Födelsedagskalas!!!

** G R A T T I S    D I Z N I **

Underbara fröken Dizni blir hela 6 år idag!Vi letade och letade, funderade och längtade efter en hund till! Till sist dök hunden med stort H upp, mitt framför nosen på oss, hos Askelons kennel i Falun!! 


Dizni har blivit årets NBK-hund!


Jag hade äran att få vara med när det var dax för parning och fick äran att ha Dizni´s pappa Deminas Balder boende hemma hos oss en natt, en cool kille som tyvärr inte finns längre....Men Dizni´s mamma, Askelons Arla lever livet, nu nästan 10 år gammal! 

Tänk vad massa planer vi hade, en del har vi nått, andra inte, men vad gör väl det?? 

LP1, SeUCH och TJH (FM) får väl räknas som godkänt när det gäller titeljakt?! 

Dizni o jag delar på en glass vid högakustenbron!


Matvrak, soldyrkare, centrumlisa, fröken skrutt är fler kanske inte så smickrande titlar du fått genom livet!

Tänk om vi visste vad vi gav oss in på när vi glada och ovetande åkte hem med en liten underbar skrutt i bilen den där dagen för nästan 6 år sedan! 

Den lyckliga dagen då Dizni blev försvarsmaktshund!


En självständig, envis och sturks liten fröken som snabbt gjorde klart för oss att det är HON som bestämmer, möjligtvis att vi kan få göra vår röst hörd, självklart i utbyte mot en köttbulle eller två :)  

Dizni som vakthund på kungliga slottet :)


Om jag skulle välja ett enda ord för att beskriva fröken så är det:

**självständig**

Allt kan hon själv, hon behöver ingen i livet, hon kan både fixa mat själv för att hoppa upp på diskbänken är väl ingen konst?! Att promenera med matte är ju bara jobbigt, att inte få nosa när man vill, att inte få jaga oskyldiga små djur är ju rent ut sagt skittrist....typ så! 

Vid första anblicken är hon jättesocial, älskar allt och alla och följer gladeligen med vem som helst, vilket faktiskt är skönt, jag skulle aldrig kunna leva med en osocial hund! Men mycket bra saker har vi gjort tillsammans, som dessutom är på riktigt och inte bara konster på en lydnadsplan, vi har letat efter försvunna personer bl.a. Engla....inte en så kul uppgift, men vi gjorde nytta! Vi har vaktat det kungliga slottet, en erfarenhet jag absolut inte vill vara utan! Vi har ju dessutom varit skådespelare på Dalhalla, inte kanske så viktigt, men jättejätteskojigt! Dizni var dessutom i himmelriket, hon fick ju frolic :) 
 


Vi vill gärna tro att hon har ett bra liv hos oss, och ibland brukar vi fråga oss hur illa det kunnat gå om hon flyttat till någon som inte satte gränser?!?? Hon skulle inte bli farlig, för snällare hund får man leta efter, men en rottweilerfröken som inte får några ramar kan lätt ta över....

Hon är en utmärkt representant för rasen, frisk som en nätkärna, friröntgad både på armbågar och höfter, ögonlyst utan anmärkning, ett finfint MH och snygg nog att bli utställningschampion! 

Hon älskar barn, men hon har lite dålig kroppsuppfattning, så hennes uttryck för glädje resulterar ibland i att de små barnen trillar omkull :( 

Dagen till är firades med lite "tårta" Lite brukmat, några kex och ett tandbosrtben och lyckan är total!


Film på tårtkalaset! 

Lite paketöppning också!

Mer intresserad av det ätbara paket än det som piper :)Spajk däremot, gillade det pipande paketet lite mer än det ätbara :)


Nu hoppas vi att vi får fira flera födelsedagar med underbaraste fröken Skrutt!

Tjingeling och på återseende!


Uppdaterat!

Nu har jag uppdaterat alla bloggar utom just denna :)

I hundbloggen finns det inlägg om vår "hundiga helg" http://www.arrdiz.blogg.se/hund

Fina bilder från vår promenad finns att kika på i den andra bloggen http://www.arrdiz.blogspot.se/ 

Håll tillgodo!


Filmtajm i hundbloggen!

Nu är det filmtajm i hundbloggen! Håll tillgodo!

http://www.arrdiz.blogg.se/hund

Papperstugg vs. brukschampion???

Ja, jag trodde jag köpt ett brukschampionsämne...men jag fick visst en del annat på köpet??

Kreativ som få :)

Vem behöver en papperstugg när man har en Spajk???


Nu stod iof allt som skulle till pappersinsamlingen i hallen på mellanlandning innan det kom till återvinningen....det praktiska är att det nu tar mycket mindre plats :)

Problemet är att han gjort detta när vi var borta på jobbet, då han normalt borde befinna sig i sin kompostgallerhage?!???


Men som ni ser har han helt enkelt tagit sig ut, hur?? Vet ej....Förmodligen har han helt sonika gått igenom där spiralen har åkt ned...

Jaja, en bekräftelse på att han inte fixar att vara ute, han är helt enkelt förpassad till hagen ett tag till! Hagen är ju rätt stor, och han springer mer än gärna dit på morgonen, han gillar sin hage :)

Å så en bild från dagen, det har ju varit kanonväder, så vi satt ute och fikade en stund i eftermiddags. Allas vår primadonna fröken D tog plats i solen och njöt i fulla drag, Spajk däremot höll sig i skuggan....Har uppdaterat hundbloggen om våra senaste träningar! http://www.arrdiz.blogg.se/hund

Jag verkar ha fått en rackarns inspiration till att blogga :)

Tjingeling på er!

Glömde ju en bild igår!!

Igår var det en fantastiskt fin afton vid Siljans strand!Har varit på träning med spårkursgänget nu ikväll, har skrivit ett inlägg om det i hundbloggen :)

http://www.arrdiz.blogg.se/hund


Underbara helg :)

Att vara moster måste vara det bästa som finns, bara plocka russinen ur kakan :)

Systeryster, Lars, Tuva o Axel har varit här sedan i torsdags, jag var ledig i fredags så då passade vi på att åka till Falun och gå på Sportys lekland, har ni inte varit där så passa på att åka dit, för rackarns vad roligt jag hade, tror Tuva o Axel också hade roligt :)

Innan dom åkte hem idag så hade dom tjivats en stund om vem dom skulle sakna mest när dom åkte hem....gissa vem som vann???

Ja, inte var det jag iaf....o inte heller Nicklas! Utan den lilla filuren Spajk såklart!!!! Överst på listan stod Spajk, sen var det lite oense om vem som kom tvåa å trea, men sist kom iaf Dizni!

Axel´s stora uppgift är att se till att hundarna får mat och att dom får komma ut o kissa, han har full koll på att hundar bara äter hundergodis, att dom måste kissa ute, att man plockar upp bajs för att inte andra ska kliva i det och att man måste torka tassarna när man kommer in för att det inte ska bli geggigt inne, en fullfjädrad hundägare!

Tuva är aningens mer reserverad, och gillar mest Spajk för att han är bättre på att lyssna! Vilket ju är helt sant :)


Spajk är ju en hjälpsam hund....här hjälper han Axel att pyssla! Han får normalt inte sitta på stolarna i köket, men ibland om det händer något spännande måste man ju kolla läget jue....
Kanske detta vore en bild för media?? Som motpol till all skit som skrivs om rottweilers....! Det är roligt perspektiv på bilden då Dizni ser jättestor ut :)

Vi har mest bara myst hela helgen, ätit gott, fikat och haft allmänt trevligt!

Idag när kära syster åkt drog jag till skogs....Villa Fromhem blev liksom lite tom och ödslig när dom åkt?? Inga barnfötter som springer över golvet, inga klingande barnskratt, så jag åkte till skogen och lyssnade på fågelkvitter istället! Lade lite spår, lite uppletande och avslutade med lydnad, inte illa :)

Började med att halka omkull på en snorhal liten grenj*vel, som så lägligt gömt sig under en snöfläck, så nu är ena vaden lokalt lite större än den andra :( Kommer bli tjusigt blå i morgon och lite lagom öm....men mer om detta kommer i hundbloggen!

På återseende!

Länk till nya bloggen!

Hej på er!

Min kära make upplyste mig om att det blir en del scrollande för att hitta länken till nya bloggen, så den kommer här :)

http://www.arrdiz.blogspot.com Den är inte ny-uppdaterad, men ni får hålla tillgodo med bilderna från Åsen!  

i efterhand!

Ja, ännu en dag på jobbet, känns som jag var i efterhand hela tiden! För er som inte vet vad efterhand är så är det ett militärt uttryck där man blir upptäckt innan man upptäcker fiender, bäst är såklart att vara i förhand, näst bäst är en duellsituation och sämst är då efterhand....

Jag hann inte parera alls det som skedde i klassrummet, fick släcka massa småbränder och kunde inte ta tillvara energin som fanns i rummet :( Med det kommer känslan av att vara otillräcklig och att inte se individer tillräckligt...

Men första dagen efter ledighet är iaf avklarad och jag har fått känna av läget och konstaterar att de är lika intensiva som före lovet, men utan att vara retliga som de var innan lovet! Nu är det bara att tagga upp och verkligen vara uppmärksam och upptäcka saker INNAN de händer, något som absolut inte går att lära ut via någon kurs....

På hundfronten har vi ikväll tränat lite inne, Spajk har tränat kryp med stor framgång, han kryper lätt flera meter utan belöning, mattes gull :)

Dizni har kört aktiverins-snurra med Nicklas, så hon är också nöjd!

I morgon väntar träning i körhallen, en timme som ska användas till max!

En vända till fotografen också...så nu ska det blir färg, av någon nyans, ännu oklart vilken ;)

På återseende!

En dag på jobbet...fast ändå inte!

Första jobbdagen efter sportlovet började med en studiedag :)

Planering och samverkan stod på dagens agenda, fick mycket gjort som rörde samarbete med andra, sämre var det med egen planering....men det får vi väl ta sen!

I kväll sprang jag för första gången för i år...dessutom med BÅDA hundarna! Jag slutade genast vara imponerad över Nicklas löprundor, det är väl ingen konst att springa om man har Spajk??? Han drar ju som en tok i fler kilometer, då fick jag bromsa fast vi sprang i motlut!! Sen på hemvägen slutade han nästan att dra, så då fick jag bestämma lite tempo också! Vi kom drygt 3 km, där jag sprang nästan hela vägen, stannade bara för att fixa lite med selar o grejer!

Dizni är ju måttligt road av detta fenomen med motion, Nicklas har inte alls tålamod att ha henne med, men jag har ju inte samma tempo riktigt, så hon får hänga med mig....men för att slippa släpa henne så testade jag att sätta en länk mellan S & D...Spajk drog fortfarande som en tok, Dizni sprang för allt hon orkade, men det hjälpte ju inte så mycket....Dizni såg plågad ut när hon släpades av Spajk, så hon fick springa o lulla i sitt egna tempo!

Nåväl, hem kom vi, svettig vart jag och hundarna för stunden, rätt trötta :)

I morgon tar vi en liten vilodag, sen blir det lydnad på onsdag i hallen!

På återseende!

Spårkurs!

I går var jag på spårkurs! Har aldrig gått kurs för någon jag inte "känner" typ....har gått för Frida några gånger, annars aldrig... Gått kurs på brukshundklubben såklart, men en valp/allmänlydnad är ju lika mycket för oss som för hunden!

Men iaf igår testade jag något heeelt nytt! Blev tipsad om en kurs som riktade sig mot id-spår, först var jag skeptisk då kursen arrangerades av ett jaktföretag och riktade sig till eftersökshundar/jakthundar som då skulle tränas i att följa ett specifikt vilt, ex älg/rådjur, men också att undvika "fel" djur ex. varg.

Inför kursen skulle vi läsa boken "Spårhunden och lukterna" en bok jag redan hade och som jag gillar, så om kursen utgick ifrån den så vore det ju kanonbra!Jag hade lite mailkonversation med Calle som skulle hålla kursen och vi enades om att iom att fröken D mer än gärna spårar vilt så borde kursen vara givande för mig, för på samma sätt som man vill "släcka ut" ett djurslag, så kan jag välja att släcka ut ALLT vilt!

Kursens deltagare bestod av 8 kursare, 5 tjejer o 3 killar! En otippad könsfördelning! 3 killar + 1 tjej hade jakthundar av olika slag, 3 tjejer körde retriver och så jag!

För övrigt besannades mina farhågor om jakthundar o jakthundsägare ;) Dålig koll på sina hundar, for högt o lågt i kopplet, skällde till höger o vänster och satt i bilen och gafflade.....dessutom hade dom ingen relation, och när vi skulle belöna så var det typ ingen som kunde det....dom hade ju aldrig lekt med sina hundar?!? "Hunn belönar sig ju med jakten....." var en kommentar jag hörde!

Men ändå en eloge till att dom går kurs!! Det var rätt avancerad nivå på kursen, spårteori och belöningsprat på rätt hög nivå.

Dagen började med en film som gav bakgrund till varför man vill ha en id-hund och vitsen med att kunna välja vilt-sort. Jag förstår helt klart poängen med id-hundar kopplat till vilt-slag. Filmen var inspelad av författarna till boken, så det verkade himla seriöst. Calle hade varit med vid inspelningarna, men syntes inte i bild, men han berättade en del om inspelningarna och vad vi inte fick se på filmen.

Sen det intressanta, nämligen HUR man tränar in intresset för de olika vilt-slagen! Eller i mitt fall, hur man "släcker ut" intresset för viltet helt!

Man använder en urvalsmetod, eller en karusell, eller blomkrukor eller några behållare som inte går att tugga sönder och där hunden inte kommer åt det som finns I behållaren! Behållarna är lösa så man flyttar runt domf ör att det inte ska gå system i vilken plats behållaren står på.

Dom Calle hade tillverkat såg ut såhär! Funkade jättebra!


Till en början lägger man något i en av behållarna som hunden FÅR markera, i mitt fall en bit kong, sen får hunden nosa på alla burkar och förhoppningsvis markerar den då rätt behållare, de andra är ju tomma, så det verkar ju inte så svårt???

Spajk fick komma ut och vara testhund, han fattade på två försök :) Calles kommentar va: Ja, förvänta er inte att det går lika fort för era hundar...Spajk markerade på första försöket, och han liggmarkerade på andra försöket <3 

Hade han jobbat koncentrerat båda gångerna, till skillnad från det vi fick se sen så insåg jag vikten av Calle´s kommentar.... 

Vi blev indelade i par, och jag fick jobba ihop med en jättetrevlig kille med en Wachtel, en unghund på 11 månader om jag minns rätt! Iaf en härlig hund, men ovan vid belöningar....den var intresserad av behållerna, så länge det inte fanns något annat mer intressant i närheten! Trots lite synretning så tog det några försök innan han hade fattat vad han skulle göra. 

Jag körde med Dizni också, hon var också imponerande snabb, hon fattade direkt att behållarna var intressant och var väldigt analytisk och funderade innan hon markerade! Jätteduktig! 

Rätt snart introducerade vi en ny doft, i detta fall älg! Nu var ju läget så att jag ville att mina hundar INTE skulle markera älg, medans wachteln SKULLE markera älgdoften! Det hela metoden bygger på är att lära hunden vilken doft som är rätt, och bara ignorera om hunden markerar "fel" doft. En klassisk haubitering alltså! 

Jag belönade Dizni med mjukost på tub :) Första vändan såklart belöning när hon markerade behållaren med kongen, nästa gång med älgdoft i en av behållarna ignorerade jag bara när hon intresserade sig för älgen, men rätt snart släppte hon älgen och gick till kongen, för det är ju där belöning finns :)  

Vi testade flera gånger med Dizni, och hon visade mindre och mindre intresse för älgdoftbehållaren för varje gång! Hon imponerade på både mig och övriga deltagare för att hon så snabbt fattade vad som gav utdelning i form av belöning. Värre med jakthundarna som inte hade någon 100%-ig belöning på sina hundar. Retrivergänget hade också belöningar som funkade, så det gick bra för dom också!

På slutet introducerade vi också en behållare med varg-doft som ju alla hundarna skulle undvika! Inget problem sa både Spajk o Dizni!

Nu väntar lite träning innan nästa kurstillfälle, så om nån råkar ha färsk päls av älg, rådjur, varg eller björn hemma så vill jag gärna ha en tuss päls :)

Det var en intressant dag i flera avseende, Calle förespråkade att alla hundar ska läras att spåra människa, och gärna på hårt underlag för att lättare kunna spåra i vegetation. Så nästa träningstillfälle ska vi spåra hårt underlag, ska bli kul att se!

Idag har vi för övrigt lagt årets första spår, jag hopade runt på gräsmattorna runt gården där det syntes lite gräs, Spajk var överlycklig, Dizni måttligt road, men båda löste uppgiften på ett finfint sätt!

Nu är mitt första sportlov slut......vi mjukstartar med studiedag i morgon, men på tisdag kommer eleverna igen och då är det fullt ös igen!

Får väl se hur länge jag orkar hålla i bloggandet...det är kul att skriva och jag ser ju att det är folk inne och läser, så några är det som uppskattar mitt skrivande!

Glöm inte att kika i andra bloggen: http://www.arrdiz.blogspot.com

Tjingeling!
Nyfunnen inspiration!

Ja, tänk vad en ny blogg kan göra för inspirationen :)

Kika in på http://www.arrdiz.blogspot.com för lite ny läsning!

RSS 2.0