi :) Spajk sprang som en tok runt oss medans Dizni vackert fick gå kopplad då det kryllar av rådjur på fältet.

Väl tillbaka vid farben kom vi på att vi skulle åka till Jämmerdalen och kolla läget, det gjorde vi och där blev vi vips bjudna på lunch, vilket vi såklart tackade ja till! Tillbaka till farben för lunch....Spajken fick vara med och socialisera lite, vilken han klarade med glans :)

Som tack för lunchen erbjöd vi oss att köra tillbaka alla iso-kärl till Dalasalen, på vägen in dit mötte vi Kn P och Lt S, så då blev vi bjudna på kaffe i Stenbockshallen....Vem säger nej till kaffe? Inte vi iaf :)

Mer folk att prata med och mer folk som ville hälsa på Spajk...Stora macho-karlar med finfina grader kröp omkring på den snöiga marken och gosade med Spajk, undra just vem som njöt mest? Spajk som blev gosad med, dom gosande gradprydda karlarna eller jag som fick se mina pedagogiska förebilder bli alldelles fjolliga?!?! :)

Jaja, mer miljöträning blev det då vi gick en bit på en rejält lutande gallertrappa, knappt så ens jag kunde gå utför utan att trilla!

Klockan gick som en elvisp så det var lååångt efter lunch när vi kom på att vi "måste" gå på ica och handla lite, årets första hyacinter och några julskivor blev det!

Väl hemma igen fick jag städa ur bilen från alla hundsaker, studsa in i duschen för att 1 timme senare ha rastat hundarna och satt i bilen igen på väg mot Insjön och 40-årsjubileum! En kväll som inte lämnar några större bestående minnen men som var trevlig....Lurbo Stompers var kvällens höjdpunkt! Fy fasen vad roliga!

Tidigt isäng för att tidigt gå upp och vara i Falun strax efter 0800 på söndag morgon..... Dagen Ö som i Övning. En bra dag med många goda skratt och trevliga pratstunder!!! Orienteringen gick bara bra, alla grupper kom runt och jag fick beröm för mitt pedagogiska upplägg :) 

Jag lämnade övningen innan den var riktigt slut för att hinna hem till 18 och öppna körhuset, direkt upp till körhuset, öppnade körhuset, hem och klädde om till de kläder jag redan plockat fram i fredags, studsade ut 10 minuter senare efter ombyte och toalettbesök och vidare till Sibylla för att handla middag innan jag for tillbaka till körhuset! Sittandes på en liten stol i körhuset åt jag min söndagmiddag bestående av en "Hällta hällta med tjöck kååååv" d.v.s en halv portion mos, en halv portion strips och en tjock korv :)  

Vi tränade lite och jag lånade Jennie till en påvisning med Spajk, han var rätt trött kan jag säga efter två intensiva dagar...men han skötte sig jättefint, trots den nya figgen och trots den nya miljön :) Duktig kille!

Fröken hade såklart också varit ute och fått sin beskärda del av socialträning under helgen, så hon var också rätt mör men gjorde ändå ett kanonfint lydnadspass med bl.a inkallningar i världsklass :)

Efter 2 timmar i hallen fick jag äntligen åka hem.... Jag var rätt trött och satte direkt fart med att packa upp alla gröna kläder för om jag satte mig i soffan fanns risken att jag skulle somna innan jag  hade sagt flaskhals var rätt stor! Men när jag väl satte mig i soffan kände jag mig nöjd :)

Dizni hade då för länge sedan somnat och låg i sin fotölj som en liten boll, Spajken däremot for runt som ett litet bränt popcorn...övertrött skulle jag kalla det!

Ja, så kan en helg se ut! På ett ungefär har jag från fredag kväll till söndag tillbringat 4 vakna timmar hemma....! Tur det är skola  idag så jag får vila lite ;)

Ikväll kommer Nicklas hem från Mocambique, vi längtar! Jag hade så tråkigt en kväll så jag klädde lite kartonger i tapet, tjusigt värre :) Bildbevis finns i ett inlägg nedanför!

På återseende!!!!

SMS-inlägg

20101119622 (MMS)


Vackert vackert!

Nu är det riktigt sagolikt vackert ute! Frostigt och alldelles vitt! Inte så rackarns kallt heller, mellan 5 och 10 grader kallt, så det är så härligt!

Tyvärr har det varit lite dimmigt, så några foton har det inte blivit....Vi har varit i skogen varje dag o strosat runt, nu när snön ligger så vill jag inte spåra....nojjigt kanske men så är det! Kanske att vi prövar att spåra på parkering så det inte blir några synintryck att gå på. Men vi får se!

Vi har ju spårat en hel del och jag tror att det är ganska så befäst i hans lilla hjärna....så i går prövade vi lite uppletande :) Som väntat inga större problem, gjorde en smal korridor på 5x20 meter med föremål längst ner och så fick han synretning på när jag gick ut i rutan. Han for iväg som skjuten ur en kanon d.v.s hans normala tempo ;) Rakt ner i rutan och hittade trasan, kom som ett skott tillbaka och kampade! Duktig kille!

Andra gången belönade jag med pipis, jag pep när han var på väg in, vilket såklart gjorde att han släppte trasan och kom farande utan?! Korkad matte..... Gör om gör rätt! Ingen pip-belöning förrän han är hos mig och får släppa!

Dom två första gångerna sprang han rakt ut, tredje gången upptäckte han att det fanns massa doft i själva rutan, så han for fram och tillbaka in och ut ur rutan, liksom för att försäkra sig om att det doftade I rutan men inte utanför?! iaf så hittade han trasan utan större problem, han tappade inte tempot utan blev snarare mer intensiv när han inte hittade nått...härligt!

Fröken fick såklart också köra, hon travar runt i rutan, hittar föremålen och kommer in i galopp :) Nu har hon äntligen fattat vad uppletande är, har varit lite si och så med det förrut, men nu verkar polletten ha trillat ner! Fina fröken!

Vi har promenerat en del, Dizni har genomgått nån totalförändring, hon är jättepigg, bjuder upp Spajk till lek och galopperar runt i skogen på ett sätt hon inte gjort förrut?! Hon kommer t.o.m. i galopp när jag kallar in henne?? Tror bestämt konkurrensen är bra för henne :)

Hoppa på stenar o stubbar kan dom båda två, fast Dizni ligger ju hästlängder före i smidighet, hon kan banne mig vända på en femöring, Spajk är väl minst sagt lite klumpigare ;) Som en tonåring med låååånga okontrollerade ben!

I eftermiddags gick vi en sväng på samhället, stackars Spajk höll på att fara ur skinnet när det kom ett gäng änder och flög över oss för att sedan landa nån meter framför oss, sötis!

Nej, nu ska jag ta mig en titt i tävlingskalendern för 2011 :) Alltid lika spännande!

Just de, nu har Spajk tappat alla sina valptänder, den sista hörntanden rök idag nångång under skogs-svängen! Den hängde på trekvart redan igår....Nu väntar nya fina tänder så vi kan återuppta vår apporteringsträning!

På återseende!!!

Till att börja med....

Måste jag såklart tacka för alla gratulationer till vår utställningsdebut! Stort TACK!!!

Spajks nya rosetter har dock fått tillföljd att Arrac´s priser och rosetter numer är nedplockade :( Dom har stått i sovrummet som en fin påminnelse om allt roligt vi haft ihop, men nu är det historia och dax att plocka ner, jag har inte hjärta att slänga dom, så dom får en fin låda i källaren..... Kan tänkta mig att ens första hund alltid kommer betyda lite extra?! Eller vad gör man med alla priser? Vi har fortfarande bilder kvar på honom i hallen, Tuva o Axel tittar på dom när dom är här och säger: Där är Arrac, men han bor i himlen nu! Å det känns så fint på nått sätt....

Nu är jag o hundarna ensamma hemma, Nicklas är i Mocambique med jobbet, jag gillar att vara ensam...nackdelen är då att det inte finns nån att prata med?!? Tur jag inte är avlyssnad, för jag pratar en hel del för mig själv när jag är ensam :)

När Nicklas åkt i måndags blev jag bjuden, eller rättare sagt, jag bjöd in mig själv på lunch hemma hos Camilla o Leo, en mycket god skinkpaj serverades till lunch! Spajk var med och travade in som den prins han är, skötte sig jättefint med Leo och lät de flesta av barnens leksaker vara, de enda han hämtade var hundleksaker, duktig kille!

Igår var det så fint väder, så det blev en premiärtur med pulkan! Dizni hoppade och studsade och gav sig iväg i snabb trav när väl pulkan kom på plats...Tur jag hade ett koppel med och kunde bromsa pulkan, den väger ju ingenting när den är tom, och hon drog för glatta livet!

Idylliskt va???


Nu var ju planen att ta en fin bild till årets julbrev, hade tänkt att Spajk skulle sitta i pulkan....jomentjena! Inte för all Frolic i världen tänkte Spajk sitta där och posera.....

Så ni får helt enkelt tänka er lilla Spajken sittandes i pulkan, fint va??

På eftermiddagen hade vi mer barnträning, Millan var här och planerade allmänlydnadskurs och hade lilla Emmie med sig, Emmie är väldigt hundvan och passade därför utmärkt som övningsobjekt :)

Såhär gick det:




Tyvärr missade jag pusskalaset :( Spajk var inte alls sådär översvallande som han kan vara när han har pusskalas med oss, utan skötte sig kanonfint tycker jag! Duktig kille!

Han är överlag oerhört signalkänslig, både för folks sinnesstämning och för hundar, skönt...

Nu har vi haft snö i några dagar, och idag är det så frostigt och fint ute, så närmast på schemat står en promenad ut i skogen! Tänker nog dessutom köpa med mig nån form av lunch och äta ute, en termos kaffe och lunchmacka, det är inte illa det :)

Kvällen kommer ägnas åt skrivning av PM till vår lydnadstävling, inte så många anmälda, bara drygt 30 stycken, vi brukar normalt ligga på uppemot 50 anmälningar, så detta blir en liten behändig tävling!

På återseende!!


Så var det avklarat :)

Vår utställningsdebut!

Jag är mycket nöjd, resultatet var faktiskt inte så viktigt, jag var mest nervös för hanteringen och tandvisningen...men domaren var jätteduktig! Gunilla Skallman var det som dömde och hon var sådär bestämd med hundarna och höll inte på att fjäska o grejja utan med ett stadigt grepp kollade hon tänder och kände igenom honom! Passade oss kanonbra!

Spajk travade så fint i ringen, jag gick i raska steg och han pinnade på så fint framför mig i kopplet :)

Det var ju bara vi i valpklass....men att vara ensam i en klass betyder inte att man per automatik får ett HP, men det fick vi :) Å som enda valp blev vi ju BIR-valp och fick vänta lääääääänge på finalerna....vi hade katalognr 1 och var klara i ringen typ 9.05! Finalen började typ vid 15, så det blev en låg dag som Spajk klarade med glans, fast att sitta i buren var tråååååkigt, bättre att vara ute o se omgivninarna!

Vi träffade en hel del kändisar och stiftade bekantskap med en halvbror till Spajk, Meringas Herugrim alias Simon som minsann sopade hem CERT, BIG-5 och som kronan på verket BIS-3 i bästa bruksmeriterade!! Stort grattis!

Vi träffade också Annette från Primtorpets kennel som vi tittade på valp ifrån, kul att få ett ansikte och en pratstund med folk som man bara haft mail och telefonkontakt med.

Snälla Annette mailade också bilder från dagen, håll tillgodo!

Här är vi i ringen....tycker han stod förvånandsvärt stilla ;)

Foto: Kennel Primtorpet

Här har vi fått våra rosetter :D Återigen är hans svans suddig på bild?!

Foto: Kennel Primtorpet

Här kommer kritiken:
5 månader gammal hanvalp. Fint uttryck. Huvud med bra detaljer. Välbyggd. Behöver naturlig utveckling. Ännu slarviga rörelser. Trevligt temperament.

En finfin kritik tycker jag!!! Att han behöver naturlig utveckling är ju inte så konstigt...läste lite andra kritiker hon skrivit och i jämförelse så är hans riktigt bra!

I gruppfinalen var jag jättenervös för hur det skulle gå att trava med han OCH en massa andra hundar, men vi fick gå sist då vi var minst och det klarade vi jättebra! Det var 6 hundar i gruppfinalen och vi knep en fin 3:e placering!!! Mycket nöjd! Hunden som vann gruppen vann och valp-BIS så det känns okej att bli slagen ;)

Spajk med hans första egna rosetter :)


Han skötte sig som sagt utmärkt hela dagen, taktiken "vi löser allt med lekinvit" funkade rätt bra :) Inget skyggande eller fjantande, han strosade runt i körhuset som han inte gjort annat! Sååååå skönt och jag är mycket stolt över hans uppträdande under dagen, det blev som sagt låååånga timmar från 8 till strax innan 16 innan vi var klara!

Bakandet av tuttll då? Det finns det inga bilder ifrån....det gick så effektivt att baka så jag hann inte ens tänka på att fota?! Men nu har vi iaf knappt 30 finfin tuttul-kakor i frysen att smaska på framöver, misstänker att en stor del går på export söderut ;) Det var verkligen jätteroligt att baka, kavla och nagga och inte minst grädda! Det blev några trevlig timmar i bagarstugan tillsammans med Anna-Britta som jag snabbt utsett till min mentor i tuttulbakning!

Under själva degtillverkningen var jag dock mycket tveksam till om den konstiga sörja jag lyckats få ihop skulle kunna förvandlas till något ätbart!? Men rackarns så gott det blev :) Nära och kära kommer tids nog att få smaka!

Inträdesprovet till bevakningskursen var också en trevlig företeelse, trevliga hundar och vettiga ägare, alltid en lovande början!

Nu ska vi återgå till firandet av "husses dag" som vi ju firar i Fromhem i brist på barn....!

På återseende!

Mer film!

Mer film till folket :)

Ibland funderar jag på hur många som läser min blogg....ser på statistiken att jag i måndags hade drygt 60 besökare?! Jag ser ju på hemsidan att det är ungefär 30 individuella besök per dag....

Jag skriver ju verkligen inget hemligt utan delar med mig av min vardag, så det är kul att det roar några läsare iaf :)

Några av er vet jag ju vem det är, typ mamma, svärmor, några syskon/uppfödare till Spajk o så lite fler hundvänner förståss, ett par studenter också som jag beundrar för att ni orkar läsa så hundnördiga inlägg :P

Angående täcket så har jag tagit ett av Dizni´s täcken och ritat av på mönsterpapper och sedan har jag bara förminskat det till lagom Spajk-storlek! Det tog som sagt  ett par timmar att knåpa ihop, lite pilligt är det men ack så roligt! Jag har ju sytt några stycken genom åren, Dizni har fått två, och Spajk också två! Fast detta är det klart mest avancerade, med bävernylon ytterst (fast jag har vänt det glansiga på bävernylonet inåt för det var så glansigt och fult...) sen är det två lager fleece, ett rosa som inte syns och så ett svart lager som är liksom insida. Sen är det krage på det vilket var rätt krångligt att få till, jag körde av en synål och böjde en innan det var klart....

Stryknitarna i S:et är en rolig grej, men jag undrar hur länge dom sitter kvar?!? Jaja,  jag får väl limma fast dom igen i så fall....

Anna N: Jag har mönstret kvar, så vill du ha ett kan jag rita av det! Kanske att Rolex är lite större än Spajk, men du kan ju alltid lägga till några cm!

Jo, så var det ju filmerna, dels de på Spajk, som väldigt många har sett, men bara Angelica o Hanna kommenterat själva filmerna?! Då tolkar jag det som att ni är stumma av beundran över vår lilla Spajk :D Tystnad tolkas ju som samtycke.....

Det kommer mer film här....för att göra reklam för försvarsmaktshundarnas liv och leverne gjordes det i somras några filmer från hundtjänstskolan på Marma

Tänkte jag lägger upp dom här också, för den observanta finns en del "fynd" att göra ;)

Det långa inlägget på drygt 11 minuter....


Det korta inlägget på 1,30 minut!



Å så avslutar vi med filmen om ungdomarna!



Nu är det snart dax för seminarium, jag hoppas seminariet snart är avklarat, jag vill UUUUTTT! Det snöar och är jättehärligt ute!

Helgen är fullbokad med saker, och jag önskar jag kunde klona mig...ursprungsplanen var pistolutbildning, men i sista stund strök jag den.....det bokades allmänlydnadskurs med spår och inträdesprov till bevakningskurs istället, som grädde på moset blir det tuttulbakning i morgon kväll, det blir en lååång lördag då vi börjar kl 8 på klubben med inträdesprovet, sen blir det allmänlydnadskurs på eftermiddagen och sen startar bakningen kl. 16...tror jag somnar ovaggad framåt midnatt nån gång...!! Sen avrundas helgen med utställning på söndag och så premiär för körhusträningen på kvällen! Men vad ska man fylla dagarna med om inte med aktiviteter??

På återseende!!! Förhoppningsvis med trevliga utställningsresultat och bilder på smaskiga nybakade tuttul :)

Några timmar senare är täcket klart! Skräd...

20101109616 (MMS)

Några timmar senare är täcket klart! Skräddarsytt för världens bästa Spajk!


En viktig detalj på täcket :)

20101109613 (MMS)

En viktig detalj på täcket :)


måndag.....

Måndagar har blivit vår hundtränardag, Nicklas är oftast ledig måndagar, så då passar vi på att göra skogsövningar som kräver att vi är två, typ påvis....

Idag fick kameran följa med också, så håll tillgodo :) Har blivit inspirerad att fota lite spår från Spajks bror Grimm, kika gärna på hans blogg.....dom är vääääldigt lika dom små bröderna http://samiogrimm.wordpress.com/ 

Spajk fick ett plockepinnspår med massa apporter för att se om han verkligen "vill" hitta apporterna eller om han ser dom som ett "nödvändigt ont" och något man plockar upp för att matte vill....Men vi fick fina svar på att han plockar apporterna för att HAN vill och för att han gärna vill kampa en stund! Hittills inget tjafs vid apporterna, vi leker en stund och sedan tar jag bara bort apporten och då tar han självmant upp spåret igen, han växlar fint i aktivitet från fullt bus med apporterna till ett fint fokus på spåret! 

Lite spårbilder....


Strax efter upptaget!



Några meter in i spåret...



Första apporten!



Andra apporten....


Å så lite filmsnuttar :)

Jag konstaterar snabbt att min mest fördelaktiva filmvinkel INTE är spår....men jaja, titta på Spajk o inte på mig :D

Mer apporter...
 

Å så lite vinkel....observera den rosa flygande apporten :) hur ofta får man sånt på film????


Vägövergång....vållade lite problem, men han löste det fint tycker jag, han gav inte upp utan letade självständigt!



Att det blev en vägövergång var inte planerat, men Nicklas tänkte till lite och kom på att det är ju dumt att redan nu lära han att alla spår slutar vid en väg/stig....så därför fortsatte han över vägen...! 

Ja, om man jämför med Dizni så tycker jag/vi att han spårar jättefint, men vi har ju "bara" Dizni o Arrac att jämför med, han är klart mer lik Arrac än Dizni i spåret....! Men som sagt, vi vet ju inte hur andra ser på hans spårande...vi är iaf hittills nöjda!

Å så påvisningen då...


Det är lite svårt att i ord förklara vad en påvisning är, särskilt för folk som inte är bevakningsnördar ;) Jag har skrivit förut att det är till för att bygga ett högt figurantintresse för bevakningens patrulleringar och markeringar....! Tanken är liksom att figgen, i detta fall Nicklas, så småningom ska vara en fiende och att hunden har en ljud/vind markering av figgen och att de stopp vi gör på vägen ut mot fi/figg är till för att vi ska ha en grupp av folk med oss som ska hinna med...Vi ska alltså kunna gå såhär i x antal hundra meter utan att hunden tappar intresset för källan (fi/figgen) så det krävs att det finns en hög motivation hos hunden att vilja komma ut till figgen.....Fattar ni??? Annars får ni komma på kurs :)

Såklart filmade vi Dizni också! Här i slutet på spåret


Hon spårade skit-dåligt....vi diskuterade länge efteråt och försökte hitta lösningar på problemen, vi kom fram till att vi har lite olika strategier när vi spårar, vi jobbar vidare och ser hur det utvecklar sig!

Hon är ju ingen hund som gillar lek i spåret....men när man slutat spåra så går det bra att leka en liten stund ;)


Ja, det var allt för idag!

Vintrat Åsen....

Helgen som gick hade vi besök av kära mamma o pappa! Alltid trevligt, men lite sorgligt när dom åker...blir alltid lite tomt då....

Så vi bestämde oss för att åka ut till Åsen och "göra vinter" som det så fint heter....Plockade hem alla matvaror och råttsäkrade textilier...dom små rackarna hade gnagt på farmors fina mattfransar :( Så jag tog hem mattorna för lagning och tvätt innan dom åker tillbaka igen till våren.

Det märktes förövrig att mattorna legat ända sedan i våras....det fanns lite smått och gott under mattorna...

     

Jo, ni ser alldeles rätt, under en av mattorna låg en jätteplatt liten mus!!!! Undra just hur länge den legat där?! Å ännu mer intressant, hur kommer det sig att den är alldels platt? Min teori är att mattan blev för tung och att den helt enkelt klämdes ihjäl? För ingen av hundarna har visat nått särskilt intresse för just den mattan?!? Märkligt....

Vi tog också en promenad till klipporna, vackert värre! En härlig utsikt över Gansåstjärnen...



från klipporna ser man dessutom vår lilla stuga!



Det finns en liten pil som pekar på stugan..annars hade det varit svårt att hitta den!





Å så lite hundbilder förståss......

Dom satt säkert uppbundna vid lämpliga träd då det var ett antal meter ner för klipporna...





Finfina fröken!
Jag tror bestämt vuxit lite i huvudet?! Jag har jämför lite bilder och hon ser mycket mer vuxen ut nu!


Ska bli kul att ställa henne i vår....och knipa sista certet :)

Hon har ju ärft en liten egenhet efter Arrac....han hade som specialité att hoppa upp på allt som stack upp över marken mer än ett par dm...så även Dizni, hon har t.o.m. stannat på en trottoarkant och tittat på mig med minen "men-titta-matte-vad-högt-upp-jag-står"....





Ja, det var allt för nu!

På återseende!


En snabb uppdatering!

Det är så tradigt att bara skriva om hundträningen....spåret och påvisningsövningarna, men det är ju det vi ägnar mest tid åt just nu?!

I går spårade vi 450 meter, 3 vinklar, en vägövergång och så ett par traktorvägar, 3 föremål och dessutom ett upptag! Upptaget ingick inte riktigt i planen.....jag hade bara lite dålig koll på var jag gått och vips så har Spajk visat exakt var jag gått...ett klockrent bakspår som efter en halv meter vändes av sig självt till ett finfint upptag åt rätt håll!! Jag höll på att få en mindre chock när han tog upp bakspåret och hann tänka: Vad fasen gör jag nu? Å ungefär då vände han åt rätt håll :)

Vägen var svår....där fick jag hjälpa han över men på andra sidan tog han upp det som inget hänt, traktorstigarna var inga problem, liiiite fundersam när han kom ut på vägen men fortsatte sedan över utan problem, vinklar är inga större problem heller! Föremålen tar han jättefint och leker lääääänge med, men så fort leksaken försvinner så tar han självmant upp spåret igen! Har nu börjat lagt på kommando: Spår! Å ögonkontakt innan han får ge sig iväg!

Han har ett behagligt tempo i spåret, lagom fort för att hinna med och utan stress :)

Dizni har spårat hårt underlag, hon gick som en liten dammsugare! Finfint såg det ut, hon var så fokuserad på spåret att hon inte ens märkte att Camilla gick med bredvid mig...Camilla som normalt brukar hälsas på med hopp och skutt o massa flams! Ska lägga längre spår åt henne så hon får något att bita i! Nu hade spåret legat i två timmar i regnväder, så det finns mer att jobba på! Har lagt apporter i vinklarna för att "få ut" henne i vinkeln och inte fuska...har funkat kanon!

Påvisningsövningen är för er som inte är så insatta början till markering av fig på patrullstigen, en tydlig minnesbild av en rolig fig i skogen ger en markering som är så tydlig att t.o.m. en blind kan se den! Minnesbilden har Spajk redan klart för sig, nu återstår bara att fundera på om vi ska ha sittmarkering på figgarna....Tål att funderas på!!! Jag är nästan bestämd på att vi ska ha passiv-markering i spåret....Han har visat lite tendenser till att gärna vilja backa några steg, sätta sig och stänga munnen när vi leker med föremål inne, så redan där har vi ju en bra början! Har uppfödaren månne några goda idéer???

Vi har också testat hans intresse för att leta efter föremål, en övning vi gjort i veckan är uthållighetstest....Jag höll Spajk som fick synretning på Nicklas som gick och gömde en dutt bland några småtallar typ 5 meter bort, jag släppte Spajk som letade finfint och kom tillbaka med dutten, vi gjorde samma sak igen  med samma resultat. Tredje gången finns det ingen dutt och då får man ett litet bevis på hur uthållig hunden är att vilja leta....När Spajk letat i nästan 1 minut smög Nicklas dit med dutten och Spajk fick hitta den :) Duktig kille!!!

Dizni fick inte göra den övning, för vi vet att den inte funkar på henne...trist med sant!

Spajk har också hunnit med att vara förevisninghund på vår allmänlydnadskurs, vi visade belöning enligt fyrklövern, social belöning, godisbelöning, boll-lek och kamp, han funkar ju på alla fyra, så han klarade förevisningen galant :) Dizni fick visa hur man sitter kvar fint i bilen, vilket hon såklart klarade galant :)

Det är en härlig kurs med ambitiösa deltagare, så jag ser fram emot nästa tillfälle!

Nu i helgen blir det lite turistande och en sväng till körhuset för att kolla agility-tävling!

På återseende!

RSS 2.0