Spår o lite bilder!

Ja, livet blir inte alltid som man tänkt sig.....

Efter Dizni´s lilla nattliga äventyr så fortsatte dagen med lite spår och en planerad utflykt till Springkällan.Nu blev det lite annat som kom i mellan....När jag ska lyfta in Dizni i bilen upptäcker jag en äcklig, grön/svart flytning! Jag slängde mig så klart på telefonen och ringde Anna, som inte svarade....Jag hade is i magen och åkte ut och la spår till Spajk då ringde Anna och jag fick beskedet att avvakta och se om hon fick någon feber, så det blev ingen utflykt utan raka vägen till apoteket och köpa en ny febertermometer! Orkade inte åka hem och leta, så jag köpte helt enkelt en ny?!

Ingen feber så vi avvaktade och jag lämnade henne hemma och åke tillbaka till spåren, som nu legat i knappt två timmar, så det var på vinst och förlust jag släppte han på spåret! Men tro det eller ej, han funderade en stund innan han sedan bestämde sig för att det nog inte var så svårt, så han spårade finfint!!

Sen fortsatte vi ner till Springkällan, det var tokmycket vatten!!
Det porlade och forsade så jag blev alldeles kissnödig ;)

Okej, han har kanske liiiiiite långa ben :)Ursprunget till nya bannern.....

Ja, en mikrosekund efter.......


Väl hemma igen verkar Dizni inte så påverkad av hennes flytningar, och ingen feber. Vi avvaktar lite till och konsulterar en veterinärkollega som råder oss att ända komma in dagen efter, alltså idag, för att ta ett ultraljud och se vad som finns i livmodern....Det borde ju inte finnas något?!??

Så döm om min förvåning när vi på dagens ultraljud såg ett foster??????? Det fanns ingen fostervätska och inget hjärtljud, så det var bara att åka hem och vänta på att den skulle komma ut :(

Några timmar senare kom det ut en liten tik, hon vägde bara 140 gram, så hon hade inte överlevt ändå, men lite sorgligt är det allt. 

En teori är att vattnet gick när hon stack i förrgår natt, och att flytningen jag såg igår var första tecknet på att moderkakan hade lossnat. Visst kunde vi såhär i efterhand kanske agerat annorlunda, men nu är det som det är och inget att göra.....

Jag lider dock lite med Dizni som betraktats som en "vanlig" hund och inte en dräktig tik, vi har ju som sagt försökt banta henne genom minskad mat och ökad motion! Hon har verkligen kämpat på! 

Ja, så kan det vara här i livet....men NU ska hon iaf bantas ;) 

Nu till helgen är det marknad....ska ner en snabbsväng i morgon och försöka hitta ullsockar! Mina är helt utslitna på hälarna...vi sliter ullsockar till förbannelse här i huset! Det är dock svårt att hitta riktiga ullsockar, de flesta som annonseras som "raggsockar" är tillverkade av bomull, o alla vet väl att bomull kyler när det blir fuktigt till skillnad från ull som fortfarande håller värmen :)

Gärna vill jag hitta sockar med 80% ull, och det är extra svårt att hitta...det finns några märken som gör riktiga sockar, får hoppas hitta dom!

På återseende!!!


Vilken natt?!?!

ja, herregud!!!

Först lite bakgrund: Igår var det föreläsning på Falu djursjukhus om "utfodring av aktiva hundar" en jättebra tankeväckare om vad vi stoppar i våra hundar och varför! Hur vi kan få våra hundar att "hålla" en hel lång tävlingsdag genom att ge lite lunch och lite "mellanmål" mellan de olika momenten under en tävlingsdag.

Jag tog tanken ett steg till och tänke på mig o Dizni när vi kör tjänstehund, då kör vi ju ofta hela dagar där det ska presteras 100 %, lägg dessutom på det nya att sova i bas och inte hemmets lugna vrå...! Så nog skulle hon må bra av lite energi mitt på dagen!

Kort sagt, en jättebra föreläsning där det väcktes lite nya tankar!

Dessutom hade Royal 20% på allt foder, så jag tänka passa att köpa lite, vi har ju 20% ändå, men lika bra att passa på när vi ändå var där.

När jag satt där på föreläsningen slog det mig, Dizni har ju några extra-kilo efter hennes "dräktighet" som hon måste bli av med, vi har ju testat konceptet "mindre mat-ökad motion" men det har inte gett några resultat. Så jag frågade Linda om tips, svaret blev - En säck dietfoder! Så nu går hon på bantningskur! Hon väger exakt 40 kilo, vill iaf att hon ska ner till 35....så det är några kilo att jobba bort...!

Innan jag åkte hem sa Linda, fodret har lite annan sammansättning än vanliga, så var lite försiktig vid övergången, jo tjena!? Hon har ju en mage av plåt, så jag körde hälften nytt och hälften vanliga till middag.

Klockan 04.05 vaknar jag av att Dizni står vid grinden o piper...jag förbannar mig själv att jag varit så korkad men masar mig upp och släpper ut henne, hon pilar snabbt ner för trappan med svansen mellan benen och ut på gräsmattan och fortsätter rakt ut genom grinden, rundar buskaget och är BORTA!?!?????

Jag stod huttrande på trappan barfota, barbent och i fleecetröja, jag ropar, men ingen Dizni kommer.....Helvetes jävla skit!!

Jag går barfota ut i det frostiga gräset och ropar, men ingen Dizni kommer! Fanfanfanfan! In ingen, hämta Spajk som tokskällde uppe, på med lite kläder och ut och ropa, ner och hämta en ficklampa, ut igen...Ropar, går runt huset, ropar igen.... Men inte tillstymmelse till hund...

Klockan 04.15 kommer tidningsbudet, som jag såklart stoppar och frågar om han sett någon stor svart hund, men icke?! Han får mitt telefonnummer och lovar att höra av sig om han ser någon.

Jag går runt o ropar och ropar, mer och mer panikslagen, VAR ÄR HON???? Jag kollar komposten, hennes favvo-tugga-gräs-ställe, men ingen Dizni!! Ropar igen, med panik i rösten - Diiiiizniii, matte är inte arg, kom nu!

Klockan 04.20 ringer jag Nicklas....Han ger mig rådet att gå in och vila och vänta, hon kommer nog hem....Jag inser det meningslösa i att planlöst gå runt och leta efter en nål i en höstack så jag gör som han säger och går in och lägger mig i soffan nere, Spajk är mer vild än tam, så jag går upp igen och kryper ner i sängen...

Ligger och funderar och funderar, VAR ÄR HON??? Jag har ju kollat längs järnvägen och det hade inte kommit något tåg sen hon stack, så hon har iaf inte blivit påkörd av tåget, nästan ingen trafik så risken att hon blivit påkörd av nån bil är inte heller så stor?! 

Hemska tanke, har hon sprungit upp till naturbruk och fastat i något stängsel?? Krypit in under något och fastnat? Tankarna snurrade......Hur fasen förklarar man för folk att ens hund har sprungit bort??? Vad säger man till försäkringsbolaget? Hur ska jag orka leva med att jag lät henne springa bort? Tänk om hon bara försvinner spårlöst? Nån stjäl henne? Många tankar...hon har ju aldrig sprungit bort förut!!

Klockan 04.51 när jag ligger o funderar tänds lampan på uppfarten, jag studsar såklart upp och öppnar dörren, o vem står där, jo lilla fröken Dizni?!?????? Huuuuuur oskyldig som helst går hon i sakta mak in och upp för trappan och upp i biabedden, som hon inte gjort något alls??????

Tårarna trillade och jag var såååååå lättad!!!

Jag kröp upp i sängen och somnade gott, fram till klockan 08.00 då hon pep igen och ville ut, jag var mycket noga med att grindarna var stängda innan jag vågade släppa ut henne!!!! 

Lilla skrutthunden, även om hon ibland är dryg och tråkig, så fy bubblans, det är då sant, att den timmen är något jag inte vill uppleva igen!! 

Nu ska vi ut i skogen och njuta av solen.....! 

På återseende! 


Lite blandat....

Har inga bilder idag heller?!?! Jaja, ni får hålla tillgodo ändå!

I går var vi ute i spårskogen igen, två spår till Spajk, med liten upptrampad ruta och spåren på ca 30 meter helt utan synretning. Spåren låg ca 1 timme i rätt rejäl blåst!

Förra gången vi spårade var han väldigt studsig och lite ofokuserad, jag tänkte då tanken att det blev "för mycket" med synretning, och mycket riktigt! Igår gick han som en liten klocka, kollade av "rutan" och fortsatte sedan iväg i ett lagom tempo utan flams o trams, hittade slutet och blev såklart rikligt belönad :) :)

Det känns så himla bra!!!!!!!!!! Bara hoppas det håller i sig nu då och att vi kan hålla oss lugna och inte stressa på!
Dizni fick ett hårt på en stor grusplan, jättesvårt i den blåst som va! Med upptag på grus och vinklar och underlagsbyte, spetsvinkel mitt ute på den blåsiga planen, upptaget blev väl inte 100, men hon löste det och efter en liten tillsägelse om att spåra och inte flamsa så löste hon uppgiften jättejättefint!! Spåret var kanske 200 meter och hade också legat i drygt en timme! Jag tyckte hon jobbade jättejättefint!!

Eftermiddagen tillbringades i Falun, först på skjutfältet där det blev skott-träning för Spajk, det sköts rejäla skurar! första gången åkte svansen ner men inga tendenser till att dra iväg nånstans, efter första "skuren" var det inga problem! Det small friskt runt omkring oss men han brydde sig inte ett dugg vilket känns jätteskönt!!!!

Ett besök på plantagen hanns med, så nu ska det bli fint på trappan igen, borta är alla sommarblommor och ersatta med lite höstigare blommor!

Innan vi körde hemåt igen var det besök hos Anna o henne rottisvalpar....helt ljuuuuvliga!!!! Det är något visst med rottisvalpar....! Sååå söta! Men jag minns alltför väl Dizni´s vassa små tänder som provtuggade på det mesta...så jag var faktiskt inte det minsta sugen på att ta med någon hem!!  

Nu i veckan är Nicklas borta hela veckan, så vi får försöka klara oss själva jag o hundarna!

På återseende!!!

En nästan helt vanlig dag....

Ja, en nästan helt vanlig dag!

Som inte riktigt började som det var planerat...Nicklas började jobba kl 8 och skulle innan dess gå med Dizni så jag och Spajk skulle få sova en stund till...så långt var allt frid o fröjd! Till saken hör att jag i går tömde papperskorgen inne på kontoret och har sedan låtit den stå kvar på kontoret.....överst i den låg en påse som innehållit fikabröd....

Så när Nicklas promenerat med Dizni och gått till jobbet typ kvart i åtta, släppte han upp henne och öppnade dörren in till kontoret...vad händer då?? Jo, hon botaniserar friskt i påsen, plockar upp något och springer snabbt ner med det till tv-rummet *morrmorr* jag far såklart efter henne lagom för att hinna se hur hon toktuggar på något när jag kommer ner i tv-rummet.....! F-n vad dryg hon är!!! Usch, hoppas och tror en kastrering löser liiiite av hennes stjälande!

Iaf, när jag kommer upp igen och ska krypa tillbaka under täcket så kommer det en klarvaken liten Spajk farande alldelles prillig av energi....så istället för att ligga och mysa läääänge var vi uppe strax innan kl 8!

jaja, när vi nu väl var uppe var det ju lika bra att sätta fart! Så efter frukosten klädde jag på mig regnstället och gick ut i trädgården. Började med att städa i garaget, Spajk följde med till stora garaget och hämtade "dräng-mobilen" en typ 2 kvm stor kärra med fyra hjul, lagom stor för att dra lagom stora grejer på! Som typ ihopfällbara bord och 4 bänkar! Eller en väldigt liten kelpie :) Han var nyfiken och ville såklart åka en bit.

Vi städade garaget och jag fick lite hjälp av båda hundarna som inventerade alla träningsgrejer....!

Vi gick till trädgårdsboden och hämtade en skottkärra, Spajk pep snabbt som en vessla in i trädgårdsboden, härligt! Inte nå skraj utan rakt in! Åka skottkärra var inte heller några problem :)

Efter typ 3 timmar ute i hällregn protesterade båda hundarna genom att sitta uppe på trappan och huttra så dom skakade!!

Spajk var lerig från nostipp till svans-spets efter lite race på garageinfarten, så det blev en dusch när vi kom in, det uppskattades väl inte sådär jättemycket....men att sitta i knä och bli torkad var desto trevligare. Även Dizni fick sig en dusch, varför duscha bara en???

Efter detta lilla äventyr sov Spajk i typ 3,5 timmar?!? Sköööööönt!

Han har ju haft en liten egenhet att springa hem så fort något blivit lite läskigt, men idag gick vi promenad och inte en tendens till att dra hemåt! Kanske han nu kommit på att det är hos oss tryggheten ligger och inte i huset? Det är inte Dizni han ser som trygghet, för han har varit lika fjantig när hon varit med....Men idag gick det kanon, vi miljötränade lite runt gården, hittade en gallertrappa som såklart inte vållade några problem!

Han går oftast lös....han sticker ingenstans utan håller sig inom typ 10 meters radie, sköööönt! Men att ofta vara lös innebär att koppelträningen blir lite sisådär :( Måste ta tag i det också!

Vi har tränat en hel del kontakt, han har nu lärt sig att ögonkontakt resulterar i belöning :) Han bjuder på finfin koncentration och kontakt! Började idag träna inkallningar från sittande med ingångar till sidan! Duktig kille!

Godis är gott, men sedan ser jag hur det riktigt kryper i han så då kampar vi en stund innan det går att koncentrera sig igen! Skönt att han tar alla former av belöning.

Igår vad vi ju och bytte bil! Det är alltid lite vemodigt att byta bil.....jag minns såväl när jag var liten och vi var i Kisa på Granhs bilar och skulle byta bil och jag blev jätteledsen!! Nu behövde verkligen forden bytas, så det är bara att hoppas det blir bra med nya bilen. Jag ska lära mig köra automat?! Lyckades idag åka ner på samhället utan större missöden :)

Fortfarande återstår problemet med bur.....fasen vad svårt!! Jag vill ju verkligen utnyttja hela utrymmet, och framförallt på höjden, vi åker såpass mycket så jag vill verkligen att hundarna ska åka bekvämt! Men nu när vi har bilen hemma får vi väl åka till någon djuraffär och pröva.....

I morgon ska vi åka till Falun, bl.a. köpa lite höstväxter till trappan, ska bli mysigt! Å skönt att få ställa fram och plantera direkt och slippa det tråkiga med att städa som jag ju redan gjort :)

Hoppas nu på fint väder i veckan, Nicklas är borta på kurs hela veckan (och nästa också...) och jag har väldigt lite i skolan, så dagarna riskerar att bli lite långtråkiga, är ju lite låst med Spajk....så vi hopas på fint väder så det blir låååånga härliga dagar ute på Åsen och i spårskogen!

På återseende!!!!


Lite bilder......

Ja, dagarna rullar på....ömsom hällregn och ömsom riktigt fina dagar :) Oavsett vilket så är vi ute en hel del, hoppar runt i skogen eller stuffar runt i samhället!


Han har verkligen världens sötaste öron?! Kanske något stora....men ack så söta!


Fina fröken ligger i solen och njuter......En riktigt soldyrkare är hon!

Å vad händer när hon ligger i godan ro?????????

Jo, ett litet kelpiemonster kommer farande....
och stör så till den milda grad att hon helt sonika ger upp och går därifrån!!!!


Jaja, vad säger man??? Söta är dom iaf.....
Å Dizni är också rätt söt......

Ett försök till familjebild....men "någon" behagade inte riktigt sitta stilla.....

Men bilden är ändå rätt talande.....

Tänkte inte trötta ut er med bara massa hundbilder....
jag var visst lite sen med mina solrosfrön i våras, så dom blommar nu!!!!
Men den som väntar på något gott :)

Jag bara måste ju avsluta med lite sov-bilder....
jag satt upp och kikade på föreläsning och när jag vänder mig om så hittar jag
Herr S och fröken D sovandes i sängen!!
Söta va??????

Spajk o jag spårar en hel del, han har fattat :) Nu gäller det bara att bibehålla intresset och inte öka för fort......

Idag har vi varit på samhället, han imponerade stort!!
Den lilla reservation vi sett hittills var idag som bortblåst??
Gallertrappor, trätrappor, sportbutik o kamerabutik, vattenfontäner och en stooooor gigantisk rättvikshäst som inte var ett dugg läskigt....
Han t.o.m hoppade på en träningskompis som ville hälsa?!??
Jaja, det verkar arta sig bra :)
Livet som kelpieägare är härligt!!! 

Å just de, Dizni...blev alldelles överväldigad idag när vi fick besök! Hennes favvo nr 1 kom och hälsade på, Marcus! Hon nästan hoppade över staketet i sin iver att få hälsa :) Hon släppte sen inte blicken från Marcus på hela tiden han va här, gullhönan!! Henne skendräktighet börjar avta och hon börjar bli sig själv igen, sköööönt!! 

I morgon ska jag plocka ur bilen, för på fredag åker vi och byter bil :)
Ska bara fundera på en vettig bur-lösning till Spajken....! 

Får se vad helgen innebär, hoppas på bra väder så vi kan vara ute i skogen och njuta!!!

På återseende!!!!     


Rut-fråga och allmän rapport.....

Jag fick en fråga på förra inlägget från Anders som är vår kennelpappa till Spajk om vad är en ruta är, en helt relevant fråga!!! Inlägget kommer såklart inte bara handla om rutor/spår, men för er som inte vill läsa ett rätt "hund-nördigt" inlägg kan direkt skrolla ner till den kursiva texten :)

Detta med spår är ju spännande…och kan läras in på miljarders olika sätt! Vi har med Spajk valt att använda en metod som vi fått lära oss på hundtjänstskolan av Gunnar Lagneström. Han har lite teorier som går tvärt emot de ”valpspår” som SBK lär ut…..De kurser vi gått, och också de kurser vi varit medhjälpare på har lärt ut valpspår såhär: Valpen får se en person gå iväg in i skogen och gömma sig, efter 5 minuter släpps valpen iväg och tokrusar framåt för att hitta husse/matte…Gunnar ställer sig frågan: Är det att lägga grunden till en markbunden vittring?

Han har ett lite tänk omkring spår som jag gillar, han menar att man ska börja med att få hunden att förknippa vittring med belöning. Vi har gjort så med Spajk att vi har varit två, Nicklas har hållit Spajk och jag har visat en liten leksak (ikea-gosedjur) i handen, sen går jag iväg några meter och kryper runt i en liten ruta på ca 1x1 meter. Mitt i rutan gömmer jag leksaken men fortsätter ändå att krypa runt i rutan för han inte skall springa till det sista stället först… Hela tiden har jag haft kolla på han så han inte tappat intresset för mig, vilket inte är någon större risk :)

När jag krupit runt där går jag tillbaka till Nicklas som då släpper fram Spajk till rutan som då börjar leta som en liten tok!! När han tillslut hittar leksaken är det hurrarop och trumpeter!!

Vi har testat både med godis och med leksaker, båda funkar jättebra!! Fortfarande är det ju synretning, och rätt färsk vittring, men vittringen är ju bunden till marken och inte till någon person som springande försvinner iväg under ett glatt tjoande och tjimmande…. 

Fortsättningen på detta är fortfarande en ruta, men utan belöning, men med ett utgående spår som fortsätter ca 15 meter och där finns belöningen! Tanken är då att när hunden inser att det är tomt i rutan ska den följa spåret och där hitta leksaken.

En annan variant vi testat är att leka med en leksak och sen kastat iväg den några meter, sen har vi gått därifrån och låtit leksaken ligga där. Sen har jag gått till leksaken, gjort en liten ruta där och sedan fortsatt spåret, en liten genväg som funkade jättebra på Spajk!

Spajk är ju inte överdrivet förtjust i godis….så det funkar bäst att använda leksaker!

Denna metod funkar kanske inte på alla hundar, så jag tycker gott man kan fortsätta att köra ”valp-spår” inom SBK, för vanliga ”svensson” funkar det säkert jättebra, men vi som ska använda spåret för både tävling och nytta vill ju ha en hund som redan från början har nosen och fokus där vittringen finns, vilket ju är i marken!

Vi har kört "kasta leksaks-spår" som varit 40 minuter gamla, men iom att "rutan" är känd för honom och det blir liksom en koncentration av vittring just där rutan är, och sen har han följt spåret utan problem. Nu har vi haft uppehåll nästan en vecka med spårandet, så vi ska ta tag i det nu igen! Det syns tydligt att han har fattat att det är just vittringen som är det viktiga, sen har han som ett litet skrutt i spåret, kollar av bakspåret om det finns ett sådant men sen far han lite fram och tillbaka i spårkärnan innan han sen lyckas hitta belöningen och då blir det hurrarop och trumpeter :)

Vi har inte lagt något godis i spåret, allt för att fokusera på den vittring som uppstår när en människa rör sig i skogen....jag ska testa några rutor till men funderar på att lägga godis i rutan för att ytterligare få ner nosen och kanske minska springandet?!? Jag testar och funderar ett tag till :)

Både jag o Nicklas testar gärna saker, ger "försöket" några testomgångar, sen utvärderar vi och ändrar om det behövs, det ska mycket till innan man "förstör" en hund....man måste våga testa för att vinna!

Är det någon mer än Anders som läser och har frågor, fråga gärna!!

Å nu då lite "icke-hund-snack"....som förståss blir lite hund ändå ;) De senaste dagarna har jag tillbringat i småland hos mamma, pappa och förståss systeryster med familj! Jag har varit moster på heltid och hämtat på skolan och underhållit syskonbarn efter bästa förmåga! Attans vad roligt jag haft!!! Tuva o Axel har varit jätteduktiga med SPajk, eller "Pajk" som han fick heta då Axel har lite svårt med S i början på ord.....Spajk har också varit duktig med dom och inte varit alltför hårdhänt!

Vi har bl.a. varit på skogspromenad, Spajk har varit lös och skuttat o hoppat runt och skött sig kanon, barnen har plockat blåbär så ingen med normalsyn kunde missa vad vi gjort :) 

En sväng in till Vimmerby har vi hunnit, en sväng in i djuraffären för att kolla på bur, då fick han värsta tokspelet....hoppade och skällde runt som tusan?!? Varpå expediten uttryckte: Han verkar inte direkt svår-startad.....! Nähä????? 

Vi strosade runt i centrum och liiiiite läskigt var det, men inget vi inte kunde övervinna! 

Anledningen till smålandsbesöket var att vi skulle titta på tjänstehunds-sm i norrköping, så på lördagen styrde vi kosan dit, i hällregn!!!! Stackars lilla Spajken frös så han skakade, så vi avbröt lite tidigare än planerat och åkte för att hälsa på en kullbror, Zai! Dom var väldigt jämnstora, men Zai har ett grövre och snyggare huvud än Spajk....! Men nu är det ju ingen utställningshund vi köpt utan en brukshund! Dom lekte och härjade en stund innan dom sen rök ihop så det hette duga! Dom löste det fint och båda var leriga från nos till svans när dom lekt klart.....

Vägen hem sov han sen gott i bilen....ända från Norrköping, inkl. liten stunds bilköande på MC Donalds + ätande av "inköpet" till Borlänge sov han!! 

Väl hemma var det ett kärt återseende med Dizni.....som nog var måttligt road över att behöva dela med sig av husse! 

Nu är vi tillbaka i vardagen, kontaktövningar med Spajk och konditionsträning av Dizni står på schemat! 

På återseende!!!!  


Bara massa text....

Inte en enda bild nu heller!?! jaja, får väl ta det en annan gång.....

Livet rullar på, Dizni är skendräktig som få och vill inte annat än att ligga i soffan och slöa..... Det blir bättre för varje dag som går, så snart är hon tillbaka i gammalt gott slag igen! Operation viktminskning pågår för fröken nu, hon fick ju lite extra när vi trodde att hon hade valpar i magen, men nu ska hon ner till "bruks-form" igen!

Spajken växer o frodas.....I dag var vi i skogen en sväng, Dizni o han studsade runt och hade riktigt roligt! Han är väldigt lyhörd och vill ha koll, jag lyckades gömma mig idag och då blev det minsann fart på dom små kelpiebenen ;)

I går var vi på ett litet äventyr :) Vi var och tittade på bil i Bollnäs!! Så ännu en bilhall...Äventyret slutade med ett nyinköp av bil!!!! Jättespännande!! Så nu letar vi burar till hundarna...Tips mottages tacksamt!

Vi hittade en Hyundai Santa Fe som passade vår plånbok, så då slog vi till!!!Ja, så kan det gå!! Jättespännande...längtar tills vi får hämta den nästa vecka!

I morgon väntar ännu ett litet äventyr för Spajken....han o jag åker till småland! Vi ska hälsa på mamma o pappa och såklart systeryster med familj! Sen ska vi tillbringa helgen i Norrköping för att titta på tjh-sm där Dizni´s uppfödare ska tävla med Dizni´s syster Disa! Vi håller alla tummar!

På återseende!!!

Rubrikelände.....

Ja, inlägg utan rubrik får inte publiceras....så då lär det väl finnas nån rubrik! Kom inte på nån vettig....

Men här i Fromhem fylls dagarna med hundträning, matlagande och pluggande, i nämnd ordning! Herregud vad det är inspirerande att ha en liten valp hemma! Dizni får ju sin beskärda del även hon, för varför lägga ett spår när man lika gärna kan lägga två?!??? Å varför miljöträna en hund när man kan gå två vändor?

I går var det hårda spår för fröken, konstigt nog så går hon bättre på hårt underlag än i skogen.....! Det ställer ju lite större krav på koncentration på hårt, undra om det är därför?! Iaf så började spåret precis utanför grinden och fortsatte vidare ut på gräset, över personalparkeringen, in i förrådet och ut på baksidan, över massa skrot och sedan lite vinklar och vidare ut över mer asfalt, över till gräs igen och vidare ut på en gångbana, in på cementplattor, över en gångväg och in på lite mer gräs! Upp på en trapp, över en soffa, upp i en plantering (förlåt Lotta!) och sen hem igen! Liggtid typ 2 timmar....Detta löste hon galant! Lilla fröken jobbade så fint! 

I skogen är det mer ben än hjärna....Var ute på regementet i fredags och där var det 800 m liggtid 1,30 och där var det fullt ös medvetslös...finfint upptag men sen var det mer ben än hjärna....löste spåret ändå men alla apporter, vinklar och vägövergång, så det kanske är dax att göra lite svårare, mer vinklar och gömda apporter!

Spajken då?! Jo,  han var ju såklart med på regementet och fick lite spår även han, jag lärde mig att det är en dålig idé att lägga spår i högt blåbärsris då lilleman fick hoppa likt en gasell för att över huvudtaget komma framåt....! Korkad matte! Iaf så löste han dessa små spårövningar på ett jättebra sätt!

Jag lät han se att jag kastade ut en leksak, sedan fick han sitta i bilen medans jag gick från sidan in till leksaken, trampade runt lite och fortsatte sedan spåret i ca 15 meter där jag lade bollen och gick tillbaka till bilen och fikade! 40 minuter senare tog jag Spajk med mig på en liten "promenad" fram till rutan varpå Spajk upptäckte att det faktiskt hände nått i marken?!? Hans lilla nos fullkomligt vibrerade när han snosade runt i rutan och tillslut skuttade iväg i spåret! Duktig kille! Mitt i spåret blev det massa skjutande....tror ni han brydde sig?? Inte ett dugg! Skööönt!

Vi gjorde några fler "rutor" med godis i, det är så häftigt att se när han upptäckter rutan och godiset, man verkligen hör hur nosen börjar jobba! Tror polletten trillaat ner nu och att han börjar förknippa spårdoft med godis/belöning!

Vi har gjort rutor här hemma också, både med godis och med leksaker, fungerar kanonbra! Känns onekligen lovande inför framtiden!

Annars är det lek och lek och lek som gäller, vi leker boll-lekar och kampar här hemma! Han har verkligen växt i sin kamp, han morrar och drar emot som tusan! Då vi inte tänkt oss någon skyddskarriär får han gärna morra och leva runt när vi leker! Så länge det är vi som startar och stoppar och han svarar bra på det gör det inget om lekarna blir lite vilda :) Vi är ju vana vid rottislek.....;)

Mer miljöer har vi såklar tränat, bl.a. på djursjukhuset, inga problem, rakt in genom dörren! Sen vidare hem till en hundkompis som var sugen på valpgos :) Liiiite fundersam att kliva in där, det luktade ju hund....Men det släppte efter en stund och han lekte finfint.

Vidare upp till regementet och in i div förråd, utan problem! Det small som sagt en hel del i skogen när vi var ute och spårade, på lite lagon håll, sådär så han iaf lyfte på huvudet, kollade läget men upptäckte att det inte var farligt och fortsatte spåra! Det har smällt lite här hemma också som han inte reagerat ett dugg på.

Vi har träffat en del folk också, han tar för sig mer och mer och den lilla reservation vi hittills sett försvinner mer och mer! Vaccinationen gick ju utan problem, det var en jätterbra sköterska som passade på att känna igenom han, kollade tänder och öron osv. inga problem! Fler hundvana människor har träffat han och han har låtit sig hanteras av alla!

Idag hade jag o Dizni "tjejdag" på Mora bk där vi kollade på lydnadstävlingar, Nicklas fick vara hemma med Spajk! Det är nog skönt för Dizni att få vara själv ibland, lika skönt som det är henne att vara ensam, lika nyttig för Spajk är det att få vara själv!! Det går lite vilt till ibland.....! I går morse fick Spajk fnatt i sängen och lyckades välta ner en nästan full vattenflaska, såklart utan kork :( Så i ställer för att ligga o mysa i sängen blev det rätt tidig uppstigning....! 

jaja, nu väntar en ny vecka med nya utmaningar :) 

på återseende!!  


miljöträning.....o Åsen-besök!

Ja, vi har haft två underbara dagar på Åsen! Köket börjar se lite färdigt ut, Nicklas har verkligen jobbat kanonbra! Själv har jag suttit ute i solen och pluggat....och vaktat hundar förståss! Dizni var snäll nog att visa Spajk hur man kröp i under stugan...gissa om jag var glad!???? Inte.....

Annars har det varit en hel del miljöträning, igår var vi till brädgården, inga problem att stuffa runt där i sträckt koppel framför mig, in i butiken över gallertrapp utan problem, det enda han tyckte var lite märkligt var att det en kille och bar runt på massa fina pinnar som han inte fick tugga på ;)

Idag har det var nån visning av trädgårdsmaskiner här på gräsmattan, så då passade vi på att titta lite på alla märkliga gräsklippare o traktorgrävare och maskiner jag inte ens vad dom heter?! Ett jätteroligt företag som heter Johans park och golf! Dom är här varje höst och visar maskiner, säkert femtio olika maskiner som dom fraktar hit i stora trailers och släpvagnar.

Vi har testat att spåra också...får nog tänka om lite, vi var nog lite snabba i vårt tänk! Men det är bara att göra om, och det ska vi göra redan i morgon!

Hade kameran framme under dagarna på Åsen, så här kommer en radda bilder!

Frukostmys.....

 
Lite fikabilder......
Gillar kontrasterna på bilden med den handbroderade duken och den kronmärkta termosen :)


En typisk fikabild....Vi dricker i pappmugg för att spara disk (tid)


Ett par söta öron!! Som hittills verkar fungera utmärkt :)


En söt liten Spajk!


Nja, okej då, han har kanske liiiiite stora öron ;)


Han fick låna Dizni´s gris...fast egentligen så köpte jag grisen till Arrac, så jag undrar om han är medveten om att han leker med en gris som har sina minnen.....

hmm, inga kommentarer.....


Varför leka med någon när man kan sysselsätta sig själv?????
Tappa grisen i nedförsbacke så får man anledning att jaga....


Lilla fröken är väl "sådär" nöjd.....dels får hon inte krypa under stugan och sen "den där" som far runt som ett skollat troll.....

Säga vad man vill, men fin profil har hon!

Fast ibland är hon riktigt kärvänlig!
 

Dizni- Okej, vi kan väl leka en stund då......


Spajk- haha, luuuuuurad, fasen vad du är långsam!


Ja, det var allt för nu!
På återseende!


Tänk så det kan bli.....

...när det kommer valp i huset, då minsann uppdateras bloggen ofta :)

Det händer massa saker mest hela tiden, förrutom när Spajk sover....vilket han gör nu! Dizni tycker väl fortfarande att det är en liten brun sk*t som flyttat in....men igår när dom var ute gjorde hon faktiskt lekinvit, vilket fick Spajk att snabbt sätta sig i säkerhet mellan blomkrukorna...Dom rejsade en stund iaf, fast jag tror mest det var Spajk-rejs och Dizni-rejs var för dig och inte ett gemensamt....

Bilderna är från mobilen så klicka på dom så blir dom iaf liiiite större!


S&D sover tillsammans :)


Vi har plockat fram buren igen, gissa vem som snabb som en vessla kröp in i den????

Vi har klippt klor också, inge problem eller iaf inte efter vi klippt fyra klor under vilda protester, då gick resten utan problem :) Han börjar nog inse att i Fromhem är det vi och inte han som bestämmer...han försökte också protestera när jag skulle lyfta in han i buren, han låg och sov och jag lyfte upp honom, då rynkade han nosen och gav ifrån sig ett ursött litet morr :P Så söt! Nu fungerar ju inte riktigt det heller i Fromhem, så det var bara vackert att finna sig i att sova i buren! Skämt åsido, han gör sina små försök att få sin vilja igenom, men med tanke på hur fröken D var som valp så är han hittills rena barnleken! Han har ännu inte tuggat sönder en enda grej, inte grävt i någon blomkruka inte grävt några hål i gräsmattan och inte alltför många hål i våra fingar/händer!

Två rejäla hål i tummen har jag dock...hans finmotorik är inte på topp, så han råkade missa en dutt och hamnade med hörntänderna i min tumme, så två prydliga hål i tummen har jag, ett på ovansidan och ett på undersidan! Men han biter iaf rejält och satsar 100 % :)

         

Vi har fått paket från småland också :) Axel, Tuva, systeryster, Lars, mamma och pappa har skickat paket! Det innehöll en liten boll som Axel valt, en flosstugg, en jätterolig groda med pip och en påse godis!

Det är så lätt att glömma att han bara varit hos oss i 6 dagar....han är så jäkla cool! Vi gick en kortsväng ner till Siljan och undersökte omklädningsrummen, utan problem spatserade han rakt in i omklädningsrummen! Vi hoppade studsmatta också.....öronen fladdrade och han for omkring som en skrutt!

Vi var en sväng till Leksand idag, det var mass folk o massa hundar, inga problem! Nån smällde en festis precis bredvid oss, tror ni han brydde sig??????????????? Nopp, inte ett dugg, däremot höll goldentiken bredvid oss på att fly all världens väg!! 

Vi träffade också Maria och amstaffen Rozie, Rozie var väl "sådär" kul.....men Maria var rätt rolig! Han är lite, lite reserverad mot folk, inget som stör men något vi måste jobba på! Nu tror jag inte det blir några problem, han har som sagt bara bott hos oss i 6 dagar och precis ALLT är nytt för honom! Eller reserverad, kanske ska säga sansad? Är ju van vid Dizni som fullkomligt flyger fram så fort hon får tillåtelse...så hans sätt att närma sig folk kanske är normalt???!!

Han har suttit några längre stunder i buren också, eller iaf 30 minuter.....Nicklas är borta och jobbar så för att Dizni ska få komma ut så får han helt enkelt finna sig i att sitta i buren! Det går jättejättebra, han finner sig jättebra och ligger lugnt ner när jag kommer tillbaka! Känns bra inför en blivande karriär som tjänstehund :)

I morgon är det spårpremiär!!!! Ska bli spännande att se hur han tar det! Återkommer med rapport!

Nu ska det bli kvällspromenad med Fröken och en stunds bur-tid för Spajken! 

     På återseende!!!


bilder....

Här kommer lite bilder!

Idag har vi miljötränat på klubben och i gårdens garage! Inga större betänksamheter, suttit ensam i bilen också, lite "tyck-synd-om-mig-pip" när jag tränade Dizni, men annars tyst och lugn! 

 Bilderna är lite pixliga...ja orkade inte vänta när datorn laddade upp de stora bilderna, så jag förminskade dom....
Vi leker och leker och leker! Det är så kul att ha en hund som gillar att leka!Dizni tittar mest på när vi stimmar omkring.....Men hon finner sig rätt bra!


En gammal kökshandduk funkar utmärkt som leksak!Prinsen av Fromhem :)

Vi tränar inte bara lek, vi tränar passivitet också....men det går också bra!

Det är så skönt att ha Dizni, hon springer ju inte till dörren när det kommer nån, så då gör inte han det heller! Me Like! Jag tror hon har en lugnande inverkan på han här hemma, han gör som hon och tar det coolt inne!

I morgon ska vi vara hemma hela dagen, skönt att bara få njuta av valptiden!

På återseende!


Händelserika dagar!!

Ja, det kan man verkligen säga att vi haft!

Torsdag till söndag var det SÖF, särskild övning förband, det var mycket bly i luften och skratten ekade mellan träden! Jag tänker inte orda så mycket om övningen, men jag konstaterar att den "gröna" verksamheten är rackarn´s rolig!! Dizni skötte sig i vanlig ordning exemplariskt särskilt med tanke på omständigheterna....

Något annat som vi fick veta under helgen var något betydligt tråkigare..... Det blir inga valpar efter Dizni, jättetråkigt! Jag lider med de hoppfulla valpköparna som nu får vänta till Anna tar nästa kull.

Under övningen fick vi en del "hemläxa" från våra hundtjänstbefäl i funktionslydnad, så nu har vi lite att jobba på! Vi testade lite nya grejer med hundarna, bl.a. var vi med när gruppen framröck och blev beskjutna! Dizni laddade igång som tusan, så vi ska öva på att ta det lugnt när det springer människor runt omkring oss som dessutom skjuter och tomhylsorna far igenom luften! Inte helt lätt att åstadkomma det på hemmaplan, men vi får göra så gott vi kan!

Men så har det ju varit Stora-Spajk-Hämtar-Dagen!! I måndags var det dax :)

Just nu far det runt ett litet brunt yrväder i köket släpandes på min fleece-tröja....lillkillen :)

I buren på väg hem!


Han sov lugnt större delen av vägen, så det gick kanonbra, han fann sig väl tillrätta i buren.

Vi kom hem när klockan var ungefär 22, så det blev lite sent för han att bekanta sig med sitt nya hem, men han stövlade rakt in och gick från rum till rum.....

Första rasten på hemvägen


Vi stannade som sagt ett par gånger, bl.a. lät vi Dizni bekanta sig med honom på neutral mark! Dizni var väl "sådär" nöjd.......Men nu när det gått några dagar har hon iaf accepterat att han bor här...men jag skulle väl inte säga att dom är kompisar, men det går åt rätt håll :)

Dizni är iaf jättesnäll mot honom och visar med all önskvärd tydlighet när han är för närgången! Hon verkar ha läst alla böcker om hundars kropps-språk, för det går inte att ta miste på vad hon vill!

Hon tar sin tillflykt upp i fotöljen, för där kommer han ännu inte upp :D


ja, som sagt, så direkt överförtjust är hon inte.....Han är ju sällan stilla, så bilderna blir lite suddiga.....

Han leker ofta och gärna! Han visar hittills iaf en jättefin samarbetsvilja, kommer tillbaka med leksaker som kastats och vill gärna kampa och tillkämpa sig föremål :) Me Like :D

Första gången Spajk leker med pip-leksaker.....
 
Idag har vi miljötränat i Mora, bilverkstad, bilhall, MC Donalds, Djuraffär och allmänt stim o stoj, inga betänksamheter alls! Förutom när han skulle åka ryggsäck....det är ju en bit att gå och vi ville inte att han skulle gå så långt så vi tänkte vara lite schyssta och låta honom mysa i en ryggsäck med sin filt, jomen tjena!
Protest-Pelle blev det nya smeknamnet......

Vi köpte en biabed åt Spajk, hade inte tänkt det förrän han blivit lite större, men han kröp snabbt som tusan upp i Dizni´s bädd när han kom hem, vilket han snabbt lärde sig att inte göra om! Så då fick han en egen som han snabbt kröp upp i och somnade när vi kom hem.

En lite mindre matskål inhandlades också, i den vi hade fick han stå med tassarna i maten för att få i sig allt...och då blir det väldigt kladdigt i köket;)

Annars har vi ägnat oss mycket åt att leka, han köper det mesta vi presenterar, ny favvo är som sagt dom små pipande kuberna, tar vi fram större leksaker laddar han järnet och morrar som en tok! Han kampar bättre och bättre, han tillkämpar så han far baklänges när vi släpper, så det bådar ju gott! Å att det finns jaktlust behöver vi inte fundera på.....Jaktlust i kombination med hans samarbetsvilja verkar ju otroligt lovande!

Det är en jäkla skillnad mot fröken, hon gick ju banne mig åt ett annat håll än vi när hon var valp, Spajk vill ju vara med och följer jättefint! Vi utnyttjade lite konkurrens idag, först hade vi inkallningsövningar med Spajk och sen fick Dizni komma ut och köra lite, funkade kanon! 

Nätterna har hittills gått bra, första natten sov han 24-06 och i natt sov han 23-03 och sen efter en kissvända 03-06.30! Får väl anses som mycket väl godkänt!

Hittills har vi klarat oss från olyckor inne....men bara för jag skrivit det så kommer det väl bli det i morgon?!

I morse när han vaknade tog jag täcke och kudde och lade mig på golvet med han, vi låg under täcket och myste innan vi somnade en stund till! Mysigt värre!

Det känns som han bott här i evigheter, men det är ju faktiskt bara två dagar, måndagen räknas ju nästan inte, men han gör sig väl hemmastadd! Hittills inget söndertuggat, men vi har hittat lite skor på konstiga ställen ;)

Lite si och så med maten, men Dizni äter inte heller, så dom kör väl nån matvägranskampanj i hopp om att få något bättre!

Skolan har ju börjat också, så mellan allt valpbus och hundtränande ska det betas av x antal sidor litteratur....men det är himla intressant så det går bra!

Ja, nu väntar en kvällsrunda med fröken innan det är dax att krypa ner och det återstår väl att se hur mycket sömn det blir inatt!

På återseende!


RSS 2.0