Nu kommer inlägget!

Ja, i går var det bevakningsträning som stod på schemat först.

Ut till ett industriområde för att få ett miljöbyte och öka framkomligheten...lilla Spajk drunknar ju nästan i all snö ju! Å det är lite läskig skare också, så vi hittade plogade ytor att köra på.

Hundarna skötte sig jättebra, fin förväntan och härlig attityd!

Spajk gjorde en heeeelt underbar naturlig sittmarkering! Som dock dumma matte sabbade...men iaf, HAN gjorde rätt, jag gjorde fel....

Jag hade plockat med kameran, hade tänkt att Nicklas skulle fota, men han blev lite kall om fingrarna så det blev inget fotat under själva träningen.....Vi avslutade iaf med lite fotosession :) Så håll tillgodo!

Uppstart!



Ha, jag vet nog minsann var du gömt dig husse!



Jihuuuuu! Se upp husse!! (Synd bara att det är focus på mitt ansikte och inte på Spajk...men rätt rolig :) )


jippiiiiiiiiii :) Snabb kelpie, långsam fokus....dålig kombo!



Nehä, nu tänker du ju ta MIN dutt ;)


Okej, det är rätt kul när du håller i matte :)


nästan inbromsning.....

Jaha, vad ska jag göra nu då????

Jahaaaaaa, vi skulle kampa mera :)


Å så lilla fröken förståss! Spajk är ju charmig på sitt sätt, men å vad skönt det är att köra Dizni, det är lugnt, tryggt och inga överraskningar!





Se upp husse! Rottweiler incoming :)


Å så lite kamp o bus!!!







tuuuuung Dizni!

Larv o lek :)


ja, en härlig dag var det, som avslutades i körhuset med mest fika men också lite träning!

På återseende!


Inge inlägg.....

Hade planerat att skriva ett inlägg med bilder o grejer från dagens bev.träning....men hittar ingen motivation just nu! Kanske hittar den i morgon, men den som väntar på något gott... ;)

Over and Out!

En riktig skit-dag!

Ja, en riktig skitdag har det varit....iaf ungefär fram till klockan typ 15....

Började med att termometern visar´-22 grader!!!! Vem i h-vete beställde det?? Inte var det jag iaf :( Jaja, det var ju bara att torka håret noga innan jag gick på morgonpromenad! Jag gillar ju kyla...men nu vill jag ha vår!

Invigde min pippi-tröja, kändes bra att ha den :)


Iaf, jag blev lite sen i starten, tog igen lite tid på promenaden, satt i bilen bara en kvart senare än planerat! Kaffet smakade bra och jag hann ringa lite på vägen, perfekt! Ingen trafik så jag kunde stå på rätt bra upp mot Mora. Kom t.o.m ihåg att ta med kylväska för att förhindra att frukten/grönsakerna frös, håller det mot värme håller det mot kyla :)

In på Ica, hittar det jag ska och lite till, går med raska steg mot självutcheckningen, funkar kanon fram till jag ska knappa min kod?! Då är koden som bortblåst???? Försöker och försöker komma ihåg den genom att "slå koden" i luften....Ahaaaa, kom på den , knappar in den på kortautomaten, men tji fick jag, icke!

Försöker igen..klockan tickar... optikertiden närmar sig.... Kommer nog på koden, försöker igen...FEL IGEN! Avbryter och ställer mig i en kassakö.... då är det en tant/dam/person av kvinnligt kön framför mig...långsam som s*tan.... Jag funderar en stund till och kommer till slut på koden :)

Stegar tillbaka mot självutcheckningen och slår koden! Fel IGEN!!!! Terminalen upplyser mig om att kortet är spärrat för flera försök! J*vla S*it!!!!!!

Får vända till kassan igen och frågar om jag kan använda kortet fast det är spärrat?? Då har expediten mage att påpeka att "Om man slår fel kod tre gånger så spärras kortet" Nähääääää, som om jag inte märkt det, liksom???

Jaja, jag kom ut från ica, några minuter senare än planerat, tar mig genom Mora, parkerar på gratisparkeringen, lämnar telefonen i bilen och småjoggar upp mot optikern.

Kliver in på sekunden 10.00, går fram till disken och säger att jag ska träffa Anki. Tjejen tittar på skärmen, scrollar lite...tittar igen...frågar vad jag heter....scrollar lite till....frågar om mitt personnummer.....knappar fel, frågar igen... Konstaterar att jag inte alls har någon tid bokad?!

Men för h-vete! Jag vet ju att jag stod här och ringde Hanna för att kolla schemat! Säger INTE vad jag tycker om expeditens just då....Hon ber mig vänta till Anki är klar... Jag sätter mig och väntar!

När jag satt mig säger hon: Det var igår du hade tid! Nejdu, sa jag då, jag ska träffa Anki, och hon var inte här igår, så det är nu kl. 10 jag har tid, jag har ju fått en sms-påminnelse om att är idag ju!  (börjar bli lite sur....) Jamen sa lilla expediten, hon har andra kunder nu, kan du komma tillbaka en annan dag?

DÅ blev jag arg, och förklarade för henne att jag minsann åkt från Rättvik till Mora för att träffa just Anki, och att det bara är en snabb koll och att hon minsann kan hinna titta på mina linser! Lilla tjejen står där och håller i sig i disken då vinddraget från min mastodontröst höll på att blåsa bort henne *hehe* Jag tänker INTE skriva vad jag tänkte om henne där och då, men att kunden alltid har rätt visste hon nog inte....

Grejen är att jag hade liiiiiiite bråttom också, jag behövde åka från Mora senast 11.30 (Alltså perfekt med en tid kl. 10) för att hinna hem till kl. 12 då introduktionen på högskolan började, så jag hade ju inte all tid i världen att sitta där och vänta heller!

Iaf så kommer Anki ut, känner gensat igen mig och säger ett glatt Heeeej! Expediten upplyser henne om jag hade tid igår, varpå Anki direkt rättar henne och säger typ..."Men lilla gumman, jag vet ju att hon har tid idag" Men tittar själv i datan och ser att det stod i datorn en tid igår kl. 10 :( Hon tittar på klockan och säger: Jag är upptagen nu, men hinner du hem om du får en tid kl. 11? Underbart!

Jag som är effektiviteten själv frågar om jag kan göra klart bågarna å så innan, vilket jag såklart kan! Lilla expediten får trots att hon är o-serviceminding vara smakråd! Vi enas tillslut och gör klart beställningen!

En snabbvända på samhället hann jag med och lyckades shoppa lite :)



Snyggt va???

Nåväl klockan blir 11 och jag stövlar in igen och möts av Anki som snabbt vinkar in på undersökningsrummet, jag hänger av mig jackan och Anki utbrister: Men gud vilken snygg tröja!!! En Pippitröja med vuxenpoäng :)

Redan där var hon liksom förlåten..... :)

Iaf så går undersökningen bra, hon ber tusen gånger om ursäkt för bokningsmissen, beställer linser, ger mig prov på ögondroppar och avslutar med att be mig köra väldigt försiktigt hem, klappar mig på axel och säger: Ses snart igen!

Hon räddade min dag :) Tack Anki på synsam i Mora!

Kör hemmåt, alldelles för fort, känner mig rätt stressad....Kommer hem, störtar in, drar igång datorn och får lyssna på en introduktion som gav mer frågor än svar.... Svarar på mail, blir förvånad över ett mail, ringer Nina för konsultation, vi förvånas tillsammans över folk...svarar trots allt på mailet, men kan inte upphöras att förvånas...spiller rödbetssallad på duken till råga på allt! Sk*t också!

Men ungefär där börjar det ordna upp sig...kaffet är kokt, en Morabulle ligger och väntar.... Så ungefär kl. 15 har livet ordnat upp sig! men fy sjutton vilken dryg dag!

Har nu sansat mig och sitter i soffan och kikar på en gammal repris av Bygglov och fick just se mitt gamla hus i Västervik på TV! Härliga tider!!

Kvällen ska avslutas med valpkurs, välbehövligt!! Dessutom i körhuset...varmt o skönt!

Ja, som sagt, en dag som började lite drygt, men det kan ju bara bli bättre :)

tjingeling!

Bara lite bilder...

...dessutom från mobilen, så dom är ingen tokkvalité på dom!


Först en gissninglek......
Vem har burit vilken vante??



Spajken spanar!
Han är så duktig att flytta på gardinen!



Lite vårkänslor!
Blomsterliv i Rättvik har så himla fina blommor, och trevlig personal!



En sån söt liten groda!
Av Hanna fick vi en jättesöt liten Rudolf i samma stil i julas, men han ju fått flytta ner i källaren nu, dom har fjäderben så dom gungar lite om man petar på dom, ursöta!

Annars händer inte så mycket, igår var jag med Camilla till Mora, det var länge sen vi sågs så det var roligt! Shoppade en liten "välkommen-hem-present" till Nicklas, ett par jeans till mig, en Kong till Spajk och varsitt märgben till D&S!

Mycket inför klubbens årsmöte nu....förhoppningsvis blir allt klart ikväll på mötet!

Over and Out!


Shopping??

Satt igår och letade efter billigaste stället att köpa kongar ifrån....googlade lite och insåg att Granngården i Leksand var billigast! 10 kronor närmare bestämt, så även om det blir en liten bilresa så blir det billgare än med frakt och exp.kostnad..så det får bli en ny vända dit nästa vecka!

Min shoppingtur till Leksand resulterade i 6 nya pocketböpcker....vilket ledde till svåra valmöjligheter i går kväll! Det var en blandning av Babben Larssons biografi, Vibeke Holst's Kronprinsessan, En biografi från en amerikansk kille som klättrade i alperna och lyckades fastna så illa att han fick skära av sig ena armen för att överleva?!

Läser just nu mycket dokumentärer, läser nu om en dansk jägarsoldat och hans insatser i Afghanistan som när den kom ut ledde till en massa politikers avgång i danmark?! Hittills har jag dock inte hittat ett dugg som är så kontroversiellt....men det kommer väl... Av nån anledning har jag också läst en massa om svenska polisens sätt att använda infiltratörer för att "komma in" i narkotikahandeln.... Min ståndpunkt är iaf klar!

På nattduksbordet (för övrigt ett roligt ord) så ligger "Från valp till stjärna"...har inte börjat läsa den ännu, men har hört både ris och ros! Sen ligger Spajkens lilla träningsdagbok där....försöker vara duktig att skriva varje gång vi gjort något, vilket är ungefär varje dag.... Huvva! Jag bävar lite för när han ska vara själv på dagarna och bara få lunchpromenad...fatta vilket energi som hunnit laddas under dagen och som måste ut innan läggdax? Förhoppningsvis anpassar han sig till det!

Men åter till shoppingen...när jag som bäst satt och surfade hittade jag en jättebra sida, Vipdog!
Lättnavigerad och tydlig!

Känns seriöst när man kan betala med kort direkt på sidan....gillar inte när man ska sätta in pengar först, sen när dom fått pengarna så skickar dom grejerna, då tar det ju en evighet innan grejerna kommer hem!!

Jag gillar annars Jami, men dom har systemet med att sätta in pengar först...

Iaf så hittade jag på vipdog dethär:


Sååååååååååååååå snygga!!!
Skulle passa Spajken som handen i handsken...tyvärr inte anpassat för studentens plånbok då bara halsbandet kostade typ 330 kronor o kopplet lika mycket.... Men coolt!

Vi är så praktiska så vi har läderkoppel med pistolhake, flätat så det inte går att dra av, sen har vi kedja på båda... Försökte med ett jättefint blått halvstryp från björkis på Spajken, men det är fortfarande lite stort så han får växa lite till.

Jag har lite svårt att fatta alla som köper mängder med halsband till sina hundar, dom har ju bara ett i taget? Läste nån blogg där en tjej har 20 halsband till sina hundar, å med tanke på att hon har 3 hundar så har hon typ 60 halsband hemma?!??

Nåja, jag hittade också det jag letade efter.....

Men som sagt, det får bli en tur till Leksand igen!

Kom också på när jag satt där att vi ju behöver ett nytt bitläder med lina...vårt snodde ju rävarna förra sommaren! En vacker dag var det borta från trappan där jag lämnat det på tork, vi hittade mystiska släpspår ut mot banvallen men sen var det väck! Så nånstans finns det rävar som har rackarns roligt :)




Vi har börjat med liggande markering av föremål.... Pratade med världens bästa Frida om liggmarkering och hur jag ska gå tillväga! Fick tips som jag genast testade och vips så funkade det! Det är till inlärningen av liggande markering vi ska ha kongen.... Så småningom när själva "ligg"-beteendet är befäst så påbörjas själv sökarbetet och då används små små bitar av kongen! Tydligen så luktar kongen speciellt och används inom försvarsmakten till deras am-sökande hundar!

Det var allt för nu, jag sitter för övrigt och svär över snön som envisas med att falla utanför fönstret! Jag vill ha barmark och spårskog!!!!

Snart är det lunchpromenad och uppladdning inför träningen i körhuset :)

Over and Out!


Förmiddags-sysselsättning! Längtar ut i sp...

20110123680 (MMS)

Förmiddags-sysselsättning! Längtar ut i spårskogen!


Små funderingar?!

Ja, lite små funderingar såhär på förmiddagen....kaffekoppen välfylld, storslalom på TV´n, nyrastade hundar! Vad mer kan man önska??

Nicklas är i Palestina....borta en hel vecka, så lite tomt och  tyst är det här i Fromhem....!

Att ha valp är ju rätt spännande, att leta valp, att läsa stamtavlor googla osv för att hitta valpen med stort V. Att vi skulle skaffa valp var väl inte sådär jätteklart...Nicklas var motsträvig och ville absolut inte ha två hundar. Vi gjorde "dealen" att OM det skulle visa sig att det skulle bli jättejobbigt med två hundar så skulle den ena omplaceras.... Men hittills har det gott bra, även om det helt naturligt blir så att Dizni får lite mindre uppmärksamhet nu....dels för att det är en rackarns massa saker Spajk ska lära sig, dels för att fröken egentligen trivs bäst i fotöljen! Inte för att hon på något sätt är lat eller slö, vi är bara inte på samma planet hon o jag!

Det hela började för ungefär 1 år sedan då jag mötte en tjej med en underbar kelpie och jag började fråga henne om ev. valpar o så...hon skulle para sin tik :) Då började projekt övertalning här hemma! Vi enades tillslut, tack vare dealen, att jag skulle få kolla upp och leta kelpie!

Sen hände det ju massa grejer med Dizni och hennes dräktighet, det ulitmata var ju att vi skulle få hem valp när Dizni var hos Anna, så när det blev ändrade planer där så fick vi också ändra våra planer och tiden för ev. valphämtning flyttades!  

Den första kelpien jag var nyfiken på har precis haft valpar som jag "håller lite koll på" via nätet nu och ser hur dom utvecklas! Sen då Spajken... Jag surfade och surfade och surfade....sållade bort många hundar redan på mh-protokollet...Men sen en vacker dag dök det upp en tik som hade det jag letade efter, som dessutom skulle paras med en hund som "höll måttet" i mina ögon! Lyckan var total!!!!!

Jag minns såväl när jag skickade första mailet till Maria...nervös som få! Svaret kom inom några minuter! Sånt imponerar på mig, folk som svarar på mail snabbt och korrekt hamnar på + :)

Morgonen efter satt jag mig ute på trappan i solen med en kopp kaffe i ena handen och telefonen i den andra för att ringa till Maria! Det tog en stund att prata med henne :) Å när vi avslutat samtalet hade jag mer eller mindre "beställt" valp!!! Dom skulle ju "bara födas" först..... Vi hälsade på strax efter att dom var födda och fick då träffa mamma Ochra och syster Ebba! Sen dröjde det inte länge innan vi åkte igen och fick träffa hela högen bruna huliganer :)

Vi skulle ha den vildaste och knäppaste valpen :) Det blev om jag minns rätt herr blå! Som nu lever sina dagar här i Fromhem, under sträng uppfostran :P

Såklart är det helt underbart att ha valp...även om det är en hel del som han ska lära sig för att passa in hos oss!

Vad är det då Spajk ska lära sig? Jo, de är en hel del "lydnad" men minst lika mycket handlar det ju om att forma honom så han passar in i våran vardag. Bl.a. innebär det att inte dra i kopplet....vi har nästan lyckats.. :)

Det innebär att man ska vänta bakom tröskeln medans vi klär på oss innan man går ut....inte helt där än! Spajken fattar gärna posto tryckt mot dörren, men kommandot "Vad gör du här?" får honom snabbt att studsa tillbaka på rätt plats! Söööööt!

Sen är det en hel massa småord som han bara "ska kunna" utan att vi lägger nån träning på det, "hopp" är ett ord jag använder jätteofta, oftast då tillsammans med något annat ord! Hopp in i bilen, hopp ur bilen, hopp in i buren, hopp upp i soffan, hopp upp i knät, hopp upp på stenar, snövallar, vägsuggor etc. Hopp in i klubbstugan.... Jag blir lika förvånad varje gång jag upptäcker att han inte fattar vad jag menar när jag pekar på bilen och säger hopp in?? Jag blir inte arg för att han inte fattar, jag bara konstaterar att han faktiskt inte vet vad jag vill!

Kommandot "här" används också ofta, betyder ungefär -Håll dig här, hitta inte på nått hyss...typ! Å hur lär man en hund det?? Vi kan säga det inne och då betyder det - ge f*n i att hoppa på Dizni, eller håll dig här i köket osv. Vi säger det ute och då betyder det - spring inte och hälsa på folk, ät inte saker, jaga inte pinnar osv.

Vi får väl se hur vi lyckats om några år.....tävlingslydnaden syns ju på tävlingsbanan, men resten är ju liksom inte så mätbart.....ja, det blev ett långt inlägg..... menhåll tillgodo!

Nu ska jag äta lite lunch innan det blir bevakningsträning med Camilla o Lennart!

Over and Out!

Utsikt från ett köksfönster!

Lilla spajken.....

Han har nu upptäckt att man från köksfönstret ser fågelbordet...... Så han sitter gärna och spanar :)



Han får ligga i kökssoffan, enkelt och praktiskt för då vet man liksom var han är :) Dessutom liggandes i soffan kan han omöjigt hitta på nå bus!

Söt va???

På återseende!

Söndagsträning!

Ja, ett helt inlägg bara om söndagsträningen!

Dessutom bara med Spajk...Dizni löper fortfarande och då blir vi bara osams om vi tränar lydnad, vi har inte riktigt samma intensitet i träning om man säger så.......

Men lilla Spajk går ju från klarhet till klarhet :) Glömmer såååå lätt att han bara är dryga halvåret gammal!

Började i vanlig ordning med att ta en fika och prata lite strunt, ska komma ihåg att åka dit tidigare på söndag så jag hinner träna lite mer hund :)

Men iaf. efter kaffe och pratet hämtade jag herr S och körde igång, jag körde position i fot, att han själv ska hitta position utan hjälp, med en liten handrörelse är det inga problem, men jag ville checka av hur det såg ut utan hjälp och det var kanon! Hade torkad blodpudding som belöning, det gick hem :)

Vi övade på att hitta position en lång stund, men inte bara hitta själv när han vill, utan man måste vänta på kommando! Sitt stanna kvar, lugnt och fint utan förväntan på inkallning tränade vi också! Har övat sitt stanna kvar lääääänge, och kanske 4 ggr kallat in, men i Spajkenland är det ju roligare att springa än att sitta, så gissa vad det är han skapat minnesbild av????

Vi övade också att från fot göra ett läggande som i platsliggning, inga problem! Han låg fint trots störning av hundar som både skällde och kampade i bitkudde! Jag kan nu gå runt honom, jag kan kliva över han, sitta framför på huk och jag kan hoppa framför han utan att han visar tendens att gå upp. Skönt!

Apport funkade också, hålla stilla läääänge utan tugg är numer rena barnleken :) Svårt blev det dock när det blev en vittringspinne....måste träna på att hålla alla föremål!

Sen blev det en otrevlig liten incident, en annan hund kom farande och ville hälsa, jag tror nog jag lyfte Spajk i ren frustration! Vi nästan sprang därifrån men jag tror inte S hann fatta vad jag räddade han ifrån...usch..JAG bestämmer när och var och OM han ska hälsa på andra hundar och jag vill absolut inte att han ska bli hälsad på utan att vara beredd på det! Nu tror jag inte att S ens hann fatta att det var en annan hund på väg....

Sen tyckte jag Spajk hade skött sig så exemplariskt på träningen så jag skulle belöna med våra pipisar! Våra vanliga pip-kuber som han är van vid och som vi använder här hemma, han gillar dom jättemycket! Men på en lagom nivå och kommer fint tillbaka med dom.

Jag testade att använda dom som extern belöning, funkade bra, men inget jag tror vi ska använda oss av....kan lätt bli fel tror jag då han är såååå snabb...svårt att belöna rätt då och att han tror att det är själva springandet som är belöningen....

Iaf så gjorde jag efter den övningen misstaget att presentera herr fisk!



JÄTTEDUMT!!!!

För snacka om övertänd hund!!! Fast inte så han hoppade, studsade och fjantade, nejdå han försökte mörda fisken med blicken, oavsett var den befann sig! Glöm att få kontakt!!!! Det var BARA fisken som gällde!! Försökte köra extern belöning....men då hade jag stått där fortfarande och väntat på kontakt...jag försökte stoppa den i fickan och öva gå-position....nix, då låg han på tvären framför mig....jag gick och la den i väskan igen....ja, då blev ju liksom hela väskan belöning! En DUM idé helt enkelt!

Nej, ingen mer fisk i Spajkenland!

Annars körde vi en del social belöning, att få go crazy och tokgosa med matte var en schysst belöning! Att puttas och att få studsa är annars också en bra belöning...här behövs inga köttbullar alá de lux här räcker det med ett glatt kropps-språk!

Vi lyckades "av-tända" fisken och återupptog träning med koncentration i fokus, läggande under gång fast inte på tävlingssätt utan bara själva övningen att lägga sig från gående! Att ligga kvar är ju inga problem!

Ja, vid det laget var klockan mycket och vi hade hållit igång en bra stund! Så det var dax att åka hemåt, det första han gör när vi kommer hem är att fullkomligen rusa in i huset, dra ett par varv, studsa på Dizni hoppa på Nicklas och komma farande ut igen?! Hade hoppats på en liiiite trött hund, vilket han blev när jag lugnt och fint berättat för honom att just detta att springa runt, studsa på en oskyldig Dizni inte är okej, då tittade han på mig med en blick som sa "du är f-n knäpp på riktigt matte, men okej jag lugnar mig väl då" sen lade han sig under tv-rumsbordet och somnade :)

På återseende!


Tidningskändis....igen!

jaja, låt vara att upplagan är rätt begränsad....och att målgruppen är rätt nischad, men ändå :)



nej, det står inte heller namnet på varken mig eller Dizni....och det krävs en del personkännedom för att veta att det är jag, men vad tusan?!

Läs hela artikeln genom att klicka här

Nu vänter en stunds träning i körhuset, ska bli trevligt, är laddad som tusan!

          På återseende!

en rätt slö dag....

Ja, en rätt slö dag blev det! Hade dock planer på att köra bevakning i morse...men tji fick vi! Vi bestämde igår att är det mer än 20 minus ute så struntar vi i det.....Dizni löper och är inte ett dugg intresserad av att träna, och Spajk har ju inte så mycket päls än, bevakning är ju rätt stillasittande träning så vi satte en liten temperaturgräns....

Klockan ringde, Nicklas kolla temperaturen och kröp sen tillbaka i sängen med en arg blick på termometern som visade 23 grader kallt :( Alltså ingen träning!

Dagen tillbringades inne med diverse gardinbyten och kartongbärande! Nu är definitivt julen borta och alla gardiner bytta till vårgardiner, skönt!

Det sköna med all kyla är att det är öde och tomt på alla promenadvägar! Igår på vår runda ute på Siljan och idag på lunchen mötte vi inte en enda människa! Knappt nån bil heller för den delen... Undra var alla hundar vi normalt möter rastas nu??



Idag hade Spajk och jag hade en liten diskussion om hur långt det "osynliga" kopplet ska vara, vi var inte riktigt överens.... Kommandot - "Hopp o Lek" betyder studsa runt och spring som du vill (iaf så länge det inte innefattar att studsa på Dizni, vilket aldrig är okej) Han håller sig rätt nära oss och försvinner aldrig utom synhåll utan har koll på oss.

Kommandot "här" betyder däremot ungefär en osynlig koppellängd ifrån oss, fast utan koppel då....detta har han kunnat, utan att vi egentligen har tränat! han har liksom bara förstått! Men så idag så blev det plötsligt jättesvårt?! Han fick för sig att snövallen som skiljer gångbanan från vägen var en utmärkt plats att balansera på?! Är det okej?? Tror inte det va!

Nåväl, på med koppel, orkade inte ta en diskussion! Vad händer då??? Jo, han testar att ligga på som en TOK i kopplet....Är det okej?? NEJ, våra hundar drar inte i kopplet!

Dizni har under sin tid som "ensam-hund" lärt sig att dra lite i kopplet, inte tokdra, men gå med kopplet sträckt, vilket alltså inte är okej...så nu har vi samtidigt som vi lärt Spajk att gå i koppel dessutom lärt Dizni att inte dra! Mitt mål är att kopplen liksom bara ska vila i handen, men handen hängandes vid sidan och öppan, kopplen liksom bara ligger i handen, fattar ni?? Arrac var en hejjare på detta!!

Dizni har liksom tagit för sig mer och mer, och helt plötsligt så bara drog hon i kopplet?!? Jaja, ett antal veckor av envishet har gett resultat, nu kärvs det bara någon enstaka påminnelse så kommer hon fint in vid sidan igen, men fy f-n vad drygt det varit!!! Aldrig att jag tänker tillåta en hund ens sträcka kopplet! Mycket lättare att lära rätt från början än att hålla på med en hund som redan lärt sig fel beteende....

Tror dessutom lilla herr Spajk har kommit in i en period av testning....Stundom ursöt, men ibland förbyts liksom denna lilla söta studs till nån trotsig tonåring som bara "måste" testa saker som han normalt inte ens funderar på?? Typ lägga upp tassarna på köksbordet? Eller lägga nosen på TV-bordet? Att hoppa upp och sätta tassarna i magen är också en ny grej han mer än gärna testar....

Inte på något sätt oväntat, o han är fortfarande så oerhört mycket mer lättjobbad än Dizni! Han vill ju vara tillags! Han har ju en underbar energi och han sätt att komma tassande och liksom fråga - Vad gör du matte?? Jaha, du pluggar, jaha, men då lägger jag mig här på dina fötter!

Helt underbart!


Å så var det detta med kroppskontroll...eh, tror inte det va??? 

Nåväl, perioden går väl över och det är nu vi ser hur vår relation ser ut, "köper" han våra regler och hur länge tänker han testa? Jag vet iaf att jag har ett tålamod som han hittills bara sett en bråkdel av, så han får det inte lätt!

Dizni då? Jo hon löper för fullt och är mest sugen på att stjäla mat från köksbänken och slöa i fotöljen..så det blir inte så mycket träning för hennes del. Det är liksom inge roligt att träna när hon inte vill, då blir det bara tråkigt och jag blir less och det skapar ju inte direkt några bra vibbar för träning! Hon hänger med på bevakningen och det gör hon ju med bravur!

Funderar på detta med liggmarkering...ska vi ha det, eller ska vi inte? Det är ju såååååååååååå snyggt när det kommer in o-tuggade spårpinnar från en spårtävlande! Bevakningen säger sig ju självt att det vore kanon, det kan ju vara farliga saker vi hittar som inte lämpar sig att bita i.

Han har det ju lite av naturen att liksom backa lite, han har ex helt utan träning sittmarkerat på bevkaningen?! Han backar gärna något steg och sätter sig när han ska få mat, så det kanske passar honom utmärkt?

Det jag är rädd för är allt annat som har med "hämta saker" att göra, ex. uppletande & apportering...blir det knas där? Kommer jag få en hund som liggmarkerar apporten på planen? Eller som liggmarkerar i uppletanderutan? Kanske smart att köra in o befästa liggandet nu innan vi kommit så långt i tävlandet?

Vi testade ju liggmarkering med Dizni, men det som hände då var att hennes lilla intresse för apporter blev ännu mindre, lite nähä-får-jag-inte-göra-som-JAG-vill-då-tänker-jag-inte-vara-med...typ! Så det gav vi upp på rätt snart! Men nu med en hund som fullkomligt älskar allt vad saker heter så är ju utgångsläget aningens bättre???

Ska rådfråga lite rutinerat folk och se vad dom säger.....



Det är ju så mycket att fundera på med en ny hund!! Sen längtar jag jättemycket till våren så vi kan prova spår igen, han var ju äckligt duktig innan snön kom! Ska bli kul att se vad som hänt under vintern!

Nej, nu ska vi nog dela en clementin eller två, en klyfta till mig, en till Dizni o en till Spajk :) Knäpphundar!

På återseende!

Bevakningsträning & Snöbus!

Nu var det några dagar sedan jag skrev....Vi har hunnit avverka två kanonbra bevakningsträningar, en själva och en med "gänget" Mest såklart signalövningar, han är såååååååååååå duktig, sitter lugnt och fokuserat vid sidan. "Hittar" ljudet snabbt och springar rakt ut till figgen och kampar järnet!! Störs inte av att jag kommer fram utan är helt engagerad med figgen. I onsdags var det nya figgar, för honom helt okända men det var absolut ingen skillnad i hans engagemang.

Dessutom så var det mörkt i skogen vilket kunde blivit problem, men icke! Han fokuserade på ljudet, och sprang målmedvetet ut från appell-planens belysning och ut i mörka skogen och kampade finfint! Vi hade bra figgar som engagerade sig, jätteviktigt!!!

Vi hade en "rund-slinga" där vi gick tillbaka med varandras hund, också det utan problem, lite flamsig med den tillfälliga föraren, men efter tillsägelse funkade det kanon.

Han har kommit in i en period av "jag-testar-och-ser-vad-som-händer-om-jag-inte-lyssnar" En annan variant är "jag-studsar-och-far-omkring-jätte-jätte-mycket" INTE OKEJ!

Han flamsar lite, men när det krävs koncentration så är det full fokus som gäller, och när han flamsar iväg så kan jag lätt få honom lugn genom att styrka honom lugnt och är noga med att i träning hålla en lugn och fokuserad nivå!

På promenad så är det inte okej att springa jättefort och springa rakt på Dizni, som i godan ro går lugnt och fint i kopplet....så numer kommer han i rasande fart och viker av en mikrosekund innan han krockar, lite "luften är fri, luften är fri" Men sålänge han inte krockar in i henne är det helt okej, han vet sååååå väl vad som gäller! Så han sätter upp världens speed, studsar förbi och upp på nån snödriva eller så. Så himla full i bus liksom, och glimten i ögat, lite lagom busigt sådär! Han skulle lätt kallas för klassens pajas! Lite busig blick, håret lite lagom rufsigt och massor massor med spring i dom jängliga benen, redo att palla äpplen ur vaktmästarns trädgård, typ! 

Idag var det kallt igen, drygt 10 minus, men jag gav mig ut i skogen ändå! Men kameran i högsta hugg, redo att testa lite inställningar, hade planer på att köra manuella inställningar rakt av, men tji fick jag! Toksvårt, så för att få några bilder över huvudtaget så fuskade jag lite på slutet!  

Ja, ni kan ju gissa vem han har fokus på.......


Sööööööt!!


Fullt ös i snödrivan!


Inte stördes han av ett litet snör framför ögonen?!


Snyyyyyyyygg, eller?????


Kolla blicken!





Studs i snödrivan!


Varför hålla I bollen???


Fröken fick också leta boll!


fina öron :)


Bollen lever farligt......


Jihuuuu!


Ja, det var nog allt för nu, på lördag är det bevakningsträning igen och såklart träning i hallen!

Jag närmar mig termins-slut och kommer ha en veckas glapp mellan kurserna, så då ska vi ta igen all ute-tid vi missat! Är så sugen på att vara ute lääääääänge! Uppletande, lite hårda spår och bevakning, ska bli så kul! Så är någon sugen på att träna eller hitta på nått kul så är jag ledig fr.o.m. 19:e till den 26:e!

På återseende!


Bonus :)

Gårdagens inlägg blev ju långt...och helt utan bilder, så det kommer två bonusbilder idag!



Träningsrummet! Perfekt! Undra just bara hur länge Nicklas tycker det är okej???


Å så en suddig mobil-bild på Spajk som håller apporten!


over and out!

Hundträning, både lydnad och olydnad :)

här kommer ett inlägg som bara handlar om hundträning.....

Började i lördags när vi körde bevakningsträning, både Spajk och Dizni fick komma ut och köra. Först ut lilla Spajken, där la vi betoning på olydnad, d.v.s att våga springa ifrån mig när han markerar ljud i skogen...helt plötsligt har han börjat "fråga" innan han springer vilket inte är så bra....Dragningen ut mot ljudet ska vara så stor att han ska dra utan fråga! Efter några rejäla retningar var det ingen tvekan, han drog som en avlöning!

Vi hade inga radios med oss, så vi gjorde ett eget "signal-system", ett högt och tydligt PASS PÅ, betydde att ljudet skulle börja, ett högt och tydligt BRA betydde att ljudet skulle ge sig tillkänna och ge lite synretning, HUND KOMMER betydde att Nicklas skulle springa ifrån oss och få lite jakt! Tänk vad lite glömska kan sätta igång kreativiteten :)

Till skillnad från Dizni så är ju Spajk uppmärksam på det mesta...så det gäller att jag vet när ljudet börjar så jag belönar rätt ljud och inte nått otyg i skogen....En gång blev det heltokigt, men det var ju bara att göra om och göra rätt så blev det kanoners! Vi körde mest signalövningar för att liksom starta upp bevakningen, ett snabbt ljud och sen bara springa ut och få belöning.

Perfekt med snö och figurant i snödräkt, dels försvinner Nicklas nästan i skogen och snödräktens tyg gör att det går att låta jättelite, jag hörde inte Nicklas alls...tur hundarna har bättre hörsel än jag ;)

Han skapar snabbt minnesbilder av vad som finns i skogen, inte heller är han lätt att avleda...ett sjå att flytta figg utan att han märker det! Men han gör stora framsteg och är helt underbar att jobba med, lättbelönad då både kamp och social belösning fungerar, har inte kört något godis alls på honom!

Lilla fröken då, jo  hon fick samma övningar! Dock med mjukost på tub som belöning! Till skillnad från Spajk så vet hon vad PASS PÅ betyder, så då ställer hon sig i kopplet och svansen börjar vifta....men även hon behövde några repetitioner innan hon vågade springa utan kommando! Vi fick ett riktigt bra drag ut till fig, tänk vad en tub mjukost kan göra???? Några fasta bevakningar fick hon också, hon tog ljudet jättesnabbt på drygt 100 meter fast Nicklas gick bakom en gigantisk snövall, duktiga fröken!! Så två timmar senare hade vi mycket nöjda hundar, härligt!  

Sen åkte vi till Åsen och kollade läget, förutom en massa snö så såg det bra ut, längtar till sommaren!


Söndagen var det träning i körhuset, jag var inte jätteladdad utan fikade bort en del tid! Men vad gör väl det, trevligt fikasällskap var det ju :) Sen frågade jag Anna om hon ville kampa lite med Spajk....jag ville se hur han betedde sig med någon okänd som bara bjöd upp till kamp utan att ha hälsat innan, Anna hämtade en fleece-fläta ur min väst och bjöd upp till kamp, gissa om han hängde på?????? Jajjemän :D Han hade inte så mycket tillkämpande, men när hon var aktiv så hängde han på och drog för allt han var värd! Härligt att se!

Sen övade vi lite platsliggning..upptäckte att han ligger jättefint så länge han har något att koncentrera sig på... om jag rör mig framför han, kastar nån leksak eller så så ligger han finfint, men när det inte händer något så blir det tråkigt och då kan han komma smygande....måste träna på det! Han är också väldigt känslig, har jag varit det minsta arg på han och korrigerat han innan så kommer han tassande.....det måste JAG träna på!

Vi avslutade med att kampa järnet, då vad vi själva i hallen så jag tjoade och lät som tusan, vad gjorde han då? Jo han gick igång och blev huuuuur taggad som helst :)

Å så kapitlet apportering......jag har kört apportering med klicker, han öppnar munnen tar ett tag om apporten och släpper sen lika snabbt....vilket då såklart har gett belöning, men tror ni han fattar att han liksom ska ha den kvar i munnen?? Svar nej...... Ett jäkla fjantande om jag ska vara ärlig! Han kan ta upp den från golvet, släpper den, studsar på den, kan bära runt den ibland för att sedan lägga sig och tugga på den! Inte okej!

Så häromdagen ledsnade jag ur och körde en hardcore-variant! Han gillar ju apporten, han studsar och svansen går i turbo..så jag chansade på en modell alá hardcore! På med halsband, ett rejält tag i halsbandet med ena handen och öppna munnen och in med apporten med den andra handen, å så vips så satt han med apporten i munnen, han såg minst sagt förvånad ut?! Jag klappade han sakta och lugnt, sen efter nån minut så tog jag ut apporten och så var det inget mer med det.

Gjorde om exakt samma sak ett par dagar, han visade samma glädje varje gång apporten kom fram! Så jag tänkte att det inte gjort någon större fara!

Idag, ungefär en vecka efter första försöket, satt han fot med mig med apporten stilla i munnen i drygt en minut :) Han hämtade apporten, utan tugg och lämnade den till mig i fin position! Han gick med apporten, han satte sig med apporten i munnen,, helt stilla! Helt underbart!!!!

Vi har ju numer ett "träningsrum" här hemma, matsalsbordet står fortfarande kvar i köket, stolarna i källaren så hela matsalen är tomt! Perfekt för träning!! Ett par pass per dag brukar det bli, inte långa, men korta och intensiva! 

På onsdag kör vi bevakningsträning igen, ska bli kul att se vilka minnesbilder han har kvar! 

På återseende! 


Ny design!

Satt idag på förmiddagen och slösurfade....kollade lite på hemsidan och på den server där jag har sidan uppladdad, där var det en salig röra, bilder som inte längre var publicerade och som hette typ DCM1785.jpg.normal.webb osv. jag hade ingen aning om vilka bilder som låg var så jag började med att döpa alla bilder till något vettigt som jag kan koppla till resp bild, vad som hände när jag bytte namn var ju att bilden försvann från hemsidan?! Upptäckte jag efter en stund.....så då kunde jag ju lika gärna göa om den! så sagt och gjort, några timmar senare och en massa "klipp o klistra" så hade arrdiz fått ny design! 

http://www.arrdiz.se 

Vi satt och fikade igår och hundarna stojjade på golvet...tog fram kameran och tog ett gäng bilder, mest dålig men några lite roliga!

Bilderna är lite små i formatet....men håll tillgodo!

En extrem närbild på Spajk :)


En liten fotosession om en helt vanlig fikastund i Fromhem.....

Dizni - Skööönt, Spajk sover, husse o matte fikar, en dag i min smak! 

Dizni - Passa dig! JAG vaktar fikabordet, INTE du!  



Spajk- haha, vakta du, jag tuggar ändå på ditt öra! Skyll dig själv om du ligger ner *hehe*



Dizni - Men för h-vete, har du ingen hjärna?? Låt mitt öra vara! 



Spajk - Men hallååååå, lugna dig liiiiiiiiiitte va?? så farligt var det väl inte???



Dizni - Men bara för att mina öron är större än dina är dom INTE till för att bitas i, oavsett på vilken höjd dom befinner sig, fatta!



Spajk - Haha, nu ligger du ner igen, passa öronen bruden :)



Dizni - Men din lilla kelipestuds, vad är det som är svårt att förstå???



Spajk - Men husse, du o jag är väl kompisar??? Snäääääääääääääälla?????


Spajk - Nu då??? Ligger stilla, alldelles tyst, låååååååångt ifrån dina öron och fikabordet? Nu kan vi väl leka??



Dizni - men NEJ, jag VILL inte LEKA MED DIG DIN LILLA KELPIESTUDS!!!!!!!!!!


Ja, så kan det gå, säga vad man vill, men söta är dom :)

På återseende!!

 


En trevlig överraskning! Idag firar vi ...

20110105667 (MMS)

En trevlig överraskning! Idag firar vi 10-årig förlovningsdag! Tänk vad tiden går! Jag väcktes av att blomsteraffären ringde och meddelade att jag hade blombud att vänta under eftermiddagen, spännande! Så alldeles nyss kom denna underbara bukett med doftande vårblommor från älskade Nicklas! Jag kan lätt vänja mig vid att få blombud :)


Året som gick!

Jag hade ju tänkt mig en tjusig årskrönika, summering o lite lagom underfundigt och roligt sådär...men har liksom inte haft nån inspiration, så jag snodde en liten "mall" av min gamla GSU-kompis Lina, tack!

eh, läste nyss igenom alla inlägg från förra året, eller läste o läste, jag skummade igenom inläggen och det var jätteroligt!! Jag som trodde vi levde ett stillasittande och rätt tråkigt liv, men det verkar ju som vi gör en hel del?! Men jag måste nog gå någon kurs i rubrik-skrivande, typ varannan rubrik är "Hänt i Fromhem"....

Nåja, nu kommer iaf den lilla krönika jag fixat ihop!


Årets förändring

Stavas såklart S P A J K !



Vad annars kan räknas som förändring?? Nej, det finns nog inget under året som gett mer bestående men än införskaffandet av lilla Spajk!


Årets insikt

Tänk vad vi kan!!! Vi har faktiskt fixat att renovera Åsen, trodde vi skulle bli betydligt mer osams och att mer saker skulle gå åt skogen p.g.a okunskap, men icke! ja, det måste ju helt klart bli årets insikt!




Årets roligaste
Årets roligaste.....ett nytt litet syskonbarn Agnes! Annars för egen del så blir det nog veckorna på Marma!  


Årets onödigaste
Där måste jag ju bara skriva Dizni´s (och för all del även våra) tråkiga upplevelser i samband med parningen... Om det nu skulle paras så hade det ju gärna fått resultera i lite valpar också, men icke! Nu har varken hon eller vi några men efter det, men med tanke på hur det hela slutade så får det nog betecknas som årets mest onödiga händelse!


Årets bekantskap
Där passar också veckorna på Marma in, herregud vad massa trevliga människor det finns, och alla verkar samlas dessa två veckor?


Årets överraskning
Överraskning....Men en överraskning såhär i slutet på året vad ju när Nicklas kusin Ninni och hennes make Jonas dök upp och skulle vara med och äta julbord! Det var en rolig överraskning!


Årets investering
Får väl bli bilen då....även om det inte är en investering...undra om renoveringen på Åsen kan räknas som en investering? Det höjer ju iaf värdet på huset rätt rejält, så det är väl mer investering....


Årets ”ja jävlar”
Jag klarade den bedrövliga matte-tentan!!!


Årets nästan
Att Dizni inte blev SeUCH, men nära skjuter ingen hare, det är bara att bita ihop och ta nya tag!

Årets resor
Vår weekend i Oslo går inte av för hackor, som hundägare är ju våra resor rätt begränsade, men till Oslo tog vi oss i alla fall. Annars är våra bilresor rätt trevliga, då har vi liksom tid att prata om allt och inget...


Årets partaj
Höstfesten på Dalregementsgruppen....var lika trevlig som alla tidigare år! finkläda damer och uniformsklädda herrar som inte tummar på etiketten utan artigt och utan fjant öppnar dörrar och skjuter in stolen när man ska sätta sig.... jag är då inte bortskämd med det iaf! Att sedan avsluta med dans till "levande" musik är inte illa!


Årets pryl
prylar...... får jag säga motorsågen??? Har nog inte köpt så mycket prylar egentligen...fast iof en ny liten fin midnattsblå mini-dator köpte vi ju innan jul....


Årets ”ja tack”;
Till bröllopsinbjudan på Vinön! Erik o Lina skulle bli herr och fru Helmersson, mycket trevligt!



Årets misstag
Är egentligen inte vårt fel utan Dalregementsgruppen som gör misstaget att lägga årets två övningar samma helg som vi har bröllopsinbjudningar, först missade vi Jonas och Frida Wallén och sen på hösten Ninni och Jonas, jättedumt!


Årets bästa klädköp  
Ett par nyinköpta och hittills oprövade Haglöfs-skor.... Ett par röda finfina :) Annars får väl kängorna från samma märke stå för årets succé! Dom är väl ingådda och kära följeslagare på div. hundupptåg!


Årets ”trodde jag aldrig”
Trodde liksom aldrig att Nicklas skulle gå med på att skaffa en hund till, än mindre en kelpie! Men tji fick jag :)

Årets allmänna summering
Jag tänkte jag skulle avsluta med att ge er en länk till ett inlägg varje månad som jag gillar lite extra :) Bra va??

Januari - Blandade mobilbilder ett inlägg med just, blandade mobilbilder!

Fabruari - Bilder! Önskar jag kunde säga att vi ofta hade dagar som denna....men ibland så njuter vi!

Mars - Osloweekend

April - kunde jag inte välja! hade många inlägg med massa bilder o grejer...så om ni orkar, läsa hela april, men om jag måste välja så väljer jag......Dizni-race!

Maj - Hänt sen sist..... ett långt inlägg om vad som hänt sen sist!

Juni - hur man stör en pluggande matte....

Juli - Juli var visst ingen bra blogg-månad....så där kan ni gott läsa de båda inläggen!

Augusti  - ett av dom första inläggen med bilder på Spajk!

September - Försökte hitta ett inlägg som INTE handlade om Spajk.... det enda jag hittade var dethär, fast det är inte heller Spajk-befriat, men nästan ;) 

Oktober - ett jättelångt inlägg om bl.a. Åsen, å en favorit i repris, JAG kör motorsåg :)

November - Spårskogen!

December - går ju bara inte att glömma detta!

Julfirande!

Vi firade jul i småland, bäst att passa på när vi väl är lediga!

Vi klädde såklart granen, Axel hade svårt att nå, så han fick åka "moster-hiss" :) Uppskattat!




Tuva tyckte nog att Spajk for runt lite väl mycket, så hon fattatde posto på pappas axlar! Observera noga de uppdragna benen o fötterna!


Här har det blivit julafton, finklädda barn och en färdigklädd gran!





Alla tre "barnen" på samma bild :) nej, spajk är inte ditklippt i efterhand, han satt fint där i ungefär 3 sekunder vilket är ungefär så lång tid det tog att ta bilden!


Alla julklappar hos familjen Milde!


Lars fick julklappar som kluckade ;)


Syster fick paket som klirrade :)


Å så en helt underbar bildserie på Axel som äter tomteskum! Han var i sitt esse och hade slagit på stora charmen!













Efter att ha firat i småland i långa härliga dagar åkte vi vidare till Västerås för mer firande!!
Där hade tomten också lämnat paket, Amanda hjälper till att dela ut, under noga övervakning av Spajk!



I paketet låg en Pippi-väska!!! Välmatchat med dagens klädsel!


Dizni fick INTE titta på väskan...Amanda smög snabbt förbi!


Men alla vi andra som ville titta fick se att det i väskan fanns både Prussiluskan, Kling och Klang!


Ja, det var iaf några bilder från vårt julfirande, helt underbara dagar, god mat, fina julklappar, härligt väder och mycket skratt såklart!

Nu är julen över och det har blivit nytt år, men mer om det en annan dag!

På återseende!


Vintriga bilder

Här kommer lite vintriga bilder och lite smålandsbilder från julhelgen!

Vi gick på promenad, visserligen gör vi ju det x antal gånger per dag, men ändå?! ...det var sååååå mycket snö!!! Gick en bra bit upp på låren där det var som djupast, så det var jobbigt att pulsa fram i skogen! Men hundarna blev härligt trötta :)


Här har vi precis börjat vår promenad.....


Stackars Dizni fick snö i nosen :) Söt va???

Vi hade planerat att gå en runda som normalt tar typ 35 minuter att gå, men när vi gått (pulsat) i 35 minuter hade vi kommit en jättekort bit! Så min Einstein till make tyckte vi skulle gena över myren som man normalt går runt....vad han inte tänkte på var att jag inte har så långa ben...så det var tokjobbigt att gå! men sagt och gjort, vi "genade" och kom ut ungefär där vi planerat...svettiga och trötta....Men vid gott mod :)



Ja, som sagt, trötta, svettiga men vid gott mod! Jag tyckte det var så fint med snön på grangrenen :)



På hemvägen! Vackert va???



En särskilt vacker del av det smålandska landskapet!

Nästa vinteraktivitet!
Pulkaåkning med familjen Milde! Det var soligt och fint, men 20 grader kallt! Så det blev en kort men intensiv pulkatur. Spajk for omkring som  det popcorn han är, Dizni däremot fick inte vara med då hon har lite dålig kroppsuppfattning och inte vet att hon väger nästan 40 kg! Hon fick vackert finna sig i att vada eldvakt och sitta vid brasan.

Däremot drog hon Tuva o Axel stolt som en tupp på kälken! Tuva o jag hade provdragit dagen före och då drog vi en lång sväng i snabb trav, gissa om både jag och Dizni var trötta när vi kom in??? Tuva skrattade som hon kiknade när vi drog på så snön sprutade!!



En jättekass bild på långt håll.....Men det är iaf systeryster å spajk till vänster, jag i min fjoll-rosa jacka, Tuva o Axel på kälken som Dizni så fint drar på, å längst till höger går Lars!

Å så över till något heeeeeeeelt annat!

Tuva är inte sådär jätteförtjust i Dizni, Spajk är ju lite behändigare i storlek så det går rätt bra, Axel är lite mer kavat och gillar särskilt när det är matdax! Han har full koll på att det bara är Spajk som äter lunch och ungefär när han ska ha lunch. Men båda ska ha frukost och middag och det hjälper han gärna till med!


Här portionerar han upp maten, en stor burk till D och två små decilitermått till S, under noga överenseende av de två matgästerna....


Sen ska påsarna knytas, läggas in i skåpet och dörrarna stängas innan det är dax att bära matskålarna till matplatsen! Han blev dock lite bekymrad när Dizni började äta innan han sagt varsågod!



Noga övervakad middag!


När maten är slut ska skålarna ställas ihop och in under pallen!

Ja, det var i alla fall några bilder, fler kommer!


RSS 2.0